ryba w - 1000 przepisów (strona:14/67)

Rybka smażona w cieście naleśnikowym 252

Odkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje)   0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz(...)Ciasto: 1 jajko 1 szkl mleka 5 czubatych łyżek mąki  1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki: czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano po odrobinie: pieprzu, papryki ostrej 1. Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. 2. Składniki ciasta wymieszać na gładko (ja robię to trzepaczką ręczną). Ciasto musi być na prawdę gęste aby dobrze trzymało się ryby. 3. Rybę maczać

Kto ugości moich gości?
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 174

sposób jak np. wołowina czy kurczak, dlatego tutaj Jamie chce udowodnić, że pieczeń jagnięca może być wyjątkowa. Przepisy: pyszny placek z jagnięciną, król burgerów itp. VI- dania z ryb – w tym rozdziale znajdziemy podpowiedzi jak wybrać sprzedawcę ryb i jak najlepiej przyrządzić świeże ryby. Tak jak w poprzednich działach znajdziemy przepis na danie bazowe oraz przepisy z resztek. Pieczony łosoś(...)lody w gałkach ! Z tej książki możemy zdobyć nie tylko wspaniałe przepisy, ale także pogłębić swoją wiedzę kulinarną. Jamie zachęca nas także do poznania swojego sprzedawcy, warzyw, mięsa czy ryb. Dowiemy się też jak wykorzystać resztki wina, tłuszcz z pieczenia mięsa czy świeże zioła. Książkę zdobią profesjonalne zdjęcia potraw oraz samego Jamiego i jego rodziny. Co mogę więcej napisać ? Zdecydowanie

noteskulinarnyfiga
Karp nadziewany z pieczarkami. 169

aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać opłukane filety rybne i przyprawy. Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać(...)ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać.  Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć w kilku miejscach. Rybę włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonki ostudzić,osączyć,ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami

Przepisy i porady kulinarne
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 258

Poszukuję. Całe moje życie opiera się na poszukiwaniach. Szukam swojego miejsca na Ziemi, w społeczeństwie, w kulinariach, w miłości i uczuciach, w wierze. Szukam, próbuję swych

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z BOBU 264

Na raz, na jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól

W kuchni Karmel-itki
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 282

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3

W kuchni Karmel-itki
NOWY ROK, NOWE PLANY 215

Koniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na

W kuchni Karmel-itki
OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ. 263

 #759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania

W kuchni Karmel-itki
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 210

skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie:Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą płynne składniki, doprawiamy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Tak przygotowany sos zostawiamy na godzinę żeby składniki(...)się "przegryzły". Przygotowujemy 4 kwadraty z folii aluminiowej. Na każdym układamy kilka płatków masła. Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, układamy na kwadratach z folii i otulamy płatkami z masła. Następnie każdy kawałek ryby posypujemy z wierzchu skórką cytrynową. Folię zawijamy, tak by powstały prostokątne paczuszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. Gotowe steki

W poszukiwaniu inspiracji
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ / HIRSEBREI-GEMÜSE-SALAT 1680

Wracając z uczelni, skaczę w kałuże. Jak dziecko, nieco zbyt duże. Spływa deszcz po policzkach, miesza się ze słonymi łzami. Listopad. Zbiór poniedziałków z całego roku

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 220

Jesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc

W kuchni Karmel-itki
"PYSZNIE BEZ GLUTENU" - recenzja 250

Otwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam

W kuchni Karmel-itki
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 404

Za oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze

W kuchni Karmel-itki
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 4006

Dzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się

W kuchni Karmel-itki
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 235

Ciepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie

W kuchni Karmel-itki