sporą słabość do wszystkiego co kwaśne (pewnie dlatego, że sama kwaśna bywam; częściej zresztą, niżby wypadało). Pijam herbatę z cytryną bez cukru, już od marca czekam na rabarbar, a od października - na świeżą żurawinę. Jej charakterystyczny smak zabiera mnie do krain kulinarnych rozkoszy, z których nie mam ochoty wracać. Jest kwaśna, czasami lekko gorzkawa, ale wystarczy ją przemrozić, żeby goryczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzerosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce. Napisała ją Kylee Newton, która ma firmę
Ugotowane pozamiatanechciałabym zabrać ze sobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem i krewetkami, oraz nordycki z łososiem i ziemniakami. Z deserów chętnie bym zjadła tutti frutti, oraz rabarbar z bezami. Ponieważ uwielbiam sałatki, mogłabym jeść takie zestawy codziennie. Jedyna uwaga, że mogą być one dość pracochłonne, bo każdy wymaga przygotowania wcześniej niewielkiej ilości ugotowanych warzyw, mięsa
Ugotowane pozamiataneŁosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym - Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe napoje z dodatkiem kawy Inki, wiele z nich było dla mnie całkiem nowym odkryciem smakowym, a także niektóre połączenia nawet dla mnie były lekkim zaskoczeniem. Bardzo ciekawe
SMYKWKUCHNIpoczątku listopada popędziłam do Warszawy na warsztaty kulinarne „Kulinarne nowINKI” z kawą INKA, Sebastianem Olmą ( zwycięzcą popularnego telewizyjnego show ) i barmanami z gruby RaBARBARy. Przyznaję, że nie mogłam się doczekać, gdyż takie warsztaty są nie tylko fajną okazją do nauczenia się czegoś nowego, poznania nowych smaków, ale też spotkania na żywo z „przyjaciółmi” z blogerskiego świata
Ostra na Słodkoroboty, bo jest pyszne! Składniki: spód: 100g mąki gryczanej, 100g mąki amarantusowej, 80g oleju kokosowego schłodzonego w lodówce, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli himalajskiej. warstwa owocowa: 1 laska rabarbaru, 5 śliwek ( następnym razem podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego, 1 "jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru
Jeść, by żyć w zdrowiuzboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty sok z czarnej rzodkwi. Przyjrzyjmy się bliżej kilku z nich. Na czym polega ich dobroczynne działanie
MODA NA BIOsztywną pianę wyłożyć na jabłka. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na pianę z białek. Jabłecznik piec 45-50 min w gorącym piekarniku. Jabłka można zastąpić rabarbarem
Z notatnikanich, który jest dobry na nerki. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Kiszonki i fermentacje Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal Data premiery: 2016 Okładka: twarda Artykuł “Kiszonki i fermentacje” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo smaczne a zarazem bardzo proste ciasto jogurtowe, które można upiec z dowolnymi owocami. Idealnie pasuje do śliwek, truskawek, rabarbaru czy jabłek. U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego ( 250ml) lub maślanki
W garach u Gosigotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny i szybko znika :) Inne przepisy na pyszne słodkości: Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis ! Tort Pavlova boski deser Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis
Kuchnia na wzgórzudrożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem , ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką? Ciasto: 250 mąki pszennej 4 g drożdży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto ze śliwkami Szarlotka "sypana" Ciemny placek z jabłkami Tarta z truskawkami Kruchy z jabłkami Kruchy z rabarbarem
Biały fartuszekDrożdżowe donuty z ricotty Cukiniowe pączki na mleczku kokosowym Pączki z kaszy bulgur i liczi Piernikowe pączki z czekoladą i marcepanem Bananowe pączki pełnoziarniste Czekoladowe pączki z manną i rabarbarem Donuty z batonika Quest Oponki z kaszy jęczmiennej Pączki na kefirze Smacznego
Poranek na słodko