dworze jest szaro, buro i zimno. Do tej wczorajszej sałatki użyłam musztardy pełnoziarnistej, śmietany, oleju, jabłka i cebuli. Wyszła pyszna! W sam raz na niedzielne drugie śniadanie w chłodny, wilgotny dzień. Towarzystwem numer jeden do śledzi była tu musztarda starofrancuska pełnoziarnista, którą otrzymałam od firmy De Care . TUTAJ dowiecie się więcej o tej musztardzie. Musztarda jest w cudnym słoiczku, który
Posadzone i zjedzoneOstatki Już jutro Ostatki, czyli ostatni dzień Karnawału. Dzień też potocznie jest nazywany śledzikiem, Podrzucam więc Wam kilka sposobów na tę pyszną rybę. Kliknijcie na tytuł przepisu na pod zdjęciem, a zostaniecie przekierowani na stronę z przepisem. Śledź po kaszubsku Domowe rolmopsy z papryką Śledź w oleju z cebulą Śledź po kaszubsku II Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy
Kulinarne przygody Gatitydzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie, a do tego są pyszne! Doskonałe jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami, twarożkiem, tzatzikami lub ze śledziem w śmietanie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 6 ząbków czosnku oliwa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Ziemniaki
Smakowity Blog Kulinarnywłoskiej rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu , obiedzie i deserze. W piątek Mama zastrajkowała i zrobiła sobie śledzia z jabłkiem i cebulką w sosie śmietanowym z ziemniakami- ja załapałam się na podsmażane na rumiano ziemniaczki ( z kminkiem ). A dziś jest
Buniabaje w kuchnibierze się przekonanie, że od nienawiści do miłości jeden krok. Kilka słów o samym daniu. Otóż Pan śledź, w tej wersji, skradł nie tylko moje podniebienie ale również całej załogi w mojej pracy. Idealnym dowodem na to, że śledzik wyszedł pyszny był fakt, że nawet te osoby, które deklarowały niechęć do rybki ostatecznie zjadały moją kanapkę ze smakiem
Mango Papajaskładniki: 4 płaty śledziowe z zalewy 4 ogórki parę grzybków marynowanych (prawdziwków, maślaków, pieczarek) 1 cebula pieprz grubo mielony wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobna
Domowy Smak Jedzeniaśledź po litewsku Śledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole. Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby. składniki 350-400 g filetów śledziowych z zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki(...)minutę, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) przekładając każdą warstwę śledzi przestudzoną marynatą. Całość odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć
Miód i pieprztylko ze słyszenia (czy wiecie, że w Szwecji działa stowarzyszenie, którego głównym i zarazem jedynym zajęciem jest wymyślenie słowa, które najlepiej oddałoby "nieprzyjemny" - oględnie mówiąc - smak i zapach śledzi i od momentu powstania nie udało mu się jeszcze znaleźć odpowiedniego określenia!). Wybierając się na zaproszenie Unity Line na weekendowy rejs do Szwecji miałam nadzieję na kulinarne odkrycia, nie sądziłam(...)opiec w piekarniku (można też włożyć do tostera). Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Na talerz wyłożyć kawałki śledzi z serem i chlebem. Udekorować cebulą, koperkiem, kawałkami pomarańczy i szczypiorkiem. Można podawać dodatkowo z kromkami podpieczonego żytniego chleba. Pyszne! * cytuję przepis Christiana Hellberga z książki Smaki z Fjallbacki , z moimi zmianami
KUCHARNIAdziś takie lubię, dlatego często przyrządzam je po kaszubsku - obowiązkowo z rodzynkami i żurawiną. Przeważnie używam do tego śledzi solonych - klik , ale ostatnio nie miałam czasu na ich moczenie, więc postanowiłam spróbować z filetami w oleju. Całość wyszła równie pyszna, tylko że bardziej delikatniejsza i szybsza w przygotowaniu. Obie wersje śmiało polecam! Spróbujecie? 1/2 kg filetów śledziowych w oleju(...)łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (odsączone z oleju) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić w niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę
Di gotujekoniec zalewamy pozostałą w garnku marynatą i przyprawami, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni . Śledzie można przechowywać w lodówce do miesiąca – ale szczerze wątpię, że dacie im postać aż tak długo. Pyszne są z ciemnym słodowym pieczywem – razowcem, pumperniklem, podane ze świeżym zielonym ogórkiem i kleksem majonezu. SKŁADNIKI 4 filety śledziowe a la matias
Karo in the KitchenSałatka śledziowa – prosty i sprawdzony przepis Śledzie je się lubi, lub nie… aczkolwiek znam i takich którzy twierdzili, że śledzi nie tkną a jedzą
Kuchnia na wzgórzuSzybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy
e-PrzepisyKulinarneTiramisu z rabarbarem i chałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam! Zapraszam
Mała Cukierenka