ryba - 22624 przepisów (strona:421/1509)

Pstrąg z warzywami i białym winem 153

oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z czubkiem) 80 ml białego wytrawnego wina kilka łyżek wody sól pieprz 2 nieduże gałązki tymianku sok z cytryny dodatkowo foliowa torebka do pieczenia Ryby umyć, osuszyć. Z zewnątrz i od środka natrzeć solą, pieprzem. Do środka wsadzić po gałązce tymianku. Przyprawione pstrągi odstawić do lodówki. Czosnek i cebulę obrać. Czosnek posiekać, cebulę pokroić(...)zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli sos za mocno się zredukował można dolać jeszcze odrobinę wody. Warzywa przełożyć do foliowej torebki do pieczenia, dołożyć ryby. Woreczek tak zamknąć, aby w środku było jak najwięcej powietrza. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w worku od góry zrobić 2 małe otwory. Piec w 180°C przez ok. 15-20 minut. Smacznego

Pełny talerz
Makaron penne z wędzoną makrelą 124

suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki białego wina 4 łyżki śmietanki 30% 1 czubata łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż(...)Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty). Zmniejszyć moc, dodać wino i odczekać minutę. Następnie dodać śmietankę, poczekać aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzić, wymieszać na patelni z pozostałymi składnikami

Pełny talerz
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 140

Przeciwieństwa się przyciągają. Nawet w kuchni. O tym wszyscy doskonale wiedzą. Połączenie owoców z rybą też raczej już nie zaskakuje. Wymyśliłam sobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego(...)papierowym. Pokroić na 4 porcje (równo nie zawsze znaczy sprawiedliwie ;) ). Sok z cytryny wymieszać z miodem, olejem, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Do szczelnie zamykanego pojemnika wsadzić kawałki ryby. Zalać przygotowaną marynatą. Pojemnik zamknąć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty

Pełny talerz
Pasta serowo rybna z nutą tajską 167

moim rodzinnym domu bardzo często gościły pasty kanapkowe przygotowywane przez moją mamę. Mama niejednokrotnie łączyła twaróg z rybą, dlatego też dla mnie to klasyczna kombinacja, jednak jak ostatnio się okazało nie jest tak dla wszystkich. Dziś dziele się z Wami szczyptą smaków mojego dzieciństwa. Dodatkowo taką pastą śmiało można nafaszerować jajka... Kto zna i lubi to połączenie(...)SKŁADNIKI: 125 g chudego twarogu 1 puszka śledzi w sosie tajskim 1 łyżka ketchupu pikantnego szczypiorek do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy twaróg, który rozgniatamy widelcem. Puszkę rybą otwieramy, rozdrabniamy i wraz z sosem tajskim przekładamy do twarogu. Następnie dodajemy ketchup i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Szczypiorek drobno siekamy. Pastę nakładamy na świeże pieczywo i dekorujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łosoś z piekarnika 537

piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/3 łyżeczki papryki(...)słodkiej  1/3 łyżeczki cynamonu sól i pieprz czarny młotkowany do smaku Przygotowanie: Łososia przekroić na 4 porcje. Składniki marynaty połaczyć i zalać nią  rybę, pozostawićć pod przykryviem na około 3-4 godziny. Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do grilowania, polać pozostałą marynatą. Piec w piekarniku z opcją grill nastawionym na 170 C prze około

Gosia gotuje
Tuńczyk w sosie teriyaki 144

smakuje.  Nie potrafię dobrać słów, ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach.  Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym go pomylić z bardzo delikatnym, mięsem wieprzowym- wybaczcie porównanie, gotuję z zamiłowania i to pierwsze przyszło mi na myśl :) Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był(...)stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy

Czerwona Porzeczka
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 213

pstrąga tęczowego. No i już jest! Czego potrzeba? -pstrąg w całości -masło -ząbek czosnku -sól, pieprz -roszpunka -gruszka -sok z połowy mandarynki -ocet balsamiczny -oliwa -ser starty długo dojrzewający Rybę pozbawiamy ości, krojąc wzdłuż, z jednego boku nacinamy 3 razy w odstępach kilku centymetrowych. Solimy i pieprzymy. Kieszonki powstałe po nacięciach wypełniamy masłem połączonym ze zgniecionym czosnkiem. Rybę pieczemy

BaRepas
Makaron z łososiem w porach 242

naturalnego (np. Almette),  300g makaronu (ja użyłam Makaron Międzybrodzki wstążki),  sól, pieprz,  szczypiorek do posypania. Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Odkroić skórę od łososia, rybę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni. Pora dokładnie umyć, posiekać, dodać do ryby, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać serek, doprawić

Z miłości do słodkości
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 189

Ostatnio częściej jem ryby, więc postanowiłam się podzielić kolejnym przepisem, który był trochę eksperymentalnie stworzony, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Składniki: 200 gramów łososia 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii 2 łyżki słonecznika 1 szalotka 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli morskiej z papryczką chili W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską z papryczką(...)odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Dorsz cytrynowy panierowany, smażony 266

Lubicie smażoną rybę ? Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też Dorsza

Smaczna Pyza
Gotowane roladki z dorsza z ziołami 189

bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku ok. 3 łyżek bułki tartej 2 jajka sól pieprz Z dorsza zdejmujemy skórę i przekładamy rybę do malaksera Dodajemy sok z cytryny i liście ziół Całość mielimy na gładką masę Przekładamy do miseczki... ... i dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej -mieszamy(...)garnku w gotującej się wodzie. Nie wkładamy do zimnej wody, ponieważ roladki się rozpadną Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zerkając, czy ryba się nie rozpada choć nie powinna Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami :) Na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasta ze szprotek w sosie pomidorowym. 193

Pasty doskonały dodatek na śniadanko lub kolację. Bardzo często robię tzw. pastę "co się na winie". Tym razem nie było ryby w oleju więc poszła w pomidorach. W efekcie bardzo smaczna pasta. Polecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy

W kuchennym oknie Ewy
68. Rybne pulpety z zalewy octowej 137

Pulpety: 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 1 cebula pokrojona w piórka ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę

Jadło i czytadło
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 177

momentu, aż ryż będzie na ząb. Gdy ryż dojdzie, a płyn odparuje dorzucamy gruszki, podsmażamy chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę masła i parmezan, mieszamy delikatnie do połączenia. Rybę marynujemy w oliwie z solą, białym pieprzem i tymiankiem. Smażymy ją skórą do dołu, już bez tłuszczu, do momentu, aż skórka się zrumieni. Wkładamy do piekarnika na 15 minut(...)temperaturze 175 stopni, by doszła z góry. Risotto wykładamy na talerz, a na nim układamy rybę.   Smacznego

BaRepas
Pasta twarożkowa z rybą 191

kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera białego 25 dkg - konserwa rybna - filety z makreli w oleju - ( może być inna ryba np. śledź ) - dwa jajka ugotowane na twardo - dwa ogórki kiszone większe, lub trzy mniejsze - łyżka majonezu, łyzka jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku. Wykonanie Rybę i ser ugniatam w miseczce

Kuchnia z widokiem na ogród