porcje POLĘDWICA 400 gram polędwicy wieprzowej spora garść rukoli musztarda ostra pełnoziarnista cebula sól oliwa Polędwice rozkrawamy na prostokąt , smarujemy musztardą i przykrywamy rukolą , przyprawiamy solą i zwijamy w roladę , związujemy sznurkiem i obsmażamy z każdej strony po 2 minuty na oliwie. razem z cebulą przekrojoną na pół . Polędwicę wkładamy do piekarnika na 12 minut , po upieczeniu wyciągamy i czekamy
na gazieintrygujący, że po zrobieniu jednego ciasta chciałam spróbować drugie. I oczywiście wypróbowałam. Był tak nietypowy, że musiałam sprawdzić czy mi się uda.Sernik z żelatyną i do tego zwinięty w roladę:) Oczywiście, że się uda. A moje dzieciaczki stwierdziły, ze jest pyszny i smakuje jak lody. Składniki: 75 dag białego sera 1 szklanka cukru- u mnie nie pełne
Ciasteczkowy Potwórpomocą folii i wstawiam do zamrażalnika na ok godzinę, następnie przekładam do lodówki na górną półkę i schładzam jeszcze 2-3 godziny. Wyjmuję i kroję na plastry. Roladki układam na talerzu Można od razu schować do lodówki na 24 godziny
Ciasteczkowy Potwórsypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser. Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki. Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu. Pizzerinki powinny pozostać w piekarniku
WeAreCrazyprzez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek
SzczyptaSmaQstron na złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy drzem, dolewamy ocet winny, ciągle mieszkając dokładamy masło, doprawiamy solą i pieprzem Podajemy gorące:) SMACZNEGO! P.S Po smażeniu roladek, powstaje cudowny sos, który można wykorzystać do ryżu
Luźna Kuchniazmiękną. W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się
VioletoweKucharzenieciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w realizacji, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii. Czytaj więcej
Świat CiastaUmieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem. Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej
Pyry na Gazpyszności a póki nic się nie zmieni ograniczam tego rodzaju wypieki do minimum no chyba że jest jakaś okazja i zjada się na bieżąco :) Dzisiaj zaległy przepis na roladę truskawkową który wzięłam z TEJ strony. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem
Na słodko lub wytrawnieKarnawał trwa, czas na imprezy, spotkania ze znajomymi przy stole zastawionym przekąskami. Na taką okazje polecam zrobić roladę serową, kolorową przekąskę idealną na tego typu okazje. Co prawda wydaje się być trochę pracochłonna, ale to nie prawda, za to dobrze smakuje i stanowić może ciekawą alternatywę dla tradycyjnego talerza wędlin. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmaku solą , pieprzem i oregano. Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając. CAŁOŚĆ : Naleśniki po całości smarujemy mięsnym farszem. Zakładamy boki do środka i zwijamy w roladki. Układamy obok siebie w foremce ( polecam silikonową keksówkę! ) Polewamy dośc gęsto przygotowanym sosem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. Zajadamy gorące
Ostra na Słodkosmażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Filety układamy na desce skórą do dołu,pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta. Delikatnie zwijamy roladki. Spinamy wykałaczką i układamy w parowarze. Gotujemy ok.15-17 minut. PURRE : Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem. SOS : Ziemniaki rozgotowujemy
Ostra na SłodkoJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimajeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek
Kulinarny karnet Christophera