grzyby jak psy trufle? Muehehehe, taaa. Mogę się zabić na grzybie i tak go nie zauważę, ale za to koncertowo włażę w sarnie gówna. Podobno na grzybach jak na rybach. Należy milczeć lub przemieszczać się we względnej ciszy. To ja nigdzie nie idę! Jak mam siedzieć cicho? Muszę się podzielić ze światem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych(...)zsypujemy na talerz i na tę samą patelnię dajemy masło. Jak masło zacznie się lekko brązowić i pachnieć orzechami wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy kurki i na dużym ogniu szybko smażymy. Dodajemy orzechy, mieszamy i zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dużo świeżego oregano. Suszone się nie nadaje. Mieszamy aż śmietanka nam zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron i ¼ kubeczka wody
ladykitchenłatwością móc formować kotlety (ok. 3 łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem oraz kiszonymi(...)solą i pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych. Smacznego
Ratunku obiadPotrawy ziemniaczane bardzo często pojawiają się na moim stole, gdyż są bardzo lubiane przez moich domowników.Teraz , w miesiącu wrześniu, czyli czasie kiedy na polach królują
Z Majeczką w kuchnidelikatne risotto to zawsze dobry pomysł na obiad lub kolację we dwoje. Ta propozycja jest wegetariańska, ale wciąż smaczna i pożywna. Risotto wcale nie musi zawierać mięsa, czy ryby by było smaczne, przekonałam się już o tym dosyć dawno, podczas mojej podróży po Sycylii. Wystarczą dobre składniki i serce włożone w przygotowanie tego dania. Nie jest ono może proste(...)pokrój w plastry. Por przetnij wzdłuż na połowę, a następnie w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojony por i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż co chwilę mieszając na średnim ogniu, aż por zmięknie a pieczarki zaczną delikatnie brązowieć. Jeśli będą gotowe, odstaw. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. W garnku
Calzonella.comprzepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też(...)dalej moczyć jeśli są bardzo słone. Na patelni rozgrzać połowę oliwy z oliwek. Cebule obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli, ale nie do całkowitej miękkości. Dodać pozostał oliwę, przecier, cynamon, majeranek i cukier. Smażyć razem ok 2 minut. Następnie wlać sok z cytryny. Całość wymieszać
Ola la LCHFmojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie
moj przepis napakowany jest w formie większych filetów co różni go od wielu sklepowych wersji gdzie mamy tuńczyka rozdrobnionego, albo w mniejszych kawałkach. W smaku przypadnie każdemu kto jest fanem ryb tak jak ja ;) Ważną kwestią jest również to, że w składzie mamy jedynie tuńczyka, wodę i sól beż żadnych dodatkowych ulepszaczy Samo opakowanie przyciągnęło moją uwagę odbiegając od standardowych metalowych puszek(...)gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie/lub się rozmrozi gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy aż się zbrązowi wrzucamy odcedzonego tuńczyka, chwilę podsmażamy, dodajemy około 1/4 szklanki wody w miseczce dokładnie mieszamy 1/4 szklanki wody, żółtko, skrobię, jogurt patelnię z tuńczykiem odkładamy na chwilę z ognia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNajprostsze placki z cukinii podane z dipem ogórkowym to pyszna i lekka propozycja na wyśmienity obiad. Mogą również stanowić świetny dodatek do dań z mięsa czy ryb, wszelkie surówki też będą do nich pasować. Placki szybko się robi i nie wymagają wiele pracy. Polecam serdecznie wszystkim, którzy jak ja uwielbiają cukinię! [embed]https://youtu.be/A2XarShcNMg[/embed] Najprostsze placki z cukinii - Składniki(...)tarce lub drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. Nakładamy po dużej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy. Smażymy na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewracamy łopatką na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy dip. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarnepyszny dodatek do dania głównego. Moja ulubiona cukinia, duszona w sosie z pomidorów i pieczonej papryki, z ziołami prowansalskimi i podana posypana posiekaną natką pietruszki. Pasuje do wszystkiego: mięs, ryb lub można ją zjeść po prostu z chlebkiem. Polecam! Jeżeli macie ochotę na przetestowanie tego sklepu, piszcie na blog@karmelowy.pl a dostaniecie ode mnie kod rabatowy na 20 zł (przy zakupach(...)przykryj i odstaw na 5 minut, po czym obierz ze skórki i zblenduj na gładkie puree. W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut do zeszklenia. Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut. Dodaj pomidory, puree z papryki i dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem, po czym gotuj
karmelowyDanie dla wygodnych i zabieganych, dla tych co kochają dobre jedzenie, a nie lubią stać przy garach. Obiad, a może kolacja?, ważne, że w kwadrans i
Apetyczna babeczkaOstatnimi czasy miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, organizowanych przez Makro Cash&Carry, które odbyły się w sobotę, 15. grudnia. A warsztaty prowadził nie kto
W kuchni Karmel-itkiMam dla Was kolejny przepis na lunch box, wiem niestety nie wyrobiłam się w terminie, w którym Wam obiecałam, ale długo by pisać dlaczego. Czasami technika
SMYKWKUCHNILubicie krewetki? My uwielbiamy, ale znudziło nam się tak tradycyjnie przygotowane z czosnkiem. Czasami potrzeba czegoś nowego. Jak byliśmy w Polsce na urlopie u rodziny
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok
Gaździnka warzyPyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla
Tajskie smaki