ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:7/234)

Dorsz w porach i marchewce 189

pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Bullio
Dorsz w porach i marchewce 202

pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Bullio
Pieczona dorada z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami (Orata al forno con patate, pomodorini e olive) 138

kroimy w kostkę. Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Do każdej ryby wkładamy ząbek czosnku, plasterek cytryny; d oprawiamy solą i pieprzem.   Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę(...)przekładamy do formy, następnie układamy ziemniaki, pomidorki i oliwki. Całość  spryskujemy 2-3 łyżkami  oliwy,  d oprawiamy suszonym rozmarynem, solą i pieprzem.   Rybę pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem rybę dekorujemy listkami kolendry. **** PREPARAZIONE Sbucciate le patate e tagliate a dadini. Pulite le orate e riempite

La grande e la piccola cuoca
Losoś pieczony z czarnym sezamem 135

srodku,najlepiej go pozostawic w zamknietym i wylaczonym piekarniku.Ladnie "dojdzie" i bedzie bardzo soczysty. Losos pieczony w piekarniku jest najsmaczniejszy.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!Jeszcze pare slow o teriyaki.To moj ulubiony sos sojowy .Ma niepowtarzalny smak.Teriyaki to japonska technika kulinarna polegajaca na pieczeniu ryb i miesa w marynacie zw. tare.Nazwa teri pochodzi od czasownika teru (blyszczec),gdyz marynata na potrawie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce 194

Dzisiaj polecam przepis na pysznego okonia pieczonego z pomarańczą i migdałami. Latem rybę można przygotować na grillu układając ją na aluminiowej tacce. Rybę w takiej postaci możecie przygotować, jako przekąskę i zjadać się nią podczas oglądania meczów piłkarskich na  Euro 2016.  SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone okonie, 1 pomarańcza, 100g prażonych migdałów MAKAR , 80g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Połowę migdałów wkładam do środka ryb. 2. Ryby układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło kroję na mniejsze kawałki i układam na rybach oraz wkładam do środka ryb. Okonie piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posypuję ryby pozostałymi migdałami. Okonie podaję z frytkami i surówką. Do przygotowania ryby wykorzystałam prażone solone migdały

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczony dorsz w śródziemnomorskim stylu - w dwóch odsłonach! 308

łyżek. Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby! Panierka musi się zrumienić.  Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami! Druga propozycja! Jeśli zamiast pomidorów dodamy 5-6 drobno pokrojonych oliwek, bazylię zamienimy

Plate of Joy
szczupak pieczony z masłem czosnkowym 151

ząbki czosnki pół pęczka pietruszki 1 cytryna 30 g masła  sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy go solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce. Sporą blachę wykładamy aluminiową(...)masłem tuszkę ryby , wcierając masło szczególnie dokładnie w wykonane nacięcia. Do wnętrza ryby, wkładamy nać pietruszki i układamy szczupaka na blasze, wyłożonej folią. Nakrywamy rybę, drugim kawałkiem aluminiowej folii i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy szczupaka przykrytego folią,  w temperaturze 200 stopni, przez 30 min.  Następnie zdejmujemy górny arkusz folii, zmniejszamy temperaturę do   180 stopni i pieczemy

Miód i pieprz
Mintaj pieczony w pomidorach 223

ostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić go na bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu(...)Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki, zioła prownsalskie, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do ryby podczas pieczenia (przepis poniżej) ryba: 400 g filetów z mintaja 1-2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie) sól, pieprz świeży tymianek garść pomidorków koktajlowych Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy filety

Zawsze głodna!
PIECZONY PSTRĄG PIETRUSZKOWY 137

przy piątku bywa, w moim domu gości ryba. Dziś serwuję pieczonego pstrąga. Pycha!   Składniki: pstrąg tęczowy wypatroszony 3 gałązki pietruszki plasterek masła 3 plastry cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga nacieramy dobrze wew i zew solą(...)pieprzem. Do środka wkładamy natkę pietruszki, połowę masła i plastry cytryn. Wykładamy na blachę do pieczenia. Wykładamy resztę masła. Możemy tez starkować na rybę. Pieczemy w 170 st. ok 20 minut. Podajemy z pieczonymi całymi ziemniaczkami

Z Majeczką w kuchni
RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI 159

przesmażamy kilka minut.Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy.Wkładamy do nagrzanego na  170C piekarnika.Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 25-30 minut ).Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 292

pieczarkami   Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem   Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą  Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem(...)cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem

Lena Gotuje
Pasta z wędzonej ryby i chili 172

zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki!).            Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko(...)pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku

Kuchnia Prezydentowej
Pieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami 178

Pieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami Na dziś przygotowałam filety z ryby o nazwie Red Snapper (Lutjanus purpureus), w polskim tłumaczeniu lucjan purpurowy. W moim przypadku pochodzi ona z zachodniego Pacyfiku, dlatego również nabycie jej w Europie jest oczywiście możliwe wyłącznie w formie mrożonej. Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne(...)osobna dobrze opłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i białym pieprzem, dodać tymianek, czosnek w plasterkach oraz cytrynę. Wszystko skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz oliwą. Rybę wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut tak, aby jej nie wysuszyć. Ziemniaki ugotować z sol ą i gałką muszkatołową (20 minut), odcedzić, dodać mleko, parmezan, masło

Wino Francja Kuchnia
La Vita, Gdynia 147

minutach od zamówienia. Pierwsze podano… ryż do ryby. Następnie spaghetti bolognese. Bez sera. Kolejne – spaghetti carbonara. Danie mogłoby być bardziej ciepłe. Następnie podano rybę, prosto z pieca. Ryba była gorąca, a ryż ciepły. Na danie składały się dwa kawałki ryby, 3 różyczki brokuła, 2 różyczki kalafiora. I oczywiście miska ryżu. Ostatnią podano lasagne, prosto z pieca. Porcja akurat

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania