usmażeniu jeszcze do piekarnika ale juz sprzedaje wam swój prosty patent. Używamy skrzydełek gotowanych . Nie dość że możemy mieć zupę na obiad w moim przypadku był to rosół to następstwem naszych czarów mamy drugie danie. Tak powstało moje danie , nie miałam co zrobić juz z ugotowanym drobiem Składniki 6-8 osób około 1 kg skrzydełek około 1/2 łyżki soli(...)czasu aż pokaża nam się pęcherzyki powietrza (ciasto musi być napowietrzone) Następnie możemy wstawić frytkownicę ,bądz głęboki garnek z podwójnym dnem ,rozgrzewamy olej. Szybko maczamy każdy kawałek kurczaka w cieście i obtaczamy w mące Do mąki użyłam zwykłej reklamówki nasypałam mąkę i zatopiłam kilka kawałków naraz wystarczy przytrzymać reklamówkę i potrząsnąć kilka razy wtedy ładnie pokryje się nam mąką
Viola cooks with passionbardzo czujnym okiem doradcy kulinarnego Kamisu i Galeo Macieja Wawryniuka. Nasze warsztatowe menu było bardzo bogate i znalazły się w nim następujące dania: vitello tonato halaszle, rybna zupa piersi kurczaka wellington zabajone quiche z dojrzewającą szynką kleftiko suflet parfait z karmelizowana gruszką i cebulą ossobuco crepe suzette chinkali piccata alla milanese baklava Fot. JBcomm. Moja grupa do przygotowania miała(...)nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo, które dostaliśmy po zakończeniu warsztatów
Kulinarne przygody Gatityplany zawiesić i znów się pojawić z pasztetem. Jednak ten pasztet będzie troszkę inny, choć podobny do poprzednich to jednak zaprogramowany pod klienta i jego potrzeby. 10 dużych udek kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie 2 pietruszki 2 cebule 6 ząbków czosnku 0,5 selera liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 suszone grzyby(...)zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp. Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet. Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej tłuszczu. I teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem, później jak doda się jajka będzie raczej ryzykowne. Dodajemy też majeranek na lepsze
Dieta moja pasjaDzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej. Posypałam część makiem, a
SMYKWKUCHNIbardzo lubi pasztety wszelkiego rodzaju. Nie jestem jednak przekonana co do pasztetów kupnych, z tego też powodu czasem pokuszam się o zrobienie swojego. Zazwyczaj używam do tego mięsa z kurczaka lub też samych warzyw - dziś przepis na bardziej luksusowy bo z dodatkiem kaczki. Bardzo polecam wykonanie choć raz tego przepisu, gdyż pasztet wychodzi naprawdę ciekawy w smaku(...)bulionu i namaczam w nim bułeczki, które dodaję potem do masy. Bulion warto zatrzymać, ponieważ jeśli masa jest za sucha to można podlać bulionem a jeśli nie - mamy pyszny rosół z kaczki ;) . Do masy dodaję jajka, doprawiam do smaku . Na koniec proponuję dodać koniaku. Całość przekładam do keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia . Na wierzch możecie położyć marynowany czerwony pieprz
Kuchnia Pełna Emocjijest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko - 0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej - 50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie Cukinię kroję wzdłuż(...)szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach
Kuchnia z widokiem na ogródznaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej smacznie. Świeże zioła należy(...)koloru i smaku, zamknięte w małych kostkach, idealnych na jedną porcję – naprawdę warto mieć w zamrażalce. Nic nie smakuje w środku śnieżnej, mroźnej zimy tak, jak talerz gorącego rosołu z nutą świeżego lubczyku… SKŁADNIKI wybrane zioła oliwa z oliwek lub woda źródlana pojemniki na kostki lodu woreczki strunowe z grubej folii przeznaczone na mrożonki Zapisz
Karo in the Kitchensól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam) WYKONANIE Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć, zaś wywar zostawić. Wątróbkę umyć i podsmażyć na oleju(...)słoiki zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Uwagi: Wspomniałam, że do wywaru można dodać warzywa. Myślę, że pasztet byłby wtedy bardziej aromatyczny. Co dokładniej dodać? - Warzywa dodawane zazwyczaj do rosołu, czyli korzeń pietruszki i selera, marchewki i cebulę. Jeszcze jedno. Pasztet musi być naprawdę dobrze doprawiony. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu dodacie za mało soli lub pieprzu, to nic straconego
Passions hobbies lifejest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz z serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej(...)gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko.Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się
Poezja smakunadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu. Składniki 2 -3 duże udka z kurczaka i 1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie(...)bulionu wołowego wydłuż czas gotowania o 1,5 do 2,5 godziny. Gotując ten bulion na wołowinie najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)duś do miękkości wątróbki (ok 10 minut), co jakiś czas mieszając. Gotową wątróbkę przełóż do dużej miski. Wrzuć tam też ugotowane mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. Przyprawy z rosołu wyrzuć. Zimne mięso, wątróbkę i warzywa zmiel w malakserze na gładką masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek
Anioszek w kuchnibardziej doceniane. Ziemniaki obfitują m.in. w magnez i potas, a także w witaminę C. Oto moje wybrane przepisy z ziemniakami: Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka Ziemniaki Hasselback Zapiekanka warzywna z parmezanem Pizza z ziemniakami SELER KORZENIOWY W starożytności był tak cenny, że obdarowywano nim zwycięzców olimpiad. Dziś już niedoceniany, ale nadal posiada moc składników odżywczych(...)korzenia pietruszki ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Działa moczopędnie i łagodzi stany zapalne skóry. Oto moje wybrane przepisy z dodatkiem korzenia pietruszki: Wegańskie flaczki z boczniaków Staropolska zupa grzybowa Rosół z lanymi kluseczkami PIECZARKI Pieczarki to grzyby, które występują naturalnie w przyrodzie, ale w sklepach mamy dostęp przede wszystkim do pieczarek hodowlanych. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, mają działanie
Wiszniówkawrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal(...)kalorii. Diety i weganie Mam wrażenie, że rzadziej sięga się obecnie po mięso. Obiad bez schabowego nie kojarzy się już z mało wartościowym. Jeśli już się używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych
Poezja smakugotuje się przez 24 godziny! Oczywiście musiałam spróbować zupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji(...)kości wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (4,5 l) dodajemy całe przyprawy, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA
Kuchnia Prezydentowej