ryba - 22175 przepisów (strona:434/1479)

Pyszne sałatki wielkanocne 273

Sałatka z pieczarkami i bulgurem Z mięsem Sałatka z kurczakiem i winogronami Sałatka hawajska Włoska sałatka z kurczakiem – Insalata di pollo Sałatka brokułowa z kurczakiem, kukurydzą i orzechami Z rybą Sałatka z tuńczykiem, szparagami i groszkiem cukrowym Włoska sałatka z jajkiem Sałatka z rybą wędzoną Sałatka z łososiem wędzonym Włoska sałatka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Sałatka z krewetkami

Dorota Smakuje
Twarde jedzenie – wady i zalety 40

diety. Zadbać trzeba oczywiście między innymi o dostarczenie zębom odpowiednich mikroelementów, takich jak wapń i fosfor, oraz witaminy D, A i C, które znaleźć można na przykład w nabiale, rybach, maśle i margarynie oraz surowych owocach i warzywach – truskawkach i porzeczkach, w brokułach i marchewkach. To właśnie o te twarde warzywa najczęściej spierają się spece od higieny jamy ustnej(...)Witamina D zadba o przyswajanie wapnia i fosforu, kluczowych składników budulcowych zębów odpowiedzialnych za ich twardość. Ją również znajdziemy w nabiale – mleku, jogurtach i jajkach – a także w tłustych rybach. Witamina C zadba o nasze dziąsła, a znajdziemy ją w orzechach włoskich lub laskowych oraz w nasionach słonecznika.  Materiał partnera

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 45

Następnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Jajka faszerowane tuńczykiem i twarogiem → Jajka faszerowane awokado → Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem → Pasta wędzonej ryby i jajek → Jajka zięcia Artykuł Jajka faszerowane wędzonym łososiem pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
PCOS – dietoterapia, suplementacja i przykładowe menu na 1 dzień. 39

zapoznania się z gotowymi, sezonowymi jadłospisami z niskim IG dostępnymi w moim internetowym sklepie . Poleca się włączenie produktów będących źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (ryby morskie, awokado , orzechy , siemię lniane ). Zdrowe tłuszcze powinny być obecne każdego dnia w diecie. Rezygnujemy z żywności przetworzonej, kolorowych napojów, sklepowych słodyczy, fast foodów. Dbamy o odpowiednią zawartość cennego błonnika pokarmowego(...)Włączamy do diety źródła cennych polifenoli , np. niskocukrowe owoce jagodowe. Dbamy o odpowiednią zawartość białka w diecie, co jest kluczowe podczas odchudzania . Dobre źródła białka, to: chude mięso, jaja , ryby, tofu, strączki , sery. Dieta musi być dopasowana indywidualnie w zależności od potrzeb danej osoby, jej preferencji, czy aktywności fizycznej. Rezygnujemy z dosalania potraw, na rzecz świeżych i suszonych ziół

Natka Pietruszki
Sum w sosie piernikowym 30

Staropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: ? 2 filety z suma ? 4 pierniczki Katarzynki ? 2 szalotki ? 1 szklanka bulionu warzywnego ? 1 łyżka miodu ? 100 ml wina czerwonego wytrawnego ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki masła klarowanego ? mąka(...)pokrojone w drobną kostkę, posolić i poddusić. ? Dodać pierniczki pokrojone w drobną kostkę, wino, bulion i miód. ? Pogotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. ? Sos przetrzeć przez sitko. ? Rybę posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgzranym maśle na złoty kolor. ? Podawać na ciepło z sosem piernikowym . Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary

To co kocham
Sandacz w sosie z kiszonych ogórków po staropolsku 35

Ciekawa propozycja na wigilijny stół i nowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje ? 1 filet z sandacza ? 2 ogórki kiszone ? 2 szalotki ? 1 szklanka śmietany 30% ? sól, pieprz biały i cytrynowy do smaku ? 3 łyżki masła klarowanego Wykonanie: ? Na maśle posmażyć szalotkę pokrojoną w kostkę. ? Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę(...)ogórki, podlać śmietaną. ? Dusić sos aż zredukuje objętość, przyprawić solą i pieprzem białym. ? Usmażyć na maśle filet z sandacza posypany solą, pieprzem cytrynowym i oprószony mąką. ? Podawać rybę z sosem ogórkowym na ciepło. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Dary lasu

To co kocham
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 38

cebula Risotto ? 3/4 szklanki ryżu arborio ? 1 cebula ? 100 ml białego wina ? 3/4 litra bulionu warzywnego ? szczypta szafranu ? 2 łyżki masła ? 2 łyżki parmezanu ? gotowy sos balsamiczny Wykonanie: ? Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. ? Do naczynia do pieczenia wlać wino i bulion oraz pokrojoną cebulę. ? Ułożyć na cebuli kawałki ryby i przykryć. ? Gotować na wolnym ogniu

To co kocham
Pasta z wędzonej makreli 34

Bardzo smaczna pasta do smarowania chleba na bazie wędzonej ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: ? 1 duża wędzona makrela ? 100 g sera żółtego ? 4 łyżki majonezu ? 4 łyżki keczupu pikantnego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka posiekanego koperku ? sól, pieprz(...)smaku ? chleb do wyboru Wykonanie: ? Makrelę obrać ze skóry i ości i rozdrobnić. ? Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. ? Wymieszać rybę z serem, majonezem i keczupem. ? Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. ? Podawać wyciśnięty na okrągły pumpernikiel lub z innym chlebem. ? Można również podawać na krakersach

To co kocham
Dorsz w zapiekance tortowej 37

Przy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: ? 500 g dorsza ? 1 por ? 5 średnich marchewek ? 1 średni(...)dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. ? Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. ? Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą i pieprzem. ? Roztrzepać 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet na odrobinie oleju. ? Średnią tortownicę wysmarować olejem

To co kocham
Tilapia w sosie keczupowym 33

kwaśnej ? 1/4 szklanki keczupu pikantnego ? 1 łyżeczka chrzanu tartego ? 1 łyżka natki pietruszki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. ? Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. ? Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. ? Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć na wierzchu ser żółty. ? Piec w piekarniku

To co kocham
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 35

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas(...)SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości ? ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy na śledzie w każdym domu są inne. Warto więc czasem sięgnąć

To co kocham
Stek z tuńczyka 29

Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Mięso tuńczyka charakteryzuje się ciemnym kolorem, od różowego po fioletowy. Tuńczyk to bogate źródło witamin, głównie witaminy A, D oraz witamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka(...)najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z obu stron, średnio wysmażony ? po 2 minuty, a dobrze wysmażony ? po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony i wyszedł idealny. Składniki: – 2 steki z tuńczyka o grubości 2 cm – 2 łyżki oliwy

To co kocham
Kolejność spożywania posiłków i jej znaczenie w kontekście glikemii 31

warzywach i owocach, najlepiej surowych . Przykładowo, jedząc tradycyjny obiad, warto rozpocząć od surówki i zjeść ją na samym początku. Na drugim miejscu warto sięgnąć po element białkowy , czyli: mięso, rybę, jaja , strączki . Wraz z białkiem sięgamy po tłuszcz , czyli: oliwę , awokado , orzechy . Na sam koniec powinniśmy zjeść produkty skrobiowe , czyli: kasza, ryż, makaron, ziemniaki, pieczywo, a także te bogate(...)pokarmowego, wówczas ten skok cukrowy nie będzie gwałtowny. Co więcej, ten korzystny wpływ będzie zauważony nawet jeśli sięgniemy po deser, ale dopiero na samym końcu uczty złożonej z: sałatki, ryby i np. kaszy. Klasycznym przykładem jest zjedzenie kawałka (albo nawet kilku…) kawałków pizzy na imprezie. Zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem będzie najpierw sięgnąć po jakąś sałatkę (które również zwykle

Natka Pietruszki
Terrina z łososia, kopru włoskiego i jajek. 41

pietruszki. Na rozgrzanej patelni podsmażcie wszystkie warzywa z dodatkiem pokrojonego drobno łososia. Duście około 5 minut. Międzyczasie możecie podgotować fenkuła około 10 minut. Odcedźcie i wrzućcie do warzyw i ryby, podlejcie winem. I teraz albo rozgrzewacie piekarnik na 200 stopni i przygotowujecie potrawę w piekarniku, albo robicie ją na patelni. Na patelnię z warzywami wbijacie kilka jaj, przykrywacie aż się(...)zetną. Posypujecie bazylią, czarnuszką i dosmaczacie olejem lnianym. W piekarniku podobnie, również wbijacie jaja w dziurki które zrobicie łyżką w warzywach i rybie. Jeśli zauważycie, że potrawa jest za sucha, dolejcie do niej buliony warzywnego. Pieczcie nie więcej niż 10 minut, do ścięcia jaj.  Terrina z łososia, kopru włoskiego i jajek Terrina di salmone con finocchi. Piatto ricco

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania