Styl prowansalski jest bardzo ładny i pasuje do każdego wnętrza. Tak naprawdę, wystarczy niewiele, by wprowadzić czar Prowansji we własnym mieszkaniu. Należy pamiętać o kilku zasadach: pastelowych kolorach (błękit, róż, biel, lawenda, żółć oraz fiolet) oraz naturalnych dodatkach w postaci drewna i kamieni. Warto postawić na naturalność wnętrza, wyeksponować, to, co zazwyczaj chowaliśmy pod dywanami i grubą warstwą tynku
Pasja Smakuśmietany 18%, kubek ok. 300 ml, - cukier, do smaku, - duży budyń śmietankowy lub 2 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana), łyżka skrobi ziemniaczanej, - suszone owoce ( czarny bez , aronia , dzika róża , czarna porzeczka ), po 1 garści, WYKONANIE: Kompot zagotowujemy z suszonymi owocami, proszek budyniowy rozrabiamy z wodą i gotujemy na kompocie jak budyń, dodajemy śmietanę, cukier do smaku i zagotowujemy. Chciałoby się(...)mamy odrobinę ogrodu w garnku. Czasem jednak miewamy ochotę na mały dodatek, który zaczaruje smaki. Tym razem do domowych wiśni dołączyły suszone owoce: CZARNY BEZ ARONIA CZARNA PORZECZKA DZIKA RÓŻA Wszystkie te wyżej wymienione nadały zupie charakteru. Ich rola jednak na tym się nie kończyła. Owoce te to też spory zastrzyk zdrowia. Zastrzyk, który w zupie "puchnie" - a to też
Wypisz WymalujSkładniki : 1 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 0,5 l czystej wódki 0,25 l spirytusu 0,5 kg cukru Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży najlepiej zebrać po pierwszych przymrozkach, z dala od dróg i zakładów przemysłowych. jeśli zerwiemy owoce przed przymrozkami i są one bardzo twarde, to po usunięciu szypułek i pozostałości kwiatostanów, włóż je do zamrażalnika
Przepisy i porady kulinarnewykonania ciasta) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki letniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam: marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przesiać mąkę do większej miski. 2. Następnie należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży(...)usmażeniu przekładamy pączki na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 9. Następnie nadziewamy pączki. Według tego przepisu 16 pączków zrobiłam z dżemem jagodowym i 16 pączków z marmoladą z róży. Każdy pączek posypujemy cukrem pudrem. Pączki wyszły cudowne, zniknęły w szybkim tempie :) Polecam wszystkim i życzę smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościKolejnym ciasteczkowo-babeczkowym miejscem w Nowym Jorku, które odwiedziłam po Billy's ( co, gdzie, kiedy? ) był sklep w klimatycznym (naprawdę!) centrum handlowym Chelsea Market. W Eleni
CiastkozercyTak jak już Wam kiedyś pisałam, zawsze, kiedy jestem w nowym miejscu staram się odwiedzić sklepy z akcesoriami cukierniczymi lub przynajmniej zajrzeć na działy cukiernicze w
CiastkozercyKrem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale
CiastkozercyTorcik brownie z borówkami powstał na potrzebę chwili. Małą blaszkę, której zwykle używam do brownie zostawiłam u mamy, dlatego kiedy piekłam ciasto dla gości zdecydowałam się
CiastkozercyWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka
CiastkozercyW prawdzie do Walentynek zostało jeszcze trochę czasu, ale jeśli powoli zaczęliście szukać już pomysłów na słodkości na tę okazję, mam dla Was pierwszą propozycję :) Przy
CiastkozercyKremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche
CiastkozercyZ okazji jutrzejszego Tłustego Czwartku mam dla Was wyjątkowy wpis, który powstał we współpracy z Babcią Basią - moim rodzinnym ekspertem cukierniczym i specjalistą nie tylko od
CiastkozercyJeśli w ten zimowy czas macie ochotę na trochę witamin, a przy okazji chcielibyście zadbać o walentynkowy klimat mam dla Was prostą i super smaczną propozycję
CiastkozercyCytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli
CiastkozercySkładniki : 2 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 2 kg cukru sok z 1 cytryny woda Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży opłukać, oczyścić z szypułek, usunąć ze środka każdego owocu pestki oraz włoski. W rondlu zagotować 4 szklanki wody, wsypać owoce, obgotować 4-5 minut. Następnie odcedzić, a do pozostałej w garnku wody dodać połowę cukru i zagotować, następnie wsypać owoce
Przepisy i porady kulinarne