ryba smażona - 4845 przepisów (strona:225/323)

Niedzielny obiad w stylu fine dining 126

oliwy z oliwek łyżka mielonych nasion selera naciowego lub kuminu 2 łyżki cukru brązowego śól 2 starte na tarce marchewki pół startej bulwy selera pół pęczka natki pietruszki Ryba na parze: kg polędwicy z dorsza (grubsza część filetów) lub filetów z dorsza sól i pieprz cytryna – – wyciśnięty sok i starta skórka 2 gałązki świeżego estragonu (posiekanego) łyżka zielonej(...)naczynia wlać sok marchewkowy, dodać jajka i oliwę. Zblendować z mąką, solą, nasionami selera i cukrem. Dodać posiekaną natkę i starte warzywa. Delikatnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni małe placki. Seler naciowy obrać i przy użyciu obieraczki pociąć w cienkie paski. Sałatę porwać na podłużne kawałki. W miseczce przy użyciu rózgi wymieszać składniki sosu. Przed

Ugotowane pozamiatane
Makaron ryżowy z indykiem i warzywami 165

więc moje posiłki nie prezentują się bardzo apetycznie, ale smakowo jak najbardziej mi odpowiadają ;) Oczywiście staram się jeść zdrowo, na moim talerzu gości zwykle mnóstwo warzyw, chude mięso i ryby oraz przeróżne kasze i makarony (zwłaszcza te razowe i bezglutenowe). Bardzo lubię kuchnie azjatycką oraz włoską. Dziś więc przepis na takie szybkie i moim zdaniem pyszne danie w nieco orientalnych(...)kostkę. Imbir i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucić imbir i czosnek i chwilkę podsmażyć, po chwili wrzucić indyka, zmniejszyć ogień i smażyć (ok. 5 minut). Następnie dodać szpinak i pozostałe warzywa, smażyć na średnim ogniu około 8-10 minut, można pod przykryciem w razie potrzeby dolać wody. Na koniec dodać makaron, wlać

Healthy food explorer
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 168

Delikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki. A na zimę idealnie sprawdza się nasza polska kasza jęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą(...)wodę – zwiększcie płomień i odparujcie ją. Pieczarki ściągamy do miseczki, do rondla znowu łyżka masła, łyżka oleju. Podsmażamy cały boczek do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego szalotkę, stale mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Wrzucamy pokrojonego pora – mieszamy cały czas, smażymy około 2-3 minuty, aż por zmięknie i zrobi się szklisty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wlewamy piwo i odparowujemy

Karo in the Kitchen
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 546

jeść tylko kilka produktów jest niezbyt mądre. Co innego jeść mało ale często, a co innego nie jeść w ogóle. Czym innym jest codziennie jedzenie bekonu, a czym innym ryb. Chcę, aby to była jasność! Nie jestem lekarzem, tylko pedagogiem, ale ostatnio dużo naczytałam się i nasłuchałam od lekarzy o diecie wątrobowej, która jest bardzo dobrą i lekkostrawną dietą(...)ograniczyć tłuszcze, usunąć z diety żółtka jaj, mocne trunki (również mocną herbatę i kawę) i duże ilości cukru. Posiłki należy spożywać na ciepło (w temperaturze około 40 st.), ograniczyć smażenie do minimum, a potrawy przygotowywać na parze lub w piekarniku. Co do słodkości, pozostają nam owoce - i to też nie wszystkie. Dodatkowo co jakiś czas możemy zjeść jakieś sucharki

Słodkie Przyjemności
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 214

smalczykiem Smakowita Pajda. Zakupiłam opakowanie czarnego ryżu, a potem obserwując małe, czarne ziarenka dumałam z czym go połączyć. Wydaje mi się, że jednym z lepszych połączeń jest ryż z rybą. Wybrałam łososia, który również podpasował mi kolorystycznie. Zapraszam na proste, ale bardzo smaczne danie, które zarówno eksponuje orzechowo-chlebowy smak ryżu, świeżość łososia, delikatność słodkiego groszku(...)zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku, lekko soloimy i pieprzymy.  Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smażymy łososia z obu stron.  Usmażonego łososia dzielimy na małe kawałeczki, usuwając ewentualne ości. W małej ilości wody z dodatkiem warzywka, gotujemy do miekkości mrożony groszek. Odcedzamy. Odcedzamy ugotowany ryż

Mia Cucina Sofieta
Makaron z tuńczykiem, cukinią, suszonym pomidorem i słonecznikiem 123

Dzień dobry :-) Makaron, to zawsze dobra propozycja na obiad. U nas chwilę już nie było, a w to gorąco trzeba sobie jakoś radzić, więc tak na

kruche babeczki
Recenzja patelni Woll i przepis na omlet ze szparagami i łososiem 114

Niejednokrotnie zastanawiałam się, który przedmiot w kuchni jest najważniejszy Długo nie mogłam znaleźć na to pytanie odpowiedzi bo przecież wszystkie przedmioty są ważne. Jednak po dłuższym

PatiGotuje
risotto z owocami morza 145

                 risotto z owocami morza Risotto z owocami morza, to propozycja na szybkie i proste danie, które

Miód i pieprz
Śledzie po grecku 116

Mało kto nie lubi śledzi, lecz pamiętajmy o tym, że śledzie oprócz swych wielu zalet potrafią zakwasić organizm (6,4 pH). Powinno się je spożywać łącząc

Jadło i czytadło
Przegrzebki w boczku 153

Szkocja słynie z ryb i owoców morza, dlatego też tych składników nie mogło zabraknąć wśród moich przepisów. Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku . Małże św. Jakuba stanowią idealną przystawkę - chrupiący boczek idealnie komponuje się z delikatnymi i miękkimi przegrzebkami, polanymi maślano - cytrynowym sosem. Przegrzebki w boczku to po prostu Szkocja na talerzu - polecam!  Przegrzebki(...)grzałkę piekarnika) na kilka minut aż boczek się przyrumieni, a przegrzebki nie będą surowe. W połowie pieczenia przegrzebki obrócić.  W międzyczasie na małej patelni roztopić masło i powoli smażyć, aby lekko zbrązowiało (trzeba jednak uważać aby się nie spaliło!). Dodać sok z cytryny (do smaku).  Przegrzebki ułożyć na ciepłym talerzu, posypać posiekaną natką pietruszki i polać roztopionym masłem

Codzienne Gotowanie
Bigos staropolski najlepszy na święta 190

Mięso kroimy na większe kawałki, kiełbaskę i boczek na mniejsze, smażymy na oleju, przekładamy do dużego garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przekładamy do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence(...)bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego! Opublikowane: 15.12.2016 ekspansja smaku Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku 222

Galette Bretonne to naleśniki z mąki gryczanej popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:)Wykonanie tych naleśników jest(...)świeża kolendra lub szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę i wybijając na to wszystko jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać, robimy na brzegach 4 zakładki, tak aby jajko

Blondynka Gotuje
DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK 181

    W moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKIE LECZO Z PATISONA I DYNI. 137

 Twój smutny głos, przepełniony melancholią niczym jesienna słota, nadal dźwięczy w moich uszach. Ile bym dała, aby deszczowe chmury, bruzdy gniewu na Twym czole, przepędzić

W kuchni Karmel-itki
Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem 155

Szukacie   pomysłu na wiosenną zdrową przekąskę   ? Dobrze trafiliście   ! Dziś propozycja na szpinakowe roladki z kremowym serkiem z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i suszonymi pomidorami

Wanilia i Kardamon
Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą. 167

Dzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak

Izabelawkuchni
Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką 113

Uwielbiam placuszki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie

Di gotuje
Śledzie po kaszubsku 155

Kiedyś zamiast samodzielnie przygotować śledzie, kupowałam gotowce w sklepie. Jak to w wielu przypadkach bywa - do momentu aż zrobiłam je samodzielnie. ;-) Po raz kolejny przepis wygrzebany

Szefowa kuchni
SZYBKI NUMEREK: MAKARON Z ŁOSOSIEM 218

Kolejny szybki numerek. W sam raz na łatwy i zdrowy obiad, który umili Wam dzień pełen wyzwań i emocji. składniki: kawałek łososia 1/2 cytryny 1/2 cebuli

GRUBY WAŁEK
Dorsz na kaszance w sosie z ogórka 221

Dorsz na kaszance  z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania