zaczęło się lato, zatem musiał się pojawić nowy numer naszego Małopolskiego Apetytu , tworzonego przez lokalnych blogerów! Co w nowym numerze? Jak zwykle mnóstwo inspiracji! Są morele, wiśnie i czereśnie, rabarbar, porzeczki, wywiad z PlaJstrem, wizyta w pasiece i wiele wiele innych! Ode mnie jak zwykle przegląd książek :-). Życzę miłej lektury! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćoleju 1 szkl kefiru 3/4 szkl cukru esencja waniliowa bądź 1 całe opak. cukru wanili. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garście truskawek plus u mnie jedna mała łodyżka rabarbaru ( została mi w lodówce więc nie chciałam aby się popsuła ;) 1. Całość wykonania jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy bądź krótko mieszamy tylko do połączenia
Gotowanie...to proste !zjedzenia pozostało nam jeszcze drugie danie główne czyli pierś z kaczki z puree jabłkowo- żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Dodatki przepyszne - rabarbar był po prostu cudowny i chyba wszystkie zjadłyśmy go od razu :-), kładzione kluseczki i puree jabłkowo-żurawinowe genialnie dopieszczało smak kaczki, jednak sama kaczka, dla mnie, miała zbyt mało wysmażoną skórkę
sierotka maRysia w kuchniSerniczki czekoladowe z truskawkami to kolejna po serniczkach z rabarbarem propozycja na przygotowanie sernika w formie mini. Tym razem zaspokoję wszystkich czekoladoholików, gdyż te małe babeczki mają w składzie sporo czekolady i kakao. Serniczki smakują lekko deserowo, co idealnie współgra z kwaskowatością truskawek. Do tego wyglądają uroczo, więc można je śmiało podać na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Z podanej
Smakołyki Berenikiwariacji. Dlatego też postanowiłam je zgromadzić w jednym miejscu. Do koloru do wyboru ! Smacznego ! Ze śliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią Z selera Marchewkowe Z cukinii Z cukinii z miętą Rybne Kukurydziane z zsiadłego mleka Maślankowe z jabłkiem
Tradycyjna Kuchniamając wrażenie, że to tylko sen. Tyle czasu czekaliśmy, i proszę - nareszcie mieszkamy w naszym domu! Niesamowite uczucie. Czerwiec to miesiąc, w którym powoli wpadamy w przetworowy szał. Najpierw rabarbar i truskawki, czarny bez, a potem już lawinowo wszystkie inne owoce i warzywa. Jest w czym wybierać. U mnie z czasem krucho, jednak chociaż kilka nowych słoiczków musiałam przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczyli czekoladowa tarta z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną IZIONI PYSZNE SMAKI - Tort z masa serowa i truskawkami KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Bezglutenowe k ruche ciasto z truskawkami i rabarbarem ESMERALDA ZE SMAKIEM - Ciasto truskawkowo-czekoladowe SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami KUCHNIA
Grunt to przepis!Przepis zainspirowany klasycznym brytyjskim deserem. W mojej wersji pojawił się też ukochany banan. :) Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod naszą rodzimą kruszonką. Wariantów jest mnóstwo - z rabarbarem, truskawkami, śliwkami... jednak moją ulubioną jest wersja jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej
Cooking Monsterśródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle
Cooking MonsterZakochałam się w nim! Jest świetny. Za całkowicie truskawkowym nie przepadam (robię go dla męża). Mnie najbardziej smakuje truskawka z dodatkami. Świetna jest z rabarbarem , ale z ananasem to zdecydowanie hit sezonu! Wypróbujcie koniecznie! Dla kogo: dla lubiących urozmaicenia w tradycyjnych smakach dla fanów ananasa dla kochających domowe przetwory Składniki: 700g truskawek 330g ananasa (1 puszka bez soku) dżemfix
Mania Wypiekaniawarstwy karmelowej użyłam świeżych daktyli Medjool. Są większe niż te sklepowe i wymagają wypestkowania, równocześnie są dużo bardziej mięsiste. Dorwałam je na jednym z Warszawskich targów, całkowicie przypadkiem (szukając rabarbaru!). Ucieszyłam się jak dziecko, gdy zobaczyłam je na półce sklepowej (a raczej, targowej) i od razu po powrocie do domu wzięłam się za karmelowanie. Teraz już wiem, że kupiłam
Fill The Bowltradycyjny przepis na dżem truskawkowy. Jeśli szukacie przepisu z dodatkami to zaglądnijcie do przepisu na dżem truskawkowy z rabarbarem . Niebawem n blogu pojawią się jeszcze dwa inne przepisy na dżem z użyciem truskawek. Dla kogo: dla fanów truskawek dla chcących poczuć lato w środku zimy dla szukających najzwyklejszego przepisu na dżem truskawkowy Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex
Mania Wypiekaniapowrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane
WojnaNaSmaki.plRabarbar to nie tylko polskie specjał. Doceniany też jest w skandynawii. Hiram to tradycyjna marmolada robiona w tym rejonie. Od polskiej klasycznej wersji różni się dodatkiem imbiru i krótszym czasem smażenia. Dzięki temu marmolada dostaje lekko orientalnego smaku
Milion Smakówoczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki mąki 1 żółtko
Jacob Tastes