przeciw piegom, plamom i wągrom w kosmetyce stosuje się truskawki przy produkcji specyfików o działaniu przeciwzmarszczkowym, przeciwbakteryjnym oraz do pielęgnacji skóry zniszczone Przepisy z truskawkami 1) KOMPOT TRUSKAWKOWY Z RABARBAREM I MIĘTĄ 2) SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, TRUSKAWKAMI I FETĄ 3) TRUSKAWKOWA PIANKA Z CZEKOLADĄ 4) ŚNIADANIOWA ZUPA TRUSKAWKOWA 5) ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI
Kuchnia MagdaLenyLubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – tort czekoladowy z owocami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka TARTA Z JABŁKAMI PRZYGOTOWANIE: 70 minut SKŁADNIKI: 250 g mąki 150 g zimnego masła z lodówki 2 łyżki cukru
nietylkopasta.plwyjaśnienia – gryka nie do końca mieści się w diecie paleo . Zaliczamy ją do tzw. pseudozbóż, bo jest do nich fizycznie i chemicznie podobna, ale genetycznie bliżej jej do rabarbaru niż do pszenicy (zobacz więcej: Czy gryka jest paleo? ). Gryka może w pewnym stopniu aktywować nasz układ odpornościowy (choć i tak wielokrotnie mniej niż zboża glutenowe), więc nie spożywamy
PaleoSMAKciasto pochodzi ze Szwecji i w oryginale robi się je tylko z rabarbarem. Ja natomiast połowę zastąpiłam truskawkami, więc w mojej wersji wyszło takie nie zupełnie 'rabarberkaka' ;-) Ciasto jest łatwe do przygotowania, słodko-kwaśne w smaku, z zapieczoną maślano-cukrową skorupką na wierzchu. Bardzo dobre - polecam :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaSezon wiosenno-letni rozpoczęłam od rabarbaru. Potem były truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest... I tak przerabiając po kolei różne sezonowe owoce (i warzywa) doszłam do śliwek. Kojarzą mi się one z końcem wakacji i już trochę jesiennym klimatem (nie bez powodu zresztą), ale jesień jeszcze przed nami, więc cieszmy się latem i ciepłymi dniami (nawet mi się zrymowało ;-) A zatem zapraszam
Arabeska waniliowabardzo lubiany, pomyślałam więc, dlaczego by nie spróbować tym razem połączyć ich w jeden. Na spód dałam cienkie ciasto kruche, na to dżem jabłkowo-rabarbarowy (zużyłam ostatnie łodyżki swojego rabarbaru), dalej starte ciasto kakaowe, pianka budyniowa i na wierzch znowu ciasto kruche. Dżemu co prawda nie widać, ale zapewniam, że dałam go całkiem sporo, tylko przemieszał się z ciastem kakaowym
Arabeska waniliowaŁopian Składniki : Przygotuj po 5 g rozdrobnionych suszonych ziół : kłącza rabarbaru korzenia łopianu liści szczawiu polnego kory wiązu 1/2 l alkoholu 70 % 1 l czerwonego wytrawnego wina gronowego Sposób wykonania : W szystkie zioła wsyp do czystego suchego słoja, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Słój możesz przykryć płótnem, aby ograniczyć dostęp światła
Przepisy i porady kulinarnekocham ciasto drożdżowe to Wy już dobrze wiecie. Drożdżówki z owocami , drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe z truskawkami albo śliwkami drożdżówki z rabarbarem, a także słone i wytrawne wypieki drożdżowe rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową. Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek
Ostra na Słodkoteż przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości
nietylkopasta.plwyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem warzyw i ryżu z aromatyczną mieszanką przypraw curry to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad. Składniki: 1,7kg kurczaka 250ml piwa o smaku rabarbaru olej do wysmarowania naczynia Marynata: 2 ząbki czosnku 4 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki suszonego lubczyku sól pieprz
Szalona Kuchnia Ewelinynagrzanym piekarniku około 5 minut. NADZIENIE: 4 białka szczypta soli 120 g cukru 200 g grubo siekanych orzechów włoskich 3 łyżki dżemu np. z brzoskwiń (u mnie z rabarbaru i truskawek) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do gotowej piany dodajemy dżem i orzechy, ostrożnie mieszamy łyżką
Rozpustne gotowaniezapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z rodzynkami Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera białego na sernik – 200 g masła
nietylkopasta.plkruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką → Jagodzianki → Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką → Pleśniak z truskawkami → Śliwki pod migdałową kruszonką
Oryginalny smaklunch do pracy. Polecam Inną wytrawną propozycją przekąski z gotowego ciasta francuskiego to paszteciki z pieczarkami . Natomiast w wersji na słodko polecam ciasteczka z kremem i oowcami , z jabłkami , rabarbarem albo rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku 1 niewielka cebula 4 ząbki
Lamarida.pl