Dlatego dziś na osłodzenie Wam tego dnia, przedstawiam kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji - "Królewiec". I myślę, że reszta słów jest zbędna, bo - co by tutaj dużo mówić - to pyszne ciasto jednym słowem. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu - smacznego! Składniki [BISZKOPT]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka
psgotujemyKolejna odsłona ciast Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto pyszne, winne i znajdziesz w nim prawie wszystko: posmak winnego jabłka, marmoladę i bitą śmietanę... Tylko zupełnie nie wiem, dlaczego ciasto zwie się Zefiryna? Mimo to, polecam ciasto upiec. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 150 g cukru pudru; 150 g masła; 2 żółtka
In my kitchenprzepisu. Dzisiaj nadrabiam i podam Wam moją wersję tego ciasta. W sumie to różnice w przepisach są niewielkie, bo co tu za dużo kombinować jak to takie proste i pyszne ciasto. Uwielbiają je duże i małe dzieci. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta
Ala piecze i gotujezrobię go jeszcze nie raz i nie dwa ;) Ciasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " . Wymiary blaszki : 37 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 35 minut Składniki: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru
Słodkości i nie tylkoCiasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne(...)lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych jabłek lub prażonych, a więc dłużej nie trzeba opisywać, bo już i tak jest do zrozumienia, że ciasteczka są pyszne! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko szklanka mleka 5 łyżek masła 7 g drożdży instant Nadzienie: 2 kwaskowate jabłka lub 150 g prażonych
Kuchnia ŁukaszaJeśli potrzebujecie przepisu na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław. Składniki: filety z dorsza 1 30 g mąki 20 g pokruszonych drożdży 130ml gazowanej wody mineralnej
Gorący kąsekjuż za nami i z pewnością wiele pysznych słodkości gościło na Waszych stołach , ale może jeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie(...)jednocześnie jakże pyszne :) Składniki : foremka 25x40 Blaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła 2/3 szklanki (140g)cukru 3 łyżki miodu 2 duże jajka 2 łyzeczki sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany Warstwa orzechowa: 250 gram orzechów włoskich (lub ewentualnie orzeszków ziemnych niesolonych) 100g masła 4 łyzki cukru 3 łyżki miodu Masa budyniowa: pół litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego
Malinowa KawiarenkaCharakterystyczny wygląd sękacz wynika ze sposobu jego przyrządzania. Smaczny stożek z wypustkami powstaje w wyniku wypiekania nad rozgrzanym paleniskiem. Odkryjcie wszystkie tajemnice sękacza! źródło: wikipedia.pl Sękacz to pyszne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które pieczone jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie, w kształcie wałka lub stożka. Jest przede wszystkim ciastem regionalnym na terenie Podlasia. Wcześniej był wypiekany na terenach(...)ciasta, które są oddzielone ciemniejszymi warstwami spieczonego ciasta. Spływające ciasto, w trakcie obracania na rożnie spływa i zastyga, w rzeczywistości tworzą one zastygające sople, które naśladują sęki. Kolor sękacza zbliżony jest do złocisto-bursztynowego. Przepisy na sękacza przechodziły z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu my również możemy się zajadać tym pysznym specjałem. Do produkcji sękacza używa się nieraz całych migdałów
Gotuję Testujęcałość. Po pierwsze pora na przetwory idealna, po drugie można te produkty traktować po prostu jak słodkie przetwory typu dżem, albo też mogą być swoistym półproduktem, podstawą do zrobienia pysznych słodkich wypieków. I tutaj już obecność mistrza cukierniczego przestaje dziwić. Przy każdym przetworze pokrótce dowiadywaliśmy się jak i do czego moglibyśmy dany produkt użyć. Fantastyczna sprawa. Całość, jak przystało(...)kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ (5 słoików 0,2 l) 1 kg truskawek cukier żelujący (wg dozowania z opakowania producenta) sok z 1 cytryny
Marder&Marder ManufactureCzekolada, ser i wiśnie… wyśmienite połączenie tych składników przerodziło się w pyszne ciasto, które zadowoli nie tylko Nasze podniebienia :) Wilgotne oraz sycące, po prostu idealne połączenie składników, sprawi że aż rozpłyniemy się w jego smaku :D Składniki (blacha 30x25 cm) Ciasto czekoladowe : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki
Kulinarna (nie)codziennośćWiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru
paapilotkaaMamy sezon na rabarbar, więc korzystajcie i obowiązkowo zróbcie to proste a jakże pyszne ciasto . Jest wilgotne za sprawą majonezu, którego w ogóle tu nie czuć, wiec bez obaw i słodko-kwaśne. Wręcz idealne. Polecam podać z filiżanką dobrej herbaty. Takie ciasta to moja bajka ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej -używam Młynomag 3/4 szklanki mąki
Wanilia i KardamonWitajcie :) Święta i po świętach , no i kilka kilogramów więcej :) Mam dla Was pyszne ciasto kakaowe ze śliwkami moczonymi w alkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno
Sama słodycz i szczypta chilipółpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant szwedzkiego kladdkaka z miękkim środkiem, z półpłynnym dulce de leche. Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 4 łyżki kakao 125 g pszennej mąki
codojedzeniaOstatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu
Niespełnione zdolności kulinarne