końca nie wiem, co na jutrzejszy dzień zrobię, zwłaszcza, że plany były ambitne, ale troszkę się posypały. Na pewno będzie ciacho- bo już po części zrobione, będzie rolada serowa i coś na ciepło. Po drodze na pewno też wyczaruję jakąś sałatkę, choć w minimalnej ilości. Dla Was natomiast mam propozycję rolady, ale mięsnej, choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym(...)Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna, to i efektowna! Składniki na 1 roladę o długości ok 30cm 1kg mielonej szynki wp lub łopatki 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora
Kuchnia w czekoladzietureckie ciasto ze szpinakiem w nowej odsłonie. Zamiast przygotowywać je tradycyjnie w tortownicy, proponuję upiec je w prostokątnej blaszce, zwinąć i napełnić bitą śmietaną z serem mascarpone oraz borówkami. Rolada szpinakowa leśny mech jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i wszystkich gości! Gorąco polecam ten przepis wszystkim(...)którzy polubili ciasto ze szpinakiem. * SKŁADNIKI na 10-12 porcji Rolada szpinakowa leśny mech: 200 g świeżego szpinaku typu ' baby ' 3 jajka 150 g cukru 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru
Food Squaremięso mielone na całej powierzchni papieru. Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady. Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso w roladę. Przenieść roladę z papierem na patelnię i delikatnie zsunąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Teraz dodać 3-łyżki oleju z oliwek(...)obsmażyć z obydwu stron. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć ją a następnie zalać roladę wrzątkiem. Dosolić do smaku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Połowa wody odparowała, teraz można dodać groszek lub jakieś inne warzywo. Gotować mrożony groszek ( lub ten ze sloiczka ) aż do miękkości. SMACZNEGO :) ( jeśli ktoś nie potrafi przewrócić
zielonacukinkaRoladki z kurczaka z marchewką i mięsnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa drobiowego. Tym razem, jak już wspomniałam, w połączeniu z mielonym mięsem wieprzowym, czyli tak zwane mięso w mięsie;) Marchewkę ostrugałam za pomocą maszynki do julienne, ale jeśli nie macie takiej, można po prostu marchew pokroić w jak najcieńsze słupki. Z pewnością wyjdą Wam troszkę grubsze(...)kawałki, więc trzeba je będzie ciut dłużej podsmażać, by zmiękły. Jeżeli nie lubicie mięsa z posmakiem musztardy można ją pominąć. Smacznego!:) Na 4-6 roladek: 2-3 pojedyncze filety z kurczaka około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g sera żółtego 1 duża marchewka 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej 1 jajko
Smaki Na TalerzuRolada bezowa nie jest wypiekiem łatwym do przygotowania, zanim doszłam do wprawy, wypróbowałam mnóstwo przepisów na rolady bezowe, żadne nie były dobre, więc metodą prób i błędów doszłam do tego sama. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest zawinięcie rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady(...)przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw, bo znika w zastraszającym tempie. Najlepszy przepis na roladę bezową. Beza: 1 szklanka białek jaj kurzych 1 ¼ szklanki cukru drobnego
Wanilia i KardamonRoladki te zrobiłam nieco spontanicznie. Dla zapowiedzianych gości miałam przygotowane inne przekąski, ale coś mnie naszło i wrzuciłam jeszcze w sklepie chleb tostowy do koszyka. Widziałam kiedyś taki patent i pomyślałam „Dlaczego nie?”. Roladki okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie było nikogo komu by one nie posmakowały. I niby taka prosta rzecz, a wyszło zaskakująco pysznie. chleb tostowy(...)szwarcwaldzka świeża papryka, pokrojona w paseczki majonez ketchup Ilości nie podaję, gdyż każdy dokładnie wie ile chce przygotować porcji. Ja zużyłam cały chleb tostowy i nie została nawet jedna roladka, więc śmiało można przygotować większą porcję;) no i wiadomo, ile kromek chleba, tyle plastrów sera, paseczków papryki i plastrów szynki lub boczku (tego ostatniego mogłoby być nawet dwa razy więcej
Smaki Na TalerzuBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną, aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty, wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła(...)cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Sposób przygotowania: Ciasto na serduszkowy wzorek (oczywiście ten krok można pominąć): Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle
Słodka StronaNeapolitańskie roladki drobiowe Roladki drobiowe , nie są może najszybszym rodzajem obiadu , ale na pewno bardzo pysznym . Faszerowane serkiem feta , pesto , szczypiorkiem , a do tego zrumienione na maśle ..mniam . Po prostu pychota " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Warto chwilkę powalczyć , żeby zaskoczyć bliskich czymś smacznym i do tego(...)zawijamy w folię , robiąc tzw cukierek , końce mocno skręcamy i dodatkowo owijamy ,żeby się nie rozpadały . W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia , zmniejszamy mocno gaz i wkładamy do niej roladki . Przykrywamy pokrywką . Roladki mają się gotować około 20 minut . Wyjmujemy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia w folii , żeby się nie rozpadły . Z przestudzonych roladek zdejmujemy folię i odsmażamy
Ogrodnik w podróżyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Rolada z truskawkami i mascarpone Drukuj przepis Czas gotowania(...)cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem i dekorujemy odłożonymi truskawkami. --> Smacznego Notatki *papier do pieczenia warto posmarować odrobiną masła lub olejem
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki. Rolada ze schabu z pieczarkami Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki - 1 kg schabu bez kości - sól, pieprz, ostra(...)pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w paseczki. --> Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki. Rolada ze schabu z pieczarkami Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki - 1 kg schabu bez kości - sól, pieprz, ostra(...)pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w paseczki. --> Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę
Marta GotujeRóżnicą będzie jedynie sposób podania. Składniki (na 3-4 porcje): mięso od szynki (u mnie połowa kulki) 2 ogórki kiszone cebula po plastrze wędzonej wędliny (u mnie polędwica) na roladę sól pieprz olej do smażenia Mięso pokroić w poprzek włókien na kawałki grubości ok. 1,5 cm (jak na kotlety). Każdy kawałek mięsa roztłuc młotkiem z obu stron(...)Mięso posypać pieprzem z jednej strony. Na każdym kawałku mięsa (na stronie posypanej pieprzem) ułożyć plaster wędliny, kawałek (połówka lub ćwiartka) ogórka i kilka piórek cebuli. Zwinąć mięso w roladę i zabezpieczyć wykałaczkami. Rolady ułożyć na patelni i podlać łyżką oleju do smażenia. Smażyć z różnych stron na złotobrązowy kolor. W garnku zagotować wodę (powinno być jej tyle, by przykryła
Weekendy w domu i ogrodzieCukinia i bakłażan idealny duet. Zrobiłam te roladki z mięsem z piersi kurczaka, idealne na obiad i imprezowe kolacje. Przygotowanie warzyw – bakłażana i cukinię umyć, pokroić w cienkie paski. Posypać wszystkie plastry delikatnie solą. Zostawić na 20 minut, żeby puściły sok. Następnie każdy plasterek wytrzeć i odłożyć na bok. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić cukinię i bakłażana(...)miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką i ostrą w proszku, chilli w proszku, oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powinno być pikantne. Formowanie roladek – na blacie rozłożyć plasterki cukinii, na to plasterki bakłażana. Na każdym plasterku rozłożyć równo farsz mięsny i zwinąć w roladkę. Zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczką. Rozłożyć roladki na dnie żaroodpornego
Kuchnia Pokoleńsię złożyło, że obie bardzo lubią słodycze. Musiało więc powstać jakieś ciasto. Po krótkiej naradzie - przecież każda już nie mogła się doczekać tego mieszania, ubijania, pieczenia - wybór padł na roladę. Dłużej się zastanawiałam nad nadzieniem. Dżem porzeczkowy z kremem czekoladowym? Może twarożek z wiśniami? Jolkę jednak kusił kajmak. Postanowione! Będzie rolada z kremem kajmakowym. A ponieważ miałam puszkę masy(...)smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:) Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu. Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 100ml śmietanki 30% 200g sera mascarpone 4-5 łyżek masy krówkowej
Obiad gotowyKrucha rolada z indyka z gęstym sosem serowym idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad oraz inne spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Mięso drobiowe jest dość suche, dlatego warto podawać do niego sosy lub surówki. W tym przypadku sos serowy jest najlepszym pomysłem, ponieważ idealnie współgra z pieczarkowo – serowym farszem. Czas(...)wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Mięso: Pierś naciąć (patrz krok 3.) i rozbić na cienki plaster. Skropić cytryną i doprawić pieprzem i solą. Na roladę wyłożyć farsz i ostrożne zawinąć. Następnie obwiązać sznurkiem. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec 45 minut w 180 stopniach (góra-dół). Po tym czasie
KuchniaWeDwoje.pl