pyszną, wieprzową roladę. Jest mięciutka, soczysta i niesamowicie smakowita! Wystarczy tylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby(...)pieprz mielony olej 3-4 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy je na desce i rozbijamy, tak by otrzymać prostokąt o grubości około 2 cm. Jeśli mięso ma nieregularny kształt to odcinamy nadmiar i gotujemy razem z roladą. Na rozbitym
Rozpustne gotowanieprzepis i oto jest - fajna pyszna mięsna rolada z dodatkiem szpinaku i jajek. Można jeść na ciepło do obiadu, jak i na zimno pokrojoną w plasterki do pieczywa. Ładnie też prezentowałaby się na świątecznym stole, więc warto zachować przepis :-) Składniki (na dwie aluminiowe keksówki 20x7cm): Mięso: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha kajzerka(...)mrożonego szpinaku (u mnie 450 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 ugotowane na twardo jajka Sposób wykonania: 1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy z surowym jajkiem, 1 drobno posiekaną (a najlepiej zmieloną w maszynce) cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, kajzerką namoczoną, a następnie odciśniętą z mleka, doprawiamy solą, pieprzem ,majerankiem, dodajemy kaszę
Kuchnia domowa Anisól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, sól i grubo mielony czarny pieprz, domowy sos pomidorowy , może być keczup młoda cukinia 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem(...)być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażenia mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż. Każdy kawałek rozbić cienko, oprószyć solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Umytą cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry, paprykę w paseczki. Na kurczaka położyć po kilka plastrów cukinii, na nie paseczki papryki. Zwinąć ściśle tworząc roladę, można zwinąć sznurkiem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć roladki
magiczna kuchnia Kasistopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 minut. Upieczony naleśnik wraz z papierem zdjąć z blachy, posmarować ulubionym nadzieniem np. dżemem i zwinąć, jak roladę, powoli ściągając papier do pieczenia. Naleśnika podawać bezpośrednio po upieczeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 1 duży naleśnik pieczony na blasze z wyposażenia piekarnika, co stanowi porcję(...)śmietankowym, wędzonym łososiem i szczypiorkiem, czy z podsmażonym mięsem mielonym, pieczarkami i papryką). Ciasto na naleśnika ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie. Naleśnik bardzo ładnie wyrasta w piekarniku, tworząc wybrzuszenia, jednak opada po wyjęciu z piekarnika. Po upieczeniu bardzo łatwo zwija się w roladę. Blaszka do pieczenia nie może być zbyt mała
Gospodyni Miejskazostawiając dla nas kaczkę z jabłkami, czy rolady wołowe. Polecam :) Składniki - 8-10 polędwiczek z kurczaka - 1 jajko - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki wody - 1/2 łyżeczka czosnku mielonego - 1/2 łyżeczki papryki mielonej ( słodkiej lub ostrej ) - 1 łyżeczka domowej wegety lub innej ulubionej przyprawy do mięs - olej Wykonanie Polędwiczki myję, osuszam, jeśli
Kuchnia z widokiem na ogródmięsa mielonego 150 g sera żółtego 100 g cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 białko 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz 1 żółtko i 2 łyżki mleka do pomalowania rozetki przed pieczeniem użyłam foremki do zapiekania o średnicy 26 cm Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z mięsem mielonym https://www.youtube.com(...)miski daję wszystkie składniki na farsz: mięso mielone, żółty ser, cebulę, około połowy natki pietruszki resztą posypię gotową zapiekankę na talerzu, białko, koncentrat pomidorowy. Doprawiam majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym: Naczynie w którym będę zapiekała zapiekankę smaruję olejem
Uwaga Babcia GotujeMeat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat. Składniki. 1 kg mięso z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta
Kulinarny karnet Christopheraoryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól(...)mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć
Kuchnia z widokiem na ogródRolady z karkówki w sosie musztardowym to znakomita propozycja na świąteczny obiad. Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, wypełnione aromatycznym farszem, uduszone w lekkim sosie musztardowym. Przepis na rolady jest bardzo prosty i myślę, że większości z Was znany i lubiany. A jeśli nie, to polecam. Takie rolady dobre są również pod tym względem, że można je przygotować wcześniej(...)duże plastry. Boczek kroję w cienkie plasterki, ogórki w słupki, cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję na całej powierzchni musztardą. Na brzegu każdego plastra mięsa układam po dwa plasterki boczku, ogórka i cebuli. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni
Kuchnia z widokiem na ogródmielony 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem i rozklepujemy. Filet smarujemy ketchupem. Czosnek obieramy i wraz z koperkiem siekamy. Następnie nakładamy koperek na całą powierzchnię mięsa oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. Filet zwijamy w roladę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i opiekamy po 2 minuty z każdej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś podrzucam Wam świetny (moim zdaniem) przepis na roladę mięsną. Smakuje rewelacyjnie, szczególnie na zimno, choć na ciepło do obiadu też była bardzo dobra. Ale na zimno do kanapki - fantastyczna! Z pewnością będzie powtórka, może nawet w te Święta? Polecam! Składniki: Masa mięsna: 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka) 3 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek 1 cebula(...)Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, surowym jajkiem, cebulą, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na to mięso formując prostokąt. 5. Zrobić farsz: ugotowane jajka pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i siekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso, zostawiając jednocześnie jeden brzeg bez farszu. Roladę
Kuchnia domowa Anischabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości, 300g pieczarek, cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta mielonego czosnku(...)Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć folię
Z miłości do słodkościciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 główki kapusty pekińskiej pęczek szczypiorku przyprawa do mięsa mielonego Wykonanie: Mięso, cebulę i czosnek mielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą(...)mięsa mielonego lub delikatem. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy na nim cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga: surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto
IMPRESJA SMAKUczosnku pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta gałki muszkatołowej majeranek 2 łyżki 0,5 łyżki tymianku sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy osuszamy i mieliny w maszynce do mięska na sitku o grubych oczka. Zmielone mięso przyprawiamy. Wyrabiamy na jednolita masę, jeżeli masa będzie za sucha dodać ok 2 łyżek wody. Mięso dzielimy na 2 rolady. Przekładamy do flaka
kgwjanczewo