ryba w - 1000 przepisów (strona:6/67)

Sola po grecku 130

osób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1  pietruszka 1 mały seler  2 cebule  150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki(...)ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody  olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy W międzyczasie warzywa  korzeniowe myjemy, obieramy  i ścieramy na tarce  o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę

Gosia gotuje
Dogfish z patelni 209

Dogfish, to ryba z rodziny rekinowatych. Nazwa jest bardzo myląca, bo z psami nie ma raczej nic wspólnego. Ponoć wywodzi się stąd, że „obranie, a raczej obdarcie tej ryby ze skóry to istna udręka”. Pomijając to, trzeba stwierdzić, że dobrze przygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie  trudności.       Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę)Marynata:- oliwa- sok z cytryny- sól- tymianekDodatkowo(...)mąka do panierowania- masło i oliwa do smażenia     Mąż przywiózł mi rybę już wypatroszoną i oczyszczoną. Nie miałam więc dylematu ze skórą, a to jest ten największy problem. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do świeżego woreczka

mojewypiekiinietylko
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 174

Tilapia czerwona - ryba naturalnie występująca w Afryce Zachodniej i Środkowej. W Polsce hodowana jest w jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono tam najbardziej jak to możliwe warunki zbliżone do warunków naturalnych. Ryba charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, brakiem ostrego, charakterystycznego dla ryb zapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie(...)się kilka minut.Składniki sosu:3-4 średnie ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, sok wyciśnięty z połowy cytryny,około 100 gram masła.Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni roztopiłam łyżkę masła i delikatnie obsmażyłam rybę z obu stron. Rybę przełożyłam na talerz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 206

dziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :)Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;)Pstrągi oczyścić, opłukać(...)dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz.Farsz na 2 średnie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry,1 płaska łyżka mielonego imbiru,1 płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 150

Ryby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie smażyć jej w głębokim tłuszczu i w grubej panierce. Proponuję zawinąć ją w pergamin i upiec w piekarniku. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. 100 gram świeżej ryby to zaledwie 80 kcal(...)umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. A zawarty w dorszu wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Nie muszę już chyba przekonywać, że warto jeść ryby. A zatem jedzmy rybkę- na zdrowie!Składniki:800 g filetu z dorsza2 cebule czerwone150 ml białego wina10 g ziela angielskiego15 g świeżego imbiru1 cytryna2 łyżeczki miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej1 limonka100

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 162

Bardzo lubimy rybki :) Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką patelni grillowych firmy Ballarini, grillowana ryba stała się ulubioną formą podania ryby. Nie będę ukrywać, że dobra patelnia grillowa to kluczowy element w przygotowaniu takiej ryby. Wtedy skóra ryby pozostaje na rybie, a nie na patelni, nie trzeba podlewać jej olejem, co najważniejsze nie musimy się martwić o przypalenie. To nie żadna reklama(...)plusem jest wysoka temperatura dymienia, czyli idealnie nadaje się do podania zarówno na zimno jak i do smażenia w wysokich temperaturach. Daje maślany posmak, dlatego jest idealny do smażenia ryb, gdyż masło nie nadaje się do długiego smażenia, a olej z awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju z awokado

Blondynka Gotuje
Karp w galarecie klarowanej. 195

białka Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody ugotować wywar, pod koniec osolić. Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać(...)zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie galarety do ryb:  Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Uważam jednak, że dodanie 1 łyżeczki  żelatyny w smaku karpiowi nie zaszkodzi, a mamy pewność, że na stole rybka nam nie odpłynie. Wywar po gotowaniu ryby

Kulinarny karnet Christophera
Zupa rybna 185

niedawno ten rarytas i chciałam zrobić zupę o podobnym lub choć przybliżonym składzie, smaku i aromacie :) Myślę,że się udało,  skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :)Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej(...)smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam i włożyłam do garnuszka z 500 ml wody, dołożyłam liścia, ziele, sól, pieprz ziarnisty  Gdy ryba była miękka wyjęłam

Proste Potrawy
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 233

Łososia lubią chyba wszyscy, a jeśli nie, to na pewno większość z tych, co ryby jedzą. Także należę to wielbicieliłososia, a kiedy jest on naprawdę dobrze zrobiony, nie potrzebuję nic innego do szczęścia.Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu,wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego(...)budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM

W kuchni Karmel-itki
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 170

tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!Zdrowo, rzecz jasna!Dzięki uprzejmości Karola i Ani, w sieci mojej kuchni wpadł SUM!To druga co do wielkości (po biełudze) ryba Europy i największa europejska ryba słodkowodna.Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste. Zawiera niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo przyswajalne(...)pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci.Skóra suma nie posiada łusek, co ułatwia jego oporządzanie i skraca czas pracy przy przygotowywaniu potrawy.I ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko

Z Kuchni Do Kuchni
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 247

błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów, podobnie jak robili(...)oraz cudownie pachnących przypraw, które wzbogacają smak dań, ale również pozwalają na mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba w pomidorach na zimno. 152

Każdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko(...)jestem i dzielę się nią teraz w postaci przepisu ze wszystkimi. Sos ma wyraźnie słodko-kwaśny smak i pachnie przyprawami - uwielbiam to. Świetnie uzupełnia się z delikatnie usmażoną rybą, a im więcej czasu pozostawimy tej parze na zapoznanie się, porozumienie i w końcu połączenie, tym lepiej dla nas! Składniki: 4 nieduże filety z dorsza (500 - 600 g) 2 łyżki masła

zadanie-gotowanie
Ryba po grecku 2036

Święta zbliżają się wielkim krokiem, warto więc pomyśleć nad świątecznym menu. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ryby po grecku. To jedna z moich ulubionych potraw i choćbym ją robiła nie wiadomo jak często, to tylko w Święta smakuje tak rewelacyjnie...  Składniki:    1 kg filetu z dorsza lub innej ryby,  4 duże marchewki(...)angielskiego,  3 liście laurowe,  1/3 selera,  6 łyżek przecieru pomidorowego,  sól, pieprz,  woda,  4 łyżki mąki pszennej,  olej do smażenia.  Wykonanie: Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler

Z miłości do słodkości
Halibut w sosie chrzanowym 194

znoszę ości. Dlatego, dla osób, które również nie jedzą karpia w święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku(...)pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com