ryba - 22624 przepisów (strona:770/1509)

Jakie rzeczy warto jeść podczas upałów, a jakich lepiej unikać? 203

gorąco. Zamiast ciepłej zupy, lepiej zrobić prosty chłodnik na bazie maślanki czy kefiru. Gorące nie muszą być także główne dania. Doskonałym pomysłem może być letnia sałatka z mięsem lub rybą, uzupełniona ogórkiem, pomidorami, papryką oraz innymi warzywami. Aby była bardziej sycąca, warto do niej dodać jogurt naturalny. Lepiej natomiast zrezygnować z sosów na bazie majonezu lub śmietany, ponieważ pogarszają

Kulinarne Przeboje
Co jeść na anemię? 126

należy wyróżnić przede wszystkim czerwoną paprykę. Taka dieta dla anemików powinna być również wzbogacona o owoce, warto postawić na suszone morele, śliwki i cytrusy. Cennym źródłem żelaza są także ryby, jajka, szpinak, buraki, brokuły. Spożywajmy też ciemnozielone orzechy, nasiona dyni i słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe i warzywa strączkowe. W uzupełnieniu niedoboru żelaza zalecane jest, abyśmy stosowali produkty zawierające żelazo, takie

Dajet
Surówka z pomidorów i papryki 103

dorzucamy do pomidorków. Bazylię drobno siekamy i posypujemy nią warzywa. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek, pieprzymy i lekko solimy. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, czy rybą. Smacznego Artykuł Surówka z pomidorów i papryki pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Ryż z kalafiora 136

ryżu można dodać do gołąbków  -  smakują rewelacyjnie. Smażony ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej i tajskiej oraz do ryb i drobiu. Ryż kalafiorowy może być tez niskokalorycznym zamiennikiem ziemniaków i makaronów. Jak przechowywać ryż z kalafiora Surowy ryż kalafiorowy zamknięty w pojemniku lub woreczku strunowym nie straci świeżości nawet

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Duszona fasolka z pomidorami 146

Duszenie to bardzo fajny sposób na przygotowanie fasolki. W ten sposób nabiera fantastycznego aromatu i smakuje rewelacyjnie na obiad z kawałkiem ryby lub białego mięsa, lub jako lekka kolacja na zimno. Dodatek filecików anchois sprawia, że danie ma charakterystyczny lekko rybny smak. Wszystkie składniki komponują się ze sobą idealnie. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a obiad pod przykrywką robi się

wiecejwarzyw.pl
EKSPRESOWY SOS CURRY 183

Szybki i pyszny sos curry ze świeżymi  pomidorami i opcjonalnie także ze szpinakiem. Świetny jako dodatek do dań, np. kotletów wegetariańskich lub mięs i ryb z grilla. Najlepiej smakuje podany z ryżem lub orientalnym chlebkiem typu flatbread .  Przygotujecie go w 10 minut, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Najpierw podsmażamy pomidorki z czosnkiem, sosem sojowym

cool and minty
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym 136

zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie potrzebujemy nawet zbyt wielu składników. Mimo że śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich, są niskokaloryczne. Są idealne dla osób, które dbają o linię. Regularne ich jedzenie poprawia pamięć, wzmacnia serce i wzrok. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Żółta zupa pomidorowa 161

sól i kurkumę. Przykryć i dusić chwilę. Można dodać szklankę wody. Wrzucić garść soczewicy i gotować do miękkości. Zmiksować. Podawać z ziołami, choć ja w niej widzę porcję białej ryby, może dorsza

AZgotuj!
Kanapki z pastą z bobu i łososiem w curry 102

Taką miałam wenę i kanapki dzięki temu eksperymentalnie, wyszły smakowite i zniknęły szybciutko. Polecam koniecznie póki bób jeszcze świeży, mrożony w zimie też się nada. Łososia

Moje Małe Czarowanie
Wtorek: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze 109

chiński jest podawany. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze pomarańczowej jest bardzo popularny. W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze nazywa się Orange chicken . Przepisów jak go zrobić znajdziecie dziesiątki. My sprawdziliśmy kilka i ostatecznie wybraliśmy przepis

Niedzielny kucharz
Surówka z marchewki i selera z imbirem 143

się składników i uzyskania jednolitego sosu. Sos wymieszać z warzywami. Wymieszaną surówkę przed podaniem posypać prażonym sezamem. Surówka najsmaczniejsza jest zaraz po zrobieniu. Jej smak świetnie pasuje zarówno do ryby, jak i do mięsa, a szczególnie drobiu. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Sałatka coleslaw. Prosty przepis, który pokochali ludzie na całym świecie 108

Prosta sałatka z kapusty i marchewki jest znana na całym świecie. Idealnie sprawdza się jako dodatek obiadowy do mięs i ryb. Coleslaw zrobiony według klasycznego przepisu jest zdecydowanie najlepszy. Nazwa coleslaw pochodzi od duńskiego słowa koolsla oznaczającego właśnie sałatkę z kapusty. W różnych częściach świata podaje się ją z wieloma dodatkami, jednak podstawowy przepis jest niezmienny. Właśnie tak przyrządzony coleslaw

Kulinarna Polska
Pstrąg z piekarnika z warzywami 325

Jedną z ulubionych ryb w naszym domu jest świeży pstrąg. Mam możliwość kupienia pstrągów bezpośrednio z hodowli więc z tego korzystam bo świeższej rybki nie kupię. Samo pieczenie pstrągów w piekarniku trwa dosyć krótko a jak jeszcze dołożymy do nich ulubione warzywa to z przygotowaniem obiadu zmieścimy się w godzinkę. Od jakiegoś czasu mam okazję testować nowy piekarnik Elektrolux EZF5C50V

Ala piecze i gotuje
Środa: Kurczak w sosie teriyaki 138

zwykłym winem, dodawany jest czosnek, czasem sok z ananasa, który nadaje sosowi słodyczy, a zawarte w nim enzymy dodatkowo zmiękczają mięso. W Japonii teriyaki częściej używa się do przyrządzania ryb, na Zachodzie raczej drobiu i wieprzowiny. My polecamy Wam kurczaka w sosie teryaki, danie banalnie proste do zrobienia. Piękne w nim jest to, że wystarczy mięso zalać niewielką ilością sosu

Niedzielny kucharz
Jak zrobić idealne frytki w domu? Metoda profesjonalistów, którą każdy powinien znać 3401

później Stany Zjednoczone – matecznik fast foodu, który bez frytek by przecież nie istniał. Mogą stanowić samodzielne danie, podawane z tylko z solą lub różnymi sosami albo dodatek do ryb i mięsa. Są pyszne, o ile dobre je przyrządzono. Wbrew pozorom frytki bardzo łatwo zepsuć. Niestety, w barach i restauracjach frytki przeważnie przygotowuje się z mrożonego półproduktu, który następnie smażony

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania