Kolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety
Stare GaryMój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :) Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;))) Ja uwielbiam
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2
Mango PapajaPołowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać
UgotujmyTo.plŚnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce. Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie
W kuchni Karmel-itkiZa oknem słońce, lekkie i orzeźwiające. Ptasi śpiew już budzi z rana.Uwielbiam wiosnę za jej rześkość. W końcu mogę spacerować bez końca, w lekkim sweterku
W kuchni Karmel-itkiStoi biedna, samotna dynia piżmowa. Spoglądam na nią codziennie, nie myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy
W kuchni Karmel-itkiAromatyczne i proste w przygotowaniu danie z owocami morza o zapachu pomidorów, ziół i morza:) Można podawać je z makaronem lub zajadać z bagietką. Przepis z
Zasmakuj KuchniDziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie(...)wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Obierz bób z łupinek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej łyżkę oleju i wrzuć szalotkę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek i kmin rzymski i smaż kolejne 30 sekund. Wrzuć groszek i bób, wlej śmietankę i gotuj na bardzo małym ogniu
karmelowy"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itkikaszubsku. Mąż jak zwykle nie przepuścił zupie rybnej ( w karcie nazwano ją „kaszubską” ), a ja konserwatywnie poprosiłam o żurek. Na drugie danie ja zamówiłam miks pierogowy, a mąż smażonego sandacza. Pierwsze zaskoczenie pojawiło się kiedy przed przystawką zaserwowano nam zupę – ale uznaliśmy, że pewnie chodziło o podanie jej na ciepło. Zupy podano bardzo ładnie – na estetycznej i ciekawej zastawie(...)karcie wśród dań głównych. W sumie było nieźle – Restauracja Rybna w Otominie ma potencjał i widać, że się tam starają. Jedzenie podają świeżo przygotowane i dbają o wybór ryb. Pewnie tam kiedyś wrócimy. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyrozszczepienia światła białego w kroplach deszczu, niemniej zawsze mnie fascynuje. Schodząc jednak na ziemię i wkraczając do kuchni, zapraszam na kotleciki. Nie, tym razem nie wegetariańsko. Dlaczego? Czasem ryba jest wskazana, a je uwielbiam. To było silniejsze ode mnie. Kotleciki są miękkie, więc nie wystraszcie się tego, że się nie wysmażyły. To naturalny stan, oczywiście wystudzone stwardnieją nieznacznie(...)palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzygotowuję nasze ulubione niedzielne śniadanie, czytaj jajecznicę dodaję do niej różne dodatki, aby to danie nie było zbyt monotonne. Jajecznicę komponuję z rybą, kiełbasą, pomidorami, dodaje to na co mamy ochotę. Polecam jajko w koszulce na grzankach albo grzanki z jajecznicą i łososiem . Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać szynkę, cebulkę, szczypiorek. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba(...)jajka 2 kromki chleba 3 plasterki szynki gotowanej rukola szczypiorek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Plasterki szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjna, świąteczna potrawa w moim domu. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je
Smaki EwyŚledź w zalewie pomidorowej o lekko słodko-pikantnym smaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia. Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na
Walijskie Pichceniepostach, udostępniać przydatne porady i wiele innych :) Rybki są świetnym źródłem białka, są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 . W dodatku sandacz, którego dzisiaj proponuję, jest rybą chudą zawierającą witaminy z grupy B. Dzisiaj prosty, niebanalny pomysł na rybkę, która zrobiłam wczoraj dla całej rodzinki. Co ciekawe, robi się ją szybko i nawet niewprawiony kucharz podoła(...)filet z obu stron kładziemy po plastrze szynki i zawijamy w plastry cukinii. Na grillu, patelni grillowej czy zwykłej teflonowej rozprowadzamy pędzelkiem małą ilość oliwy z oliwek i smażymy 10-15minut obracając od czasu do czasu. Po przełożeniu na talerz polecam jeszcze raz skropić sokiem z cytryny, można użyć również oliwy z oliwek w spray'u. Do rybki
Be Fit Be StrongMoje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaron cytrynowy ( klik ) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami. Smak cytryny świetnie podkreśla ich smak, Do tego dania wykorzystałam łososia wędzonego w plastrach, dołączyłam do tego świeże zioła takie jak tymianek oraz rozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku(...)patelnię z oliwą i dodaję gałązkę rozmarynu, dwie tymianku - na rozgrzaną oliwę dodaję porwane plastry łososia podsmażam ok minuty po czym wlewam białe wino(uwaga może pryskać!) - smażę kolejną minutę aż alkohol z wina wyparuję - podlewam śmietaną mieszam i wrzucam na patelnię ugotowany makaron, odstawiam z ognia i mieszam , aby smaki przeszły na makaron, - posypuję świeżo zmielonym pieprzem
Basia w kuchnijajka. Odcedzamy cukinię i dodajemy do miski. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli "ciasto" w międzyczasie zrobi się za rzadkie - możemy dodać jeszcze łyżkę mąki) Podajemy solo lub z kleksem(...)przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie. Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości sprawiają, że warto zdobyć tę kulinarną pozycję. A jak? Wystarczy zebrać
Moje Kuchenne Rewelacjewidać na niej rybie szkielety w roli składników, tuż obok pepperoni. Oczywiście w rzeczywistości można ten rarytas zamienić na anchois czyli sardele – mimo, że na zdjęciu zaprezentowaliśmy jedynie grafikę ryb, to jeśli lubicie te małe, wyraziste rybki, to jak najbardziej zachęcamy do wrzucenia na pizzę kilku sztuk, podkręcą smak i nadadzą pizzy charakteru. To co, gotowi na danie(...)najlepiej dużą, wtedy zwiększycie powierzchnię parowania i sos szybciej się zredukuje) wlewamy oliwę z oliwek lub olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco cukru oraz szczyptę soli. Mieszamy i smażymy to około 30 sekund, następnie wlewamy zawartość puszki z pomidorami, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy aż do zredukowania ok. 15 min, często mieszając. Pod koniec dodajmy bazylię
Nerds Kitchen