Curry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym(...)pasty warzywnej curry Rolnik 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka wrzątku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia ryż Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Imbir obieramy ze skóry, ścieramy na tarce i dodajemy
Kuchnia MagdaLenykokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem. Wspaniele komponują się też z twarogiem. Racuszki twarogowo kokosowe. Składniki : - 900 g twarogu tłustego - 6 dużych jaj - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)mieszając. Łyżką do lodów (można też zwykłą, ale nabierając łyżką do lodów racuszki będą równe i okrągłe) nabieramy porcje, kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, delikatnie spłaszczamy i smażymy na rumiano z obu stron, na średnim ogniu (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Racuszki twarogowo kokosowe podajemy z czym kto lubi
mojewypiekiinietylkopieprzem oraz skrapiamy 3-4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości kilka razy odwracając. W międzyczasie przygotowujemy łososia i warzywa. Kawałki ryby posypujemy ok. 1 płaską łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu. Nawilżamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso przeszło przyprawami – w razie potrzeby w lodówce. Marchewkę obieramy i kroimy(...)masłem i koperkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię grillową. Łososia kładziemy mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut. Następnie odwracamy skórą do dołu i smażymy kolejne 7-8 minut. Z gotowego mięsa zdejmujemy ostrożnie skórę. Podajemy od razu z gotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami oraz masłem ziołowym. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-131 {margin: auto;} #gallery
Kulinarna PokusaWino bardzo aromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger(...)Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było
królestwo garówszałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem(...)łyżki masła i gotuj aż zacznie się pienić. Jak tylko masło ładnie zbrązowieje, zdejmij z ognia i natychmiast wrzuć do niego szałwię wraz z czosnkiem. Pozwól im się smażyć przez 30 sekund, po czym wlej całość do ziemniaków. Dopraw ziemniaki solą, pieprzem i wlej śmietankę po czym utłucz je (ja miksuję w blenderze), aż powstanie jedwabiste puree. Dopraw do smaku
karmelowyspróbowałam ‘ndui z takiego podgrzewacza. Jest dużo lepsza, łatwiej ją smarować, a aromat papryczek bardzo się uwydatnia. Oczywiście możemy też podgrzać naszą ‘nduję na patelni (ale jej nie smażyć) albo zabrać ze sobą na plaże, wtedy sama się podgrzeje. Najlepsze wędliny są z tradycyjnej odmiany czarnej świni kalabryjskiej. Bergamotki Bergamotki to cytrusy, które uprawia się głównie w okolicach Reggio(...)jest wino z apelacji Cirò. To czerwone przypomina nieco Barolo, ma sporo alkoholu, mocne usta i wysoką mineralność. Jest też oczywiście Cirò białe i różowe, które dobrze pasuje do ryb i przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs
Ugotowane pozamiataneSmaczna, aromatyczna i delikatna ryba podana na mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 650 dorsza około 5 kawałków 180g kaszy mix bulgur i quinoa olej sól pieprz cytrynowy Sos z zielonego groszku: 350g zielonego groszku (mrożonego) 1 cebula(...)groszku: Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek, posiekany koper, miętę i całość chwilę smażyć. Następnie zielony groszek rozgnieść widelcem, wlać śmietankę, sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ponownie całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć do zredukowania sosu. 4. Na talerz wyłożyć ryż
Szalona Kuchnia Eweliny21 .12 .2018 Magda Polski śledzik z lekko śródziemnomorską nutą smakuje po prostu wyśmienicie. Koniecznie trzeba je wypróbować i zrobić odrobinę wcześniej, aby się przegryzły i
Smaczna Stronamikroelementów jak również są bogatym źródłem prozdrowotnego sulforafanu, składnika typowego dla roślin kapustnych i rzepowatych. Liście musztardowca nadają się zarówno do spożycia na surowo, ale także do duszenia i smażenia. MOzna z niego także przygotować pesto lub sos. Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy . Liście musztardowca mogą być składnikiem mieszanek warzyw liściowych, nadając im orientalny smak. Młode liście doskonale(...)Tuńczyka odcedzamy z oleju. W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka. W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed podaniem dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatityŁosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego, idealnego na te chłodne jesienne wieczory. Pyszna zupa z leśnymi grzybami, ziemniakami, łososiem i chilli z pewnością zaspokoją apetyt wszystkich amatorów grzybów i ryb. A rozgrzewa porządnie i syci na długo! Jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie , śmietankową(...)pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% listki z kilku gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego olej do smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli
karmelowyoraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży sok ma określony termin przydatności do spożycia. Najlepsza i najcenniejsza(...)ciemnego szkła. Pamiętajmy, że oliwa z oliwek ma trzech wrogów: światło, ciepło i tlen, zatem starajmy się w miarę możliwości skutecznie ją chronić. Po siódme, nie bójcie się smażyć na oliwie. Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do wielonienasyconych w oliwie z oliwek extra vergine oraz jej wysoki punkt krytyczny (moment, w którym tłuszcz rozpada się, powodując powstawanie szkodliwych dla organizmu
Codzienna kuchnia niecodziennaTagliatelle z łososiem i szpinakiem to szybka potrawa, szczególnie kiedy zabiegani w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. W takim wypadku makaron
zobacz ich smakWołowina rządzi! Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku(...)wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi z KUCHNI 03/2015. Makaronowa zapiekanka z wołowina (frittata z wołowiną) 50 g cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypierwszy, zawsze wiedzą, że to nie może być ryba ale nie mają pojęcia, co to w takim razie jest innego :D Faktem jest, że prezentowana "ryba" nijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów sojowych, z których jest zrobiona a z wyglądu do złudzenia przypomina prawdziwą, co najmniej do momentu przekrojenia (w środku nie ma charakterystycznych płatków rybiego mięsa(...)też żadnych szczególnych modłów nad tym panierowaniem; po prostu - kotlet obtaczam w tartej bułce, dociskam ją porządnie z obu stron i wierzcie mi, nic nie odpada ani w czasie smażenia ani potem. Bułkę tartą najlepiej zrobić swoją (będzie na pewno bez mleka) czyli kupić bezmleczne bułki, wysuszyć i zmielić albo w ogóle samemu upiec bułkę i dalej tak samo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDlaczego się smucisz? Nie lubię Cię takiego, gdy gniewnie ściągnięte brwi nadają Twej twarzy pochmurnego wyrazu. Nie lubię ostrego tonu głosu, ucinanych rozmów, napiętej jak struna
W kuchni Karmel-itkiZielony kolor na talerzu jest dla mnie najbardziej apetyczny. Blanszowany szpinak, duszone szparagi ub krótko gotowany groszek. Natka pietruszki, koperek, bazylia i pozostałe zioła. Wszystko w
Mango Papajazimą. Bo doskonale rozgrzewają, zaspokajają głód i dodają energii. F asolka po bretońsku, wbrew logice, wcale nie wywodzi się z Bretanii, a z Francją ma prawdopodobnie tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest natomiast wielce prawdopodobne, że nasza bretońska fasolka to siostra brytyjskiej potrawy o nazwie "baked beans". Choć tak naprawdę brytyjska i polska fasolka bardzo się(...)Następnego dnia odlewamy wodę w której moczyła się fasola i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy na małym ogniu aż fasola zmięknie. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy wszystko do gotującej się fasoli wtedy gdy będzie już prawie miękka. Dodajemy passatę (przecier) pomidorowy i koncentrat, przyprawiamy pieprzem, papryką, majerankiem
Smakowity Blog KulinarnySzukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście
W kuchni Karmel-itkiPozostajemy w tematyce kuchni meksykańskiej na blogu, którą postanowiłam Wam trochę przybliżyć, ale w takim mniej tradycyjnym ujęciu, i bardzo luźnej interpretacji. Dlatego dziś przepis na
SMYKWKUCHNICześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na smaczną przekąskę, w formie tortilli nadziewanych łososiem oraz serem halloumi, którą można zabrać, np. w formie lunchu do pracy. Do przygotowania
Bez CebuliPodpłomyki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią która je robiła na piecu angielce. Teraz ciężko taki piec spotkać ale można zrobić je na patelni. Bardzo
wesoła kuchniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pożywny i szybki makaron z dodatkiem mrożonego szpinaku i łososia z puszki. Mrożonki oraz puszki warto mieć w zapasie i
Bez Cebulijadamy najchętniej. Spaghetti alla putanesca samo w sobie nie jest zbyt sycące, polecam je więc raczej na kolację, albo na obiad, ale w połączeniu z sałatką lub kawałkiem grillowanej ryby. Spaghetti alla putanesca Składniki / na 4 porcje: 400 g spaghetti oliwa 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 3 fileciki anchois, posiekane 2 świeże papryczki chilli pokrojone na plasterki(...)się gotuje, przygotuj sos. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę (ok. 3-4 łyżki) i wrzuć na nią czosnek, anchois, papryczki chilli lub rozkruszone peperoncino i oliwki. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Gdy czosnek się przysmaży, a anchois zacznie rozpadać, dodać pomidorki koktajlowe razem z chochelką wody z garnka z makaronem. Przykryj patelnię
Chilli Czosnek i OliwaMieszam w Gdańsku, choć pochodzę z Podkarpacia. U mnie w rodzinnym domu nigdy nie było śledzi po kaszubsku. W tym roku po raz pierwszy święta są
Kuchnia MagdaLenysałatka śledziowa z jajkiem sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany na słodko karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ryba w pomidorach szczupak z kaszą gryczaną gravlaks łosoś z serkiem mascarpone Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
królestwo garówDzisiaj propozycja na obiad z dużą ilością białka i średnią ilością kalorii (chyba średnią - nie liczę:) Krewetki w tej wersji są delikatne a dzięki panierce chrupiące
Pełny talerz