ryba w pomidorach - 2475 przepisów (strona:60/165)

dorsz w letnim sosie 95

czterech osób 800 g filetów dorsza 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku garść czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki świeża bazylia sól, pieprz dodatkowo na wywar rybny 300 g gorszych części ryb pozostałych z filetowania (kręgosłupy, płetwy) 2 lisie laurowe(...)ziarna ziela zngielskiego Sposób przygotowania Kawałki ryb myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie do garnka wkładamy kawałki ryb przeznaczone na wywar, zalewamy je szklanką wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy na niewielkim ogniu 10-15 minut (możemy też dodać warzywa takie jak marchew, cebula, pietruszka, seler

Miód i pieprz
Ratatouille 79

Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie. Składniki 3 młode cukinie 3 małe bakłażany 3 kolorowe papryki 2 cebule 6 pomidorów 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek wiórków startego parmezanu tymianek natka pietruszki bazylia sól pieprz Przygotowanie Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce

R'n'G Kitchen
Sushi z wędzonym łososiem 113

własne sake- wino ryżowe. Tymczasem polecam sushi, które zrobiłam z wędzonego łososia, gdyż w naszych warunkach niestety ciężko o świeżą surową rybę. Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 2 pomidory ok. ½ zielonego ogórka lub awokado Sos sojowy Wasabi (ostry, zielony chrzan) Imbir marynowany ew. Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Smakowy Raj
Makaron z łososiem - bardzo prosty i szybki przepis 122

pojawiają się na moim stole. Dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z najbardziej lubianą przeze mnie rybą czyli łososiem. składnik: ok 250 g filetu z łososia, 200 g makaronu ze szpinakiem i pomidorami (ten zakupiłam w sklepie  Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany , pieprz

Cukier&Puder
Pstrąg z grilla 148

plasterki czosnku.4. Wierzch ryby posolić, ułożyć na nim limonkę, czosnek, polać oilwą i położyć łyżeczkę masła. 5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut.6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA

Matka Żywicielka
(Tomato) Norsk Torsk 128

delikatnie bez szaleństwa, bo dorsz, a raczej dorszyk, był mały. Propozycja w sam raz dla tych, którzy lubią mieć poczucie, że ryba jest, ale za bardzo jej nie czuć... Czerwona zupa rybna cz(y)ili dorsz w pomidorach filety z dorsza, najlepiej bez ości 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym z chili 1 mała cebula pokrojona w piorka 1 mała

bastalena
Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego 193

stronie Akademii smaku , uwielbiam szpinak, uwielbiam sery pleśniowe, więc postanowiłam wypróbować przepis. Leciutko go zmodyfikowałam dodając pod koniec pieczenia do ryby posiekane solone orzeszki. Wyszło pysznie i nawet ryba podana z moich rąk smakowała wszystkim Składniki: – 5 kawałków po 120 gram polędwicy z dorsza atlantyckiego Marynata: – 100 ml oleju; – 1 łyżka pieprzu cytrynowego; – 2 ząbki czosnku(...)marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Tak przygotowaną rybę włożyć na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, 7 minut przed końcem posypać posiekanymi orzechami. Sos: W rondelku lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać ser, wino, mleko i śmietanę. Gotować, aż ser się rozpuści, dodać pomidory, szpinak i doprawić do smaku. Pieczone polędwice podawać

dom-agi.pl
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 192

sałatek na bazie sałaty masłowej, rzymskiej, dębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej(...)Otrzymasz wtedy coś na kształt greckich tzatziki . Zamiast ogórka możesz dodać starta cukinię albo buraczka. Do czego pasuje? Do sałatki z ogórka (zdrowsza wersja mizerii), do sałatki z ogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 208

Cukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii

PastelFood
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 367

Cukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii

PastelFood
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 203

zeszkli się i zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze dwie minuty razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane kapary. Wszystko razem(...)wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy

Karo in the Kitchen
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne(...)przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów, podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie z suszonymi pomidorami i czarnuszką 133

Robiłam już śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów z oleju a teraz inna wersja. Dodałam suszone pomidory ale w postaci suszonego granulatu z dodatkiem czosnku i czarnuszki

Monia miesza i gotuje
Dorsz duszony w pomidorach 147

Składniki 2 większe filety z Dorsza puszka krojonych pomidorów z puszki ok 4 chochel bulionu warzywnego sól, pieprz szczypta tymianku 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki

Gaździnka warzy
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą 135

Te śledzie zasmakują wielbicielom śledzi i suszonych pomidorów. Można je już przygotować bo muszą się przegryźć ale należy je trzymać oczywiście w lodówce. Ja nie wiem

Ewa w kuchni