każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat nie mamy świeżych owoców to możemy wykorzystać jakieś mrożone, które nam zalegają w zamrażalce. Polecałabym jednak
Pani domowadobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też po pięknych ilustracjach autorki (w końcu nie bez kozery studiowała
Ugotowane pozamiataneawokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem i Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2. Szybkie i zdrowe dania do pracy Autor: Karolina i Maciej Szaciłło Wydawnictwo: Wydawnictwo Zwierciadło
Ugotowane pozamiataneselerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania
Ugotowane pozamiatanekolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Gosia Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą Angelika Muffinki z rabarbarem i kruszonką Agnieszka Koktajl zdrowotny - cytryna, imbir i miód Aga Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem Małgorzata Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia
Magiczne Życie MartyCukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory
Ugotowane pozamiataneJakie macie weekendowo-kulinarne plany? Ja wybywam na wieś po pierwsze truskawki prosto z pola, może skubnę też szpinaku, rabarbaru, a może jeszcze szczaw się uchował - też skubnę. O, i kwiaty czarnego bzu. A na obiad co? Może rolada z polędwiczki, nadziana czosnkiem niedźwiedzim, strąkami cukrowego groszku, serem i suszonymi pomidorami? Polędwiczka wieprzowa to delikatne i soczyste mięso, które świetnie
Obiad gotowyprzerobić mój ulbiony przepis na proste ciasto z owocami na ciasto czekoladowe z gruszkami. Chciałam mieć większe szanse że mi się uda, bo tamto zawsze mi wychodziło zarówno z rabarbarem, truskawkami jak i śliwkami. Teraz też wyszło pyszne, wilogtne. Składniki: 3 duże gruszki 175 g miękkiego masła szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowgo 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki
Mama z miastasurowo, ciężko mi uprzedzić go i cokolwiek z nich przygotować. Uwielbiam owocowe sosy, mogę używać ich do wszystkiego, mam już za sobą kaczkę z sosem malinowym, wołowinę z rabarbarem mimo wszystko jednak najbardziej lubię je w wersji deserowej. Puddingi ubóstwiałam odkąd sięgam pamięcią, jako dziecko zjadałam je w dużych ilościach, z biegiem lat już tak mnie nie pociągają klasyczne
Słodki Kompromiszielone szparagi. Gdzieś niedaleko zaczynają ze wstydu czerwienić się truskawki, wszak słodyczy im jeszcze brakuje, co z kolorem by mógł współgrać. Żeby tego było mało, wybujałe różowo-zielone łodygi rabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon rusza dość nieśmiało, jednak już tylko patrzeć jak zasypią nas prawdziwe plony ziemi, która już na dobre pożegnała się z zapachem zimy. Zupę zrobicie
Słodki Kompromisdzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka: forma o wymiarach 28 x 40 cm 3 szklanki mąki pszennej
Rozpustne gotowaniemrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 12. Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju
My simple kitchenbazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁukasz i Grzesiek wracają z nową książką! Tym razem pełną przepisów na warzywa. Zebrali ponad 100 pomysłów na dania z jarmużu, skorzonery, rabarbaru, pasternaku, brukwi, buraka i topinambura, czerpiąc zarówno z polskiej tradycji i kultury, jak i kuchni świata. Ponieważ warzywa są głównym bohaterem książki, prawie 3/4 przepisów jest wegetariańskich, co powinno się spodobać szczególnie rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim
GRUBY WAŁEKdół, więc czas na przetwory. Dziś wypróbowałam niedawno znaleziony przepis na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią. Zastanawiam się jeszcze nad dżemem truskawkowym lub dżemem truskawkowym z rabarbarem... Składniki na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią (2,5 - 3 słoiczki): 1,5 kg truskawek biała czekolada 150 g 1/2 laski wanilii cukier biały 250 g łyżeczka soku
Karola gotuje