ryba w - 1000 przepisów (strona:4/67)

Pstrąg z grilla 135

jednym z najbardziej popularnych grillowanych mięs. Wynika to choćby z łatwości i krótkiego czasu przygotowania i pieczenia. Z drugiej jednak strony poprawne grillowanie pstrąga (i innych podobnych do niego ryb) wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą w tym sensie, że mięso stanie(...)Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na czas grillowania, który nie powinien w normalnych warunkach przekraczać 12 minut (po 6 minut na stronę). Zapewniam, że jest on całkowicie wystarczający i ryba na pewno nie będzie surowa. Natomiast będzie soczysta, delikatna i aromatyczna. Oczywiście pod warunkiem, że grill będzie miał odpowiednią temperaturę. Musi być ona na tyle wysoka, aby gorące powietrze szybko

Kulinarna Pokusa
Dorada pieczona w soli morskiej 169

Dorada to szlachetna ryba , już w samej nazwie ukryte jest złoto . W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w każdej szanującej się restauracji można znaleźć specjały z jej udziałem. Jej delikatne mięso , które łatwo oddzielić od ości, zachwyca każdego. Nie bez powodu Francuzi zwą ją królową ryb . Ze względu na swój łagodny i szlachetny(...)dodatków.  Dorada nie może być przegadana.  Trzeba ją upiec najprościej, jak jest to możliwe. Dlatego też, przygotowując rybną ucztę z jej udziałem, musimy być tego świadomi. Pieczenie ryb morskich w soli daje najlepsze rezultaty . Zachowują one swoją delikatność, mięso zaś jest odpowiednio soczyste i tylko delikatnie słone. Taka ryba nie potrzebuje żadnych dodatków, sama w sobie smakuje wybornie

Food Square
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 204

Dorsz atlantycki to drapieżna ryba morska występująca w Oceanie Atlantyckim i morzach północnej Europy. Dorasta do niespełna 2 m długości, a żyje nawet 20 lat. Obok szprota i śledzia dorsz jest gatunkiem najliczniej poławianym przez rybaków państw Unii Europejskiej i najcenniejszym z nich. Ryba ta odegrała znaczącą rolę w historii Europy. Dorsz suszony na mrozie był prowiantem wikingów i przyczynił(...)się do poznania północnego Atlantyku. Uważa się, że dzięki połowom tej ryby Ameryka mogła zostać odkryta przez rybaków dużo wcześniej niż zrobił to Kolumb. Do dziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób

W SMAK
Pieczony dorsz 125

Ryba u nas gości stosunkowo rzadko, nie wiem właściwie dlaczego, na pewno do specjalistek w przyrządzaniu ryb i pewnie to jest znaczącym powodem. Nie wykluczam oczywiście, że będę eksperymentować, może w końcu uda mi się trafić tak, że powiem, że jest idealna. Możliwe, że moja niechęć do ryb jest też z czasów ciąży, kiedy chciałam się odżywiać zdrowo, jeść zdrowe(...)ryby, a niestety chyba mojemu dziecku się to nie podobało, bo po rybie przez 3 dni czułam się fatalnie, niezależnie od rodzaju ryby, od miejsca zakupu, tak po prostu. Już dawno nie jestem w ciąży, ale ryba gości u nas sporadycznie, najczęściej w postaci prostej, wyfiletowanej, obtoczonej w mące i usmażonej. Pieczony dorsz miał być czymś innym, owszem smaczny, warzywa

dom-agi.pl
DOMOWE PALUCHY RYBNE 163

Kilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo delikatny smak ryby, wzbogacony o przesmażoną cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-) Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym(...)albo jako przekąska na zimno.Składniki:1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony)3 marchewki1 pietruszkakawałek selerałodyga selera naciowegobiała część pora2 jajkabułka tartakajzerka1 cebulaziele angielskieliść laurowykopereknatka pietruszkiprzyprawa do ryb sólpieprzśmietana ukwaszona 18%łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)olej do smażeniaWykonanie:W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki

Walijskie Pichcenie
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 144

Ryby to jedno z najzdrowszych dań, jakie powinno gościć na naszych stołach.  Często przygotowuję rybę dla mojej rodziny i mam ulubione dania rybne. Dlatego tak rzadko pokazuję nowości.  Dzisiaj zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza(...)łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera  z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam

Kuchnia u Krysi
szczupak faszerowany drobną rybką 219

ozdobą świątecznego stołu. składniki  cały szczupak o wadze około półtorej kilograma sól,pieprz dodatkowo kilka sztuk wykałaczek sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie rybnego farszu 1/2 kilograma niewielkiej ryby słodkowodnej np: płoć, okoń, leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko(...)żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem

Miód i pieprz
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 180

Dorada zamiast karpia w tym roku na stole wigilijnym. Zresztą jedną z potocznych nazw dorady jest: karp morski (zeekarper) Karp to jest ryba, która nieodmiennie kojarzy się ze świętami i Wigilijną potrawą. Dorada jednak to idealna alternatywa. Nie zawiera praktycznie ości i łatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych łusek(...)łusek Na brzuchu wykonać małe cięcie od otworu n nim do głowy to momentu aż nożem wyczujecie opór. Usunąć ręcznie dokładnie wnętrzności. Z zewnątrz usunąć też skrzela. Dokładnie wypłukać rybę pod bieżącą wodą. Naciąć rybę z obu stron w kilku miejscach, kierująć najpierw nóż w głąb mięsa do kręgosłupa, a następnie ok. 1 do 2 cm wzdłuż kręgosłupa

Sztuka gotowania w/g Samiry
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55845

jeszcze dodatkowo zajmowały się gromadką dzieci i pracą zawodową. Skąd brały te wszystkie produkty, gdy na półkach w sklepie stał tylko ocet? Czy dlatego jemy karpia, bo ta ryba jest dostępna w grudniu? Na pewno jest to powód, dla którego kupić można nadal karpia żywego... A ja dziś? Wolę szybko przygotować kolację wigilijną, by pozostały czas spędzić z rodziną - szczęśliwa(...)przyprawiony solą, pieprzem, obtoczony w mące i smażony na patelni. Taki zwykły. I taki Wam polecam. Składniki : płat karpia sól, pieprz mąka (może być zwykła pszenna, ale ja lubię rybę panierować w mące kukurydzianej) Przygotowanie : Karpia kroimy na części, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (po 4 minuty). I gotowe! Przyrządzamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 209

Plamiak , łupacz, wątłusz srebrzysty ( Melanogrammus aeglefinus ) - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”. Jest cenioną rybą w krajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe(...)bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy Z umytych i osuszonych filetów, pozbawionych skóry wykrajamy „polędwiczki” (grubsze kawałki). Oprószamy lekko wędzoną solą (szynka jest słona, więc nie przesadzajmy

mojewypiekiinietylko
Ustka i jej morskie opowieści 234

klimat można skorzystać z wycieczkowych rejsów statkami, rejsów wędkarskich lub poczuć prędkość na motorówkach  rozbijających fale. Widok z jednej z usteckich wydm Ustka jako miasto portowe dostarcza świeżych ryb, czyli ryb tzw. prosto z kutra. Takie oto reklamy widnieją w przyportowych smażalniach. Ile w tym prawdy? Obecnie rybacy mają ustalane limity połowu zależne od gatunku ryby i okresu połowu(...)Przykładowo świeżego dorsza łowi się tylko do końca czerwca, flądrę i śledzia można łowić bez większych przeszkód cały sezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego mięso w odróżnieniu od norweskiego jest mniej różowe . Musicie wiedzieć, że wbrew pozorom nad morzem jest ciężko trafić na świeżą rybę, głównie ze względów praktycznych. Właściciele smażalni

Kuchnia PROzdrowotna
Łosoś pieczony w folii 321

Kiedyś bałam się przyrządzania ryby i wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet(...)pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby. Kroimy trochę koperku. Rybę nacieramy czosnkiem, pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem oraz koperkiem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na ok. 45-60 minut w chłodne miejsce

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Pieczona dorada w pomarańczach 180

pomarańczy, z których nie ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą, aby ryba do niej nie przywierała. Skórę ryb natarłem niewielką ilością soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej ilości również do wnętrza ryb. Pozostałą część natki(...)koperku również włożyłem do wnętrza ryb. Dość gruby plaster pomarańczy przekroiłem na pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim rybę przez 30 minut. Tuż przed podaniem lekko podgrzałem puree, intensywnie je mieszając. Na talerze wyłożyłem

Wyprawy kulinarne
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 168

smacznie.Zapraszam na danie nietypowe jak dla tematyki bloga, bo rybne, czyli takie, co z wegetarianizmem niewiele ma wspólnego. Jednak z pewnych względów postanowiłam od czasu do czasu włączyć ryby do swej diety. Nie jestem wegetarianką ideologiczną, choć popieram działania na rzecz zwierząt całym sercem. A, że nie patrzę w reguły jak w obrazek, pozwolę sobie od czasu do czasu(...)nagiąć, w szczególności, gdy ma to istotny wpływ na moje zdrowie.Ponadto, zawsze uwielbiałam ryby i zrezygnowanie z nich w pierwszym etapie było dla mnie naprawdę trudnym wyzwaniem.Mój organizm zaczął się o nie natrętnie upominać.Pewnie każdy zawzięty wegetarianin czytając to, stuka się w głowę na zasadzie "Co ona bredzi?". Tak, pescowegetarianizm to nie jest sticte wegetarianizm, ale mimo

W kuchni Karmel-itki
Dorada po azjatycku 194

Dorada po azjatycku to ryba zainspirowana labraksami, które przygotowywał w swoim programie Jamie Oliver. Gdy kupiłam dorady, nie do końca wiedziałam jak je przyrządzić – a nie miałam ochoty na typowo smażoną rybę. Sposób azjatycki to był strzał w dziesiątkę. Połączenie kolendry, chili, imbiru, dymki i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Ryba była fantastyczna – ugotowana na parze, lekko ostra(...)lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe. Można podawać z sypkim ryżem lub kuskusem. Składniki: 2 świeże dorady (każda o wadze ok. 350-400 g) 1/2 pęczka kolendry 1 papryczka chili 1 dymka 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka

Poezja smaku