rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:91/100)

Pasztet z kaczki 107

bardzo lubi pasztety wszelkiego rodzaju. Nie jestem jednak przekonana co do pasztetów kupnych, z tego też powodu czasem pokuszam się o zrobienie swojego. Zazwyczaj używam do tego mięsa z kurczaka lub też samych warzyw - dziś przepis na bardziej luksusowy bo z dodatkiem kaczki.  Bardzo polecam wykonanie choć raz tego przepisu, gdyż pasztet wychodzi naprawdę ciekawy w smaku(...)bulionu i namaczam w nim bułeczki, które dodaję potem do masy. Bulion warto zatrzymać, ponieważ jeśli masa jest za sucha to można podlać bulionem a jeśli nie - mamy pyszny rosół z kaczki ;) . Do masy dodaję jajka, doprawiam do smaku . Na koniec proponuję dodać koniaku. Całość przekładam do keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia . Na wierzch możecie położyć marynowany czerwony pieprz

Kuchnia Pełna Emocji
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 109

jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie  Cukinię kroję wzdłuż(...)szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.  Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 200

znaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej smacznie. Świeże zioła należy(...)koloru i smaku, zamknięte w małych kostkach, idealnych na jedną porcję – naprawdę warto mieć w zamrażalce.   Nic nie smakuje w środku śnieżnej, mroźnej zimy tak, jak talerz gorącego rosołu z nutą świeżego lubczyku… SKŁADNIKI wybrane zioła oliwa z oliwek lub woda źródlana pojemniki na kostki lodu woreczki strunowe z grubej folii przeznaczone na mrożonki Zapisz

Karo in the Kitchen
Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 153

sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam) WYKONANIE Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć, zaś wywar zostawić. Wątróbkę umyć i podsmażyć na oleju(...)słoiki zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Uwagi: Wspomniałam, że do wywaru można dodać warzywa. Myślę, że pasztet byłby wtedy bardziej aromatyczny. Co dokładniej dodać? - Warzywa dodawane zazwyczaj do rosołu, czyli korzeń pietruszki i selera, marchewki i cebulę. Jeszcze jedno. Pasztet musi być naprawdę dobrze doprawiony. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu dodacie za mało soli lub pieprzu, to nic straconego

Passions hobbies life
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 162

wina. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu(...)ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki

Zasmakuj Kuchni
Kuchnia gruzińska 313

jest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz z serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej(...)gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko.Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się

Poezja smaku
Azjatycki bulion z wolnowaru 152

nadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu. Składniki 2 -3 duże udka z kurczaka i 1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie(...)bulionu wołowego wydłuż czas gotowania o 1,5 do 2,5 godziny. Gotując ten bulion na wołowinie najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 263

Składniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)duś do miękkości wątróbki (ok 10 minut), co jakiś czas mieszając. Gotową wątróbkę przełóż do dużej miski. Wrzuć tam też ugotowane mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. Przyprawy z rosołu wyrzuć. Zimne mięso, wątróbkę i warzywa zmiel w malakserze na gładką masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek

Anioszek w kuchni
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 63

bardziej doceniane. Ziemniaki obfitują m.in. w magnez i potas, a także w witaminę C. Oto moje wybrane przepisy z ziemniakami: Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka Ziemniaki Hasselback Zapiekanka warzywna z parmezanem Pizza z ziemniakami SELER KORZENIOWY W starożytności był tak cenny, że obdarowywano nim zwycięzców olimpiad. Dziś już niedoceniany, ale nadal posiada moc składników odżywczych(...)korzenia pietruszki ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Działa moczopędnie i łagodzi stany zapalne skóry. Oto moje wybrane przepisy z dodatkiem korzenia pietruszki: Wegańskie flaczki z boczniaków Staropolska zupa grzybowa Rosół z lanymi kluseczkami PIECZARKI Pieczarki to grzyby, które występują naturalnie w przyrodzie, ale w sklepach mamy dostęp przede wszystkim do pieczarek hodowlanych. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, mają działanie

Wiszniówka
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 116

wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal(...)kalorii. Diety i weganie Mam wrażenie, że rzadziej sięga się obecnie po mięso. Obiad bez schabowego nie kojarzy się już z mało wartościowym. Jeśli już się używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych

Poezja smaku
Phở bò 195

gotuje się przez 24 godziny! Oczywiście musiałam spróbować zupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji(...)kości wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (4,5 l) dodajemy całe przyprawy, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA

Kuchnia Prezydentowej
LŻEJSZY EBOOK - ZACZNIJ JEŚĆ PYSZNIE I FIT KAŻDEGO DNIA! O TYM JAK SCHUDŁAM 16 KG! 52

wzrosła? - sól: jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo, to nie do salasz potraw, lub sól jesz w znikomych ilościach, na święta, królują dania bogate w sól: żurek czy rosół to zupy, które mocno się dosala, aby je doprawić, biała kiełbasa, wędliny czy pieczone mięsa - mnóstwo soli, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka - mnóstwo soli, sosy chrzanowe, musztardy, majonez - znów mamy mnóstwo(...)niewielkim udziale, na kolacje połącz białko z węglowodanami i niewielką ilością tłuszczy. przykład: - śniadanie: omlet białkowo tłuszczowy (FIT PRZEPISY ebook) - obiad: dowolny obiad z LŻEJSZEGO EBOOKA - kolacja: sałatka z kurczakiem/ krewetkami lub łososiem Smacznego

SMYKWKUCHNI
Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali 105

W ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć na warsztatach marki Galeo. Przygotowywaliśmy dania z serii „Światowe standardy w domowym wydaniu”, co wyszło baaaardzo smacznie. Ku

Kuchnia Bazylii
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 254

kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się  na nich nie ugotuje, a rzadko który kucharz, będzie gotował rosół jak kiedyś - wołowina, kura, cielęcina, odrobina wątróbki itd Bardzo często zdarza się, że wesele zaczyna się np: o godzinie 17:00, a goście zasiadają do stołu o 17:40. Ktoś(...)półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież

Kulinarny karnet Christophera