idealnie sprawdza się do porannej kawy czy herbaty. Aromatyczne jest dzięki dżemowi z brzoskwiń, znajdziecie go tutaj [ klik ] ale równie dobrze można zastąpić go innym dżemem, swoim ulubionym. Polecam pyszne ciasto. Ciasto grysikowe z brzoskwiniowym dżemem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebeza - takie połączenia smakowe w lato wyjątkowo do mnie trafiają :) A że porzeczki na krzaczku grzeczniutko czekały na swoją rolę, żal było im odmówić ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta na powitanie lata", nr 14/2007. Składniki: Ciasto: 1 jajko 3 żółtka 130 g masła lub margaryny 125 g cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 175 g mąki
My simple kitchenDrogie mamy, mamusie, mamunie w dniu Waszego święta życzę Wam żeby każdego dnia towarzyszył Wam uśmiech i nieco słodyczy :) Zapraszam na pyszne ciasto z musem czekoladowym i malinami. K orsarz jest wynikiem moich eksperymentów kuchennych i połączeniu przepisów na kilka słodkich wypieków w jeden. Kruchy spód, mus czekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa. Bardzo słodki, bardzo dobry
Pyry na Gazzupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki
Ciasteczkowy Potwórmięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni. Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania. Na mój blog w sam raz :) Przepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła . Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta
Proste PotrawyDziś 8 marca, Dzień Kobiet, więc życzę wszystkim kobietom wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń. Gdybym mógł obdarowałbym każdą z Was pysznym ciastem czekoladowym, niestety mogę jedynie podarować Wam przepis. Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa kakao 2 łyżki stołowe mąki tortowej 2 łyżki stołowe skórki
Konrad Gotujenatrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie wspomnienia z dzieciństwa z jego udziałem. Ja...nie mam takowych. Ale czemu to przeszkadza? :) Niczemu! Teraz piekę pyszne ciasta z rabarbarem i będę je wspominać za kilka lat, prawda? :) Po zrobieniu rabarbarowego curdu zostało mi sporo białek. Postanowiłam wykorzystać je do tego właśnie placka. Jest bardzo puszysty
chili & sugarpiernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte. Przepis znalazłam na blogu What The Fork Food Blog i po wprowadzeniu małych zmian, w tortownicy o średnicy 21cm przygotowałam pyszne ciasto. Zrezygnowałam z polewy (frostingu), gdyż bogactwo smaku tego ciasta nie potrzebuje według mnie dodatków i wystarczy oprószenie wierzchu cukrem pudrem. Korzenne ciasto dyniowe Składniki: 1 szklanka (160g) mąki pszennej
Smakołyki Berenikisię okazuje cukinia doskonale nadaje się również do wypieków. W poprzednim wpisie znajdziecie przepis na cynamonowe ciasto z cukinią a dzisiaj coś dla tych, którzy lubią mokre, kakaowe ciasta. Pyszna alternatywa dla klasycznego brownie. Wilgotne, rozpływające się w ustach kakaowe ciacho bez cukru. Oczywiście nikt nie zgadnie, że swój smak i strukturę zawdzięcza w dużej mierze właśnie cukinii :) Składniki
Ze smakiem i z pasjąużywam gotowych mas kajmakowych, choć nie ukrywam iż kiedyś używałam... Nie zdawałam sobie sprawy, że przygotowanie masy krówkowej jest tak banalnie proste. Zajmuje to dosłownie 40 minut i mamy pyszną (aż za...) domową masę kajmakową, bez białego rafinowanego cukru (dla mnie to istotne), bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, itd.itp. Moja masa powstała na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego, zawsze to zdrowsze(...)gęsta. masa z nierafinowanego cukru trzcinowego złocistego masa z nierafinowanego cukru trzcinowego demerara (ciemnego) po wyjęciu z lodówki A tu już pyszne ciasto, do którego wykorzystałam domową masę kajmakową: i lubiony przysmak mojej Córci: szyszki (kulki) z prosa z karmelem: Smacznego
Smaczne ZdroweDziś nie może być w barwach innych niż te narodowe. Przed Nami ważny mecz. Trzymam kciuki za Naszych i częstuję pysznym ciastem na zimno, które robi się błyskawicznie.Owoce możemy dać dowolne, a jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one. Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny
Z Majeczką w kuchniOstatnio pokochałam borówki. Kiedyś myślałam, że są to naprawdę gorsze wersje jagód... ostatnio dużo ich w moim menu. Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe z borówkami. Przepis z cukierni Lidla. Ciasto upiekłam z dwóch tortownicach: małej i 24 cm. W przepisie blaszka 30x 24 cm. Ciasto: 300 g maki tortowej pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru
Humanistka w kuchniprawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:) Spód: 100g herbatników maślanych, 70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył
Z miłości do słodkościzłego, co by na dobre nie wyszło". Pierwotnie miały być ciasteczka, ale niestety - nie każdy przepis w internecie jest wiarygodny. Może to i dobrze, ponieważ dzięki temu powstało to pyszne ciasto. To idealna propozycja dla miłośników ryżu oraz dla tych, którzy nie mogą się do niego przekonać - p o jego spróbowaniu pokochają ryż. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g
Di gotujeWyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej strony Moje Wypieki Składniki na 12 bułeczek: 475 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży(...)końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu. Smacznego ! Uwagi : Moje bułki piekły się dłużej - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne. Wpis dołączam do kwietniowej listy Na zakwasie i na drożdżach
Stare Gary