Pollock (rdzawiec lub czarniak), to ryba atlantycka z rodziny dorszowatych. Tym razem skorzystałam z przepisu Jolusi Lehr na ciasto piwne. Kto nie zna smaku ryb z nadmorskich smażalni powinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym. Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba)- sól- sok z cytrynyCiasto piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku(...)pieczenia- szczypta soli- ½ szklanki wody (dałam gazowaną)- ¾ szklanki piwa Dodatkowo:- olej do smażenia Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy ją i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli mamy dużo ryby, proporcje na ciasto odpowiednio zwiększamy, co ja również uczyniłam. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa – miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy
mojewypiekiinietylkoCeviche - surowa ryba poddawana marynacie z cytrusów. Limonka, cytryna lub pomarańcza. Do tego przyprawy, zioła. Jeśli ryba kupiona jest z wiadomego źródła, to spokojnie możecie ceviche zrobić. U mnie z dorsza. Przepyszna zagryzka :) Świetnie nadająca się na Święta Bożego Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko. Składniki(...)gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem z cytryny zalałam rybę w miseczce, doprawiłam pieprzem, solą, papryczką i natka pietruszki Wstawiłam
Szczęśliwa kuchniaOpis: Przepisów na wigilijną rybę jest bardzo dużo. Jednak jeżeli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na wigilijnym stole to musi to być koniecznie karp w galarecie. To jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna(...)łyżki oliwy lub masła Sól, pieprz Cukier Żelatyna Sposób przygotowania: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Odcinamy głowę i resztę dzielimy na nieduże dzwonka. Rybę solimy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Odstawiamy na min. 30 minut, żeby ryba nabrała smaku. Włoszczyznę obieramy i kroimy na talarki. Wszystko delikatnie podsmażamy na maśle lub oliwie. Do większego garnka wrzucamy podsmażona delikatnie włoszczyznę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZacznijmy od tego że wpadłam przed świętami do Lidla i miałam do wyboru perliczkę całą,gęś całą, kaczkę całą, pstrąga łososiowego i jakieś tam inne ryby ale pstrąg był duuuży. Ogólnie poszłam z zamiarem kupienia gęsi ale waga 5,5 kg to mnie powaliła i stwierdziłam że jak na obiad dla 2 os to trochę przesada. Więc złapałam pstrąga łososiowego(...)mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna Dodatki ruccola roszponka 5 pieczarek mała cukinia uprażony sezam i ziarna słonecznika (opcjonalnie) Zabieramy się za przygotowania. Ja rybę oczyściłam z łusek nie zajęło to dużo czasu, szczególną uwagę należy zwrócić na łuski na czerwonej prędze na pstrągu łososiowym najgorzej odchodzą. Oczyszczoną rybę nacinamy z obu stron. Całą smarujemy
Piekielna Kuchnia PatiLubię ryby, a mój syn je wręcz uwielbia. Dla niego ryba mogłaby być podawana codziennie na obiad. Zazwyczaj ograniczałam się do zwykłego upieczenia ryby w panierce na patelni, lecz ostatnim razem postanowiłam podać tradycyjną rybkę w troszkę inny sposób. Poszukałam w książkach mamy i znalazłam przepis na rybę pieczoną z ziemniakami, cebulą i masłem. Ryba […] The post Ryba pieczona
Magiczny Garneksmażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie. Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę. Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy". W odcinku 31 wybrał się(...)ryby do Gdańska" - czyli dla mnie po sąsiedzku, jako że mieszkam w Gdyni. Zachwyciła mnie wersja łososia na soku z ogórków kiszonych. Dziwne połączenie, ale smakuje wybornie!Oryginalny przepis przewiduje 4 porcje, moja modyfikacja jest 1-osobowa (Pan Mąż nie jest rybolubny...).Składniki na porcje 1-osobową: 1 dzwonko łososia skórka i sok z 1/3 cytryny - do zamarynowania ryby
Grunt to przepis!cytrynowa; piekący, lekko pieprzowy galangal; liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu i jej owoce; ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która nie nadaje potrawom posmaku ryby, za to doskonale wydobywa głębię smaków; słony przypominający barwna whishy sos rybny- nam pla, wybitnie tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe(...)także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście limy. Gotowanie to przyjemność, wynikająca także z odkrywania nowych smaków i aromatów. Tajska kuchnia
ClauditteMissCookingnależy do najzdrowszych więc jeśli sięgamy po zdrowe zamienniki mąki pszennej czy bułki tartej to zwróćmy też uwagę na rodzaj tłuszczu Kiedyś gdzieś widziałam lub czytałam, że aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić nacięcia w poprzek ości żebrowych, tak aby je złamać nie przecinając mięsa ryby na wylot. Ja wybieram zdecydowanie(...)prostszy sposób i po prostu łamię ości w już pokrojonych dzwonkach. Bez użycia noża wyginam każdy kawałek ryby na zewnątrz a ości same pękają. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotowane kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obrana i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć
Ola la LCHFdodatkami. Podobno była to jedna z ulubionych potraw słynnego Totò- wspaniałego aktora, komika, kompozytora, pisarza i poety pochodzącego z... no skąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej(...)białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy od wielkości ryb i naczynia, w którym będziemy je przyrządzać. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy czosnek. Gdy ten się zrumieni- dodajemy chili, następnie pokrojone na pół pomidorki i chwilę podsmażamy. Ryby delikatnie solimy, także w środku, i układamy na pomidorkach na patelni
PichceniomaniaDorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Smacznego! **** L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma(...)arance 2 lime 50 g di mirtilli rossi 4 chiodi di garofano 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero rosmarino sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Każ dą rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy
La grande e la piccola cuocaCzas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażyć na ostrym ogniu, szybko. Ryba ma się lekko przesmażyć, a nie rozgotować. Nie pozwolić, żeby się rozpadła. Ona jeszcze trochę dojdzie w zalewie. Włożyć usmażoną rybę(...)patelnię trochę wody przeznaczonej do zalewy, zagotować i wymieszać. Zalewa – do garnka dodać wszystkie składniki zalewy, dodać obsmażoną cebulkę i gotować 2 minuty. Następnie wylać zalewę do ryby. Przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenie. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Wszystko musi się zgrać
Kuchnia Pokoleńmomentu rybnego szkolenia , staram się przestrzegać poznanych tam zasad. Bywa, że sprzedawcy dziwnie się na mnie patrzą, gdy pytam o łowisko, z którego pochodzi ryba albo o stosowny certyfikat. Nikt się jednak nie obraził, czy nie uniósł. Misja wykonana. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Mam ostatnio fazę dań jednogarnkowych, jednopatelniowych, jednobrytfankowych :) Zapiekanka pasuje tu idealnie :) ZAPIEKANKA RYBNA Składniki: - około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka
Życie zamknięte w smakusklepów sieci Delikatesy Rybne - Gadus Czekał tam na mnie piękny karmazyn, bardzo elegancko odfiletowywany. Muszę przyznać, że dawno nie byłam w miejscu, w którym znajdowałaby się tak ogromna ilość ryb i przetworów rybnych. A wszystko bardzo apetycznie wyglądające. Zapraszam na dzisiejszy wpis z pyszną rybą w roli głównej. Delikatesy Rybne Gadus to sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi(...)garmażem. Misją firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów. W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna
Kulinarne przygody Gatityosób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki(...)ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy W międzyczasie warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę
Gosia gotujeDogfish, to ryba z rodziny rekinowatych. Nazwa jest bardzo myląca, bo z psami nie ma raczej nic wspólnego. Ponoć wywodzi się stąd, że „obranie, a raczej obdarcie tej ryby ze skóry to istna udręka”. Pomijając to, trzeba stwierdzić, że dobrze przygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie trudności. Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę)Marynata:- oliwa- sok z cytryny- sól- tymianekDodatkowo(...)mąka do panierowania- masło i oliwa do smażenia Mąż przywiózł mi rybę już wypatroszoną i oczyszczoną. Nie miałam więc dylematu ze skórą, a to jest ten największy problem. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do świeżego woreczka
mojewypiekiinietylkoTilapia czerwona - ryba naturalnie występująca w Afryce Zachodniej i Środkowej. W Polsce hodowana jest w jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono tam najbardziej jak to możliwe warunki zbliżone do warunków naturalnych. Ryba charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, brakiem ostrego, charakterystycznego dla ryb zapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie(...)się kilka minut.Składniki sosu:3-4 średnie ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, sok wyciśnięty z połowy cytryny,około 100 gram masła.Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni roztopiłam łyżkę masła i delikatnie obsmażyłam rybę z obu stron. Rybę przełożyłam na talerz
Codzienna kuchnia niecodziennadziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :)Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;)Pstrągi oczyścić, opłukać(...)dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz.Farsz na 2 średnie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry,1 płaska łyżka mielonego imbiru,1 płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaRyby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie smażyć jej w głębokim tłuszczu i w grubej panierce. Proponuję zawinąć ją w pergamin i upiec w piekarniku. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. 100 gram świeżej ryby to zaledwie 80 kcal(...)umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. A zawarty w dorszu wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Nie muszę już chyba przekonywać, że warto jeść ryby. A zatem jedzmy rybkę- na zdrowie!Składniki:800 g filetu z dorsza2 cebule czerwone150 ml białego wina10 g ziela angielskiego15 g świeżego imbiru1 cytryna2 łyżeczki miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej1 limonka100
Smakowity Blog KulinarnyBardzo lubimy rybki :) Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką patelni grillowych firmy Ballarini, grillowana ryba stała się ulubioną formą podania ryby. Nie będę ukrywać, że dobra patelnia grillowa to kluczowy element w przygotowaniu takiej ryby. Wtedy skóra ryby pozostaje na rybie, a nie na patelni, nie trzeba podlewać jej olejem, co najważniejsze nie musimy się martwić o przypalenie. To nie żadna reklama(...)plusem jest wysoka temperatura dymienia, czyli idealnie nadaje się do podania zarówno na zimno jak i do smażenia w wysokich temperaturach. Daje maślany posmak, dlatego jest idealny do smażenia ryb, gdyż masło nie nadaje się do długiego smażenia, a olej z awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju z awokado
Blondynka Gotujebiałka Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody ugotować wywar, pod koniec osolić. Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać(...)zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie galarety do ryb: Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Uważam jednak, że dodanie 1 łyżeczki żelatyny w smaku karpiowi nie zaszkodzi, a mamy pewność, że na stole rybka nam nie odpłynie. Wywar po gotowaniu ryby
Kulinarny karnet Christopheraniedawno ten rarytas i chciałam zrobić zupę o podobnym lub choć przybliżonym składzie, smaku i aromacie :) Myślę,że się udało, skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :)Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej(...)smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam i włożyłam do garnuszka z 500 ml wody, dołożyłam liścia, ziele, sól, pieprz ziarnisty Gdy ryba była miękka wyjęłam
Proste PotrawyŁososia lubią chyba wszyscy, a jeśli nie, to na pewno większość z tych, co ryby jedzą. Także należę to wielbicieliłososia, a kiedy jest on naprawdę dobrze zrobiony, nie potrzebuję nic innego do szczęścia.Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu,wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego(...)budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM
W kuchni Karmel-itki