Święta coraz bliżej, dlatego dziś zapraszam na kolejny przepis do kolekcji śledziowej, czyli przed Wami piernikowy śledź. Szczerze powiedziawszy nie przypuszczałam, że takie połączenie
Kulinarne przygody GatityŚwięta Bożego Narodzenia już za nami, więc powoli można myśleć o sylwestrowych szaleństwach. Gdzie planujecie spędzać Sylwester? Jeśli robicie imprezę w domu lub chcecie
Pasja SmakuŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, więc warto zacząć już gromadzić przepisy. Śledzie w oleju na moim rodzinnym stole są zawsze obecne. No i znikają bardzo
Życie zamknięte w smakuŚwięto Trzech Króli.Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu,cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada".Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym
W kuchni Karmel-itkiwięc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano ogromne ilości tej ryby. Karpia łatwo hodować na masową skalę, starczało więc dla wszystkich. Była to tradycja biednej, komunistycznej Polski i dlatego nasi rodzice i dziadkowie
To co kochamsłoiku . Jest jeszcze jedna opcja: fish pie, czyli zapiekanka, której główną rolę odgrywa ryba. Naszym zdaniem może to być świetny patent na wykorzystanie niedojedzonej, smażonej/pieczonej ryby. Warto przetestować go w święta, kiedy w lodówce na pewno zostanie sporo karpia. Pomysł na zapiekankę podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley Składniki: 1 cebula drobno posiekana 1 por drobno posiekany 1 marchew(...)drobno posiekana 1 pietruszka drobno posiekana Kawałek selera drobno posiekany 1 liść laurowy 1 łyżka oleju ½ szklanki białego wytrawnego wina 300-500 g ryby morskiej (morszczuk, czarny drosz, łosoś) – może być mrożona 1 łyżka koncentratu pomidorowego Garść posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Pure 1 mała główka kalafiora 3 małe ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła
Niedzielny kucharzzupy przygotowywane z użyciem zarówno ryb słodko jak i słonowodnych. Towarzyszyły ludności na co dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu
Życie ze smakiemsmakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp nie jest ulubioną rybą wielu z nas to chociażby dla podtrzymania tradycji warto aby znalazł się na naszych stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia
Słodka StronaBałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe
Ogrodnik w podróżyomowe,marynowane rolmopsy Śledzie , nieodłączny element postu i wszelkich zakrapianych imprez. W sklepach na półkach jest ogromna ilość , różnego rodzaju wyrobów z tej srebrnej rybki . Smakowitych
Ogrodnik w podróżyprzepis dostałam od mamy. Taka rybka jest dobra na ciepło i na zimno. Idealna na przyjęcia, a u mnie w rodzinnym domu obowiązkowa na Święta :) Składniki: 1 kg dowolnej ryby (u mnie mintaj) jajko bułka tarta 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 4 cebule 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy w puszce sól, pieprz szczypta cukru liście
Na Ciasteczkowych Papierachgoździka są zapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję(...)gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąć Jeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu. Jeśli
Basia w kuchniŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez! Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu
W kuchni Karmel-itkipstrąg w śmietanie Lekko przesmażony na maśle filet z pstrąga. uduszony późnej w śmietanowym sosie z koperkiem i skórką z cytryny to nieodmienny atrybut świąt w mym domu. Dziś pragnę podzielić się tym przypisem, gdyż może jeszcze komuś przypadnie do gustu. składniki 1-1,2 kg pstrąga 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście(...)laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % 1/2 pęczka koperku sól, pieprz sposób wykonania Rybę myjemy ( ja nabyłem jednego sporego pstrąga) i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy z filetów dzielimy nożem na kawałki ( grubości 3-4 cm), przyprawiamy
Miód i pieprzkaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz podczas Świąt. Zamiast morszczuka można użyć dowolnej ryby. 500 g mrożonego filetu z morszczuka sól pieprz olej do smażenia 2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka: 150 g mąki
Kolorowa kuchnia ElkiNie wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak
Ale ProsteWegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre. Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską.BAKŁAŻAN PO GRECKU./źródło
W kuchni Karmel-itkiKlarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać
Kulinarny karnet Christophera