kiedyś przepis w miesięczniku Moje smaki życia, trochę zmieniłam i są pyszne. Krokiety mięsne z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem
Kulinarne życiejaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody i opcjonalnie kilka łyżek mocnego rosołu lub wywaru z gotowania grzybów suszonych. A jak sprawdzić, czy masa mięsna jest dobrze doprawiona? Nie ma sensu próbować surowej masy, bo po usmażeniu zmienia się smak. Wystarczy
Codziennik Kuchennyrozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, po chwili mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać przyprawy i drobno pokrojony brokuł i pokrojone na paseczki grzyby mun, podlać wodą lub rosołem i smażyć ok 30 min. Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok 5 min, po czym odcedzić. Do woka włożyć fasolę mung całość polać
Gotowanie jest łatwegarnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej
ClauditteMissCookinglistek laurowy około 1 i 1/2 szklanki rosołu 150-200 g śmietany 30 % 1 łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę wymieszaną z grzybami. Kapustę siekamy, wrzucamy do cebuli, dodajemy ziele(...)angielskie, listek laurowy, rosół. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. W części śmietany rozprowadzamy mąkę i wlewamy do miękkiej kapusty, dolewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dorzucamy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Gotowe
Rozpustne gotowaniepostanowiłam przeznaczyć je na zupę. A ponieważ w lodówce znalazłam też trochę mieszanych grzybów, powstała zupa szparagowo grzybowa. Czysta, bez śmietany, taki szparagowo grzybowy rosół. Bardzo smaczna i efektowna. Polecam! składniki 250 g mieszanych grzybów ( boczniaki, chińskie shimeji, pieczarki) 2 pęczki białych szparagów 750 ml wywaru drobiowego ( najlepiej domowego) ząbek czosnku 2 gałązki tymianku przygotowanie Szparagi umyć, obciąć końcówki, obrać
Stare Garysuszone grzyby, bo zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki(...)szklanki kaszy jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę
Czerwień i błękitjako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami: NADZIENIE: 800 g karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej
Rozpustne gotowanieZwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste jak ugotowanie rosołu. :)A tutaj przepis na prościutkie uszka do barszczu! Składniki (na ok. 10 małych porcji):duża włoszczyzna (co najmniej 2 pietruszki i 4 marchewki)1,5 kg burakówwoda pozostała z gotowania grzybów (na uszka)kilka grzybów2 liście laurowe4 ziela angielskiesok z cytryny lub kwasek cytrynowysproszkowany majeraneksól(...)litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody jak do rosołu).Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Burak, którego wcześniej
Zakręcony WidelecPierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta
mojewypiekiinietylkoPierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta
mojewypiekiinietylkoZobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;) korpus z kaczki skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili makaron(...)boczniaki królewskie Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy ok godziny. Pod koniec gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż. Ugotować makaron. Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry
AZgotuj!ząbków czosnku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy je razem z podgardlem. Mięsa, oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek(...)parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami (3,5), z warzywami z rosołu, cebulą. Czosnek, rozmaryn i szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z ziołami. Dodać płyn z gotowania grzybów. Doprawić masę solą, dużą ilością pieprzu, zielem angielskim. Dorzucić zielony pieprz
Stare Garyteż takie zwykłe, ponadczasowe, tradycyjne. Dziś pokażę Wam jedną z moich ulubionych zup dzieciństwa - pieczarkową. U mnie zupa pieczarkowa zawsze jest z cienkim makaronem, jak do rosołu , czy zupy grzybowej z lesnych grzybów . Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione zupy na tę porę roku? Zupa pieczarkowa z makaronem Wywar: 1,75 l wody 3 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka
Posadzone i zjedzoneChiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem. Składniki: 15 g suszonych grzybów mun 90g pędów bambusa 200g makaronu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 piersi z kurczaka Kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku Kolendra lub natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy
Pyry na Gaz