Składniki: kurczak 1 3/4 litra wody sól włoszczyzna (marchewka, kapusta, seler itp) cebula pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Oczyszczoną, kurę włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować. Na dogotowaniu kury dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, a po 20 minutach kapustę włoską, zarumienioną cebulę, pieprz. Gdy kura jest miękka, wyjąć. Rosół przecedzić, odtłuścić. Podawać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, kluseczkami francuskimi
Pychotkaaaksiążce..nigdy wcześniej do rosołu nie dodawałam skórki i soku z cytryny..polecam, wypróbujcie..u mnie rosołek z małymi zmianami ..nie miałam tyle ryżu, więc dodałam dodatkowo do ryżu makaron drobną ciętą nitkę...Nie lubię za bardzo mięty , więc nie dawałam..no i od siebie dodałam marchewkę. 2,5 l wywaru z kurczaka 1 cebula pokrojona w drobne piórka
Moje domowe kucharzeniepierśduża cebulakapusta pekińska2 zupki chińskie (rosół)1 surowa papryka czerwona1 zielony ogórekpuszka kukurydzypieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam)majonezPrzygotowanie:Makaron z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski razem z tym proszkiem co jest w środku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć - dodać gorące do makaronu i zamieszać. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
charlotte gotujemała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy
Ze smakiem bez glutenuBardzo często, po ugotowaniu rosołu czy innej zupy zostają nam kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty pomidorki koktajlowe
Mój Smak na ŻycieOpace. Składniki: 1 podudzie kurczaka (lub skrzydełka, porcja rosołowa itp.) 150 g fasoli (najlepiej białej, drobnej) 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz i pieprz ziołowy włoszczyzna do rosołu (marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera
Trzeci talerzsosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam się każdym kęsem. BroKurowa - gdy poodprowadzałam kęsy z talerza Pana Męża - trochę mniej do mnie przemówiła, bo czułam w niej więcej rosołu, niz beszamelu. Ale każdy
Grunt to przepis!lubicie rosół tak, jak lubił go mój Brat, to polecam ten z prawdziwym domowym makaronem i dużą ilością warzyw. Dawno go robiłam, ale załuguje na wpis, bo był zwyczajnie doskonały. Zdjęcia w mojej kuchni, jak zwykle mało atrakcyjne, no ale nie zawsze można fotografować w oknie z odpowiednim oświetleniem. Składniki: 1 kurczak
Gosia gotujeOglądając dziś na youtube film 100zmostu o faktach na temat świąt, postanowiłam poczynić tenże oto wpis. Święta Bożego Narodzenia to nie tylko choinka, karp i Mikołaj
Oka w rosole czyli KaFka gotujewyciąga wodę. Wyciąga, bo w procesie pieczenia rozkłada się w cieście wydzielając dwutlenek węgla, który ciasto spulchnia i unosi. Ale po co nam proszek do pieczenia do upieczenia kurczaka? Otaczamy skrzydełka w proszku wymieszanym z solą kuchenną. Te dwa związki razem wyciągną ze skórki jak najwięcej wilgoci, zostawiając skórkę chrupką i zbrązowioną. Dodatek proszku do pieczenia zmienia poziom(...)dzielimy w miejscu kostek na trzy części. Czubków skrzydełek nie będziemy piec, nie ma tam prawie mięsa, ale nie wyrzucajcie ich – można je zamrozić i dodać przy gotowaniu rosołu lub mięsnego wywaru. Podzielone skrzydełka wkładamy do szklanej lub plastikowej miski. Mieszamy proszek do pieczenia z solą i taką mieszanką w miarę dokładnie i równomiernie nacieramy wszystkie skrzydełka. Nie marynujemy
Karo in the Kitchenaromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka por - biała część
Poezja Smaków - blog kulinarnyudka z kurczaka dobrej jakości, najlepiej ekologiczny 3 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego średnia cebula szczypta cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka ugotować wcześniej w wodzie jak na rosół. Gotować ok. 1,5 h. Mięso
Calzonella.comprzechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. My mrozimy wszystko: całe gotowe dania, pieczne, gotowane, samżone mięso, bułki z hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje tak jakby przed chwilą zostało wyciagnięte(...)domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do mrożenia. To nie książki, tylko zamrożone lunche – naucz się z nami jak mrozić jedzenie Sprawdź nasze patenty na resztki z kurczaka – wszystkie dania z tego wpisu idealnie nadają się do mrożenia. Jak mrozić jedzenie – coś o tym wiemy My sami sporo wiemy o mrożeniu, ponieważ gotujemy jedzenie na cały
Niedzielny kucharzrosół szkoda takiego, ekskluzywny śjakiś… Nu, to może by tak…. Już ja wiem, co ja z nim zrobię! Ty mi go tutej zostaw i idź, zobacz czy cię poza kuchnio nie ma. Nu, co tak patrzysz, jakby Ci hto ostatnio szklankie bimbru z ręki wyrwał? Już cię tu nie ma! Już, sio!” Składniki: 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (ewentualnie
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaobrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i papryki] umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Pod koniec dodać gotowania dodać paprykę.Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.D o talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem, posypać koperkiem
Moje domowe kucharzenie