Moja ,, fiksacja" na punkcie antara nie ma końca. Uwielbiam tą rybę. Białe mięso bez tego irytującego mocnego rybiego zapachu. Fantastycznie komponuje się z dodatkowymi smakami ( marynatami cytrusowymi, ziołami). Jest jedną z niewielu ryb które smakują mi gotowane na parze. Z przyjemnością sprawdzam z czym można antara podać by zyskał na smaku. Dziś zamarynowanego w bardzo prostej cytrusowej marynacie obsmażam
Buniabaje w kuchnizaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania II Dania . Możliwości komponowania smaków
Buniabaje w kuchniPolubiłam te moje eksperymenty z rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSwego czasu często gościł na naszym stole. Dziadek z Tatą ( a potem Mąż ) byli zapalonymi wędkarzami więc ryb było zawsze sporo. Szczególnie szczupaków i węgorzy. I obie te ryby smakowały mi szczególnie w dwóch sosach - koperkowym i chrzanowym. Ostatnio robiłam szczupaka w koperkowym sosie - to teraz przyszła pora na chrzanowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirzadko udaje mi się kupić miętusa , że przepisów na dania z niego mam wstawionych tyle co ,,kot napłakał " . A przecież to jedna z tych ryb które jadało się u nas w domu najczęściej. Jest pyszny. A najbardziej smakował na biwakach ( np. na spływie kajakowym) taki świeżo odłowiony i prosto z patelni. Co prawda spływ kajakowy , wędkowanie i biwak(...)miętus jest , patelnia jest -więc smażę. A że przy takim gotowaniu czasem rąk brakuje to zamiast gotować ziemniaki przygotowałam makaron ryżowy tagliatelle ( już dawno sprawdziłam , że doskonale pasuje do ryb). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRybka akurat na letnie temperatury. Nie potrzeba żadnych dodatków typu ziemniaki , frytki czy co tam normalnie podajemy do ryby. Odświeżająca salsa ( najlepiej z lodówki) i usmażona w najprostszy sposób ( lub grillowana) ryba .Halibut nadaje się do takiego podawania doskonale. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniProsty i szybki sposób na rybę. W tej wersji łosoś. W tym roku na pewno będzie gościł u mnie na wigilijnym stole. Składniki : * łosoś * pieprz czarny mielony * mąka pszenna * cytryna * olej , oliwa bądź patelnia teflonowa Przygotowanie : Łososia przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Oprószyć mąką. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Rybę
Magiczne Życie Martycóż, większość zwykle zwycięża w pojedynku "co na obiad". Na szczęście piątki należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko
W kuchni Karmel-itkipomidora, garści sałaty, 1/2 zielonego ogórka oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Łososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża do filetowania ryb). Imbir, paprykę, otarta skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego(...)suszonego czosnku. W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu, według przepisu na opakowaniu. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą, solę i pieprzę. Całość podaję z łososiem
W kuchni Karmel-itkikolędę! Będziesz grać, akompaniować mi, co Ty na to? Wiem, że potrafisz! No dalej, chodź". Och, jak ja bym chciała spędzić te święta z Tobą.. Gdzie jesteś? Tilapia, ryba mi dotąd nieznana. Ma bardzo delikatne mięso, białe mięso. Piękną opalizującą skórę, niebiesko - różową. W smaku przypomina mi nieco dorsza, pomimo lekkości, ma inną konsystencję, inną strukturę. TILAPIA W ZIOŁOWEJ(...)pieprzem, posiekanymi ziołami, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na godzinę. Następnie mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 3 objętości bułki do 1 objętości mąki. Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym
W kuchni Karmel-itkiStół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego(...)pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które
W kuchni Karmel-itkicytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami. Ciasto francuskie kroję w kwadraty, w zależności od ilości kawałków ryby tak, aby z łatwością można było rybę zawinąć w ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję (łyżkę lub dwie) twarożku z ziołami, na niego kładę łososia i zawijam jak kopertę
W kuchni Karmel-itkiObiad w niewiele ponad pół godziny z udziałem pysznej, świeżej ryby. I to przy małym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem
Smaczna Pyzarybkę w brzoskwini. Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka(...)wszystko co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy. Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała