Pasztet mięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem! SKŁADNIKI: - 1 udko indycze - 1 udko z kurczaka - 2 szt antrykotu - 1 szt skrzydło indycze - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - 4 jajka - 1 kajzerka - sól, pieprz - boczek surowy wędzony W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół. Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę. Do masy
SMYKWKUCHNIdomu obiad tradycyjny, rosół drobiowy z makaronem. Kiedyś był z domowymi kluseczkami, teraz już jest taki wybór wśród makaronów, że śmiało można nim zastąpić domowy. Ile rodzin tyle smaków rosołu. Wszędzie smakuje inaczej, każdy ma jakiś sekret żeby smakował indywidualnie i wyjątkowo. Ja również mam i w tej chwili się z Wami nim podzielę. Bez wątpienia główną rolę tu odgrywa(...)kura, z wolnego wybiegu najlepiej podwórkowa. Moja będzie prosto z babcinego podwórka oraz czas. Im dłużej gotowany tym pyszniejszy. Zazwyczaj wstawiany z samego rana konsumowany po kościele:-)Składniki:1 kurczak o wadze ok. 2 - 2,5 kg 4 litry zimnej wody 1 cebula3 marchewki 1 pietruszka po kawałeczku: selera, papryki czerwonej 1 ząbek czosnku
pieprzny smaczekcałą robotę bierze na siebie sos. Kurczak piccata to danie bardzo proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso w mące. Może to być mąką zwykła. My używamy ziemniaczanej, bo unikamy glutenu. Poza tym kurczak piccata w takiej panierce jest bardziej chrupiący(...)cytryny, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Najpierw wlej wino, rozprowadź w sosie, spróbuj i doprawiaj cytryną. Kurczak piccata zrobiliśmy na podstawie przepisu z Simplyrecipes.com Kurczaka piccata możesz podać z makaronem, ryżem, kaszą. Super smakuje z dodatkiem surówki. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub uniwersalnej 4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) 4 łyżki masła 4 łyżki oleju
Niedzielny kucharzklarowny a nie mętny. Opalona cebulka - nadaje rosołowi ładny kolor :) I choć nie mam kuchenki gazowej, na której mogłabym opalić cebulę, używam do tego celu palnika do crème brûlée (do deseru użyłam raz, do opalania cebuli już wiele razy). Składniki: ok. 400 g wołowiny (np. antrykotu z kością) 2 duże tylne ćwiartki kurczaka (ze skórą) 3 l wody 4 średnie(...)Mięso gotujemy ok. 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie obieramy warzywa, a cebulę opalamy płomieniem (używam do tego palnika do crème brûlée ). Dodajemy warzywa do rosołu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu, aż jarzyny będą miękkie (ok. 40-60 minut). Pod koniec gotowania dodajemy gałązki lubczyku i natki pietruszki/ Po ugotowaniu usuwamy jarzyny
bistro mamazimnie dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewa prawie tak dobrze jak rosół. Nie wiem jakie jest Wasze danie na „chorobę”, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej(...)lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 średnie liście kapusty 2 średnie ziemniaki około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie około 6 ziarenek czarnego pieprzu opcjonalnie
PatiGotujeczasie dokładnie osuszyć,nasmarować czosnkiem z solą,posypać ulubioną przyprawą do kurczaka,pieprzem oraz majerankiem.Włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia królika obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju bądź maśle,dodać ziele angielskie,liść laurowy,podlać wodą bądź rosołem,włożyć obsmażonego królika i dusić do miękkości. Wyjąć porcje królika,dodać przecier pomidorowy,dobrze
Niespełnione zdolności kulinarneKurczak na ryżu z pieczarkami i papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek 2 cebule 1 papryka czerwona 25 dag pieczarek 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem
Salonik smakówgroszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do dużego garnka • Zalać wodą dodać w całości marchew seler ,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki selera i lubczyku • Dodać sól pieprz wg swojego smaku • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie 2. • Miękkie
W królestwie smaków Beatysobie odmawiać przyjemności, bo ktoś nie lubi grzybów, jego strata. Obok rosołu, który mogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie
Oka w rosole czyli KaFka gotujedodają jej włoskie orzechy, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. W Uwerturze podoba mi się również to, że można do niej użyć mięso drobiowe i marchewki, pozostałe po gotowaniu rosołu. Często gotuję rosół na 2 skrzydłach z indyka i taka porcja mięsa jest idealna do wykorzystania w sałatce. Oryginalnie do sałatki tej używa się wyłącznie majonezu, ja jednak wolę kiedy część(...)mięsa drobiowego (filet z kurczaka, udko lub skrzydełka z indyka) 500 g pieczarek 200 g tartego żółtego sera (najlepiej ostra odmiana, np. cheddar) 200 g wędzonych śliwek 1 cebula 3 marchewki 2 łyżki masła ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ostra papryka Jeśli mamy mięso z rosołu, obieramy je od kości i kroimy
Trzeci talerzmój najlepszy przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i warzywami. Ten pasztet uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Można go jeść samego, na kanapce, w naleśniku czy jako farsz do pierogów! Przy szykowaniu pasztetu odlewasz zawsze około litra pysznego rosołu, który możesz dodatkowo wykorzystywać jako baza do ulubionej zupy. Do takiego wywaru wystarczy dodać przetarte pomidory
AniaGotuje.plprzygotowania, a na pewno zasmakują biesiadnikom. Bułeczki z pieczarkami Flaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Tatar ze śledzia na krakersowej kruszonce Życzę wszystkim szampańskiej zabawy
Codzienna kuchnia niecodziennacoś wegańskiego. Raz w tygodniu w naszym osiedlowym sklepie mięsnym są ekologiczne kurczaki. Wtedy pozwalam sobie na mięso i z reguły starcza mi to na ok 2 dni. Z piersi robię potrawę na sobotę, kiedy cała rodzina jest w komplecie, a z nogi, korpusu i skrzydełka gotuję rosół. W niedziele gotuje mąż i wtedy przeważnie jest zwykłe mięcho... Jakiś czas
Mama z Motylembiałka. Kurczaka oczyścić, obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości, pokroić. Wywar przecedzić, ostudzić. Zdjąć tłuszcz. Sklarować - do zimnego wywaru wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać(...)twardo, marchewka z rosołu (ja ją zawsze zjadam z masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza z puszki (ja ugotowałam groszek z trawą cytrynową, nadając mu lekko cytrynowy smak) – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Ja lubię kurczaka w lekkiej galaretce
królestwo garów