Jeśli macie dość już poświątecznych ciast, ale nadal za Wami chodzi coś słodkiego, to bardzo polecam ten deserek. Właściwie nazywanie tego kremu deserkiem może nie jest najwłaściwsze. To w pełni wartościowe i sycące danie;) Z powodzeniem zastąpi drugie lub nawet pierwsze śniadanie. W smaku słodkie, ale nie za słodkie. Dużo tutaj zależy od rodzaju banana jak i ilości i świeżości(...)cennych minerałów. Alkalizuje nasz organizm a do tego jest niezwykle wdzięcznym surowcem do wielu dań od dań obiadowych, poprzez pasty do chleba aż po desery. Drukuj Jaglany deser – pyszny krem jaglano-bananowy Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 banan 3 świeże daktyle cynamon (opcjonalnie) miód(opcjonalnie) Wykonanie Kaszę płuczemy dwukrotnie na sicie. Gotujemy kaszę do wchłonięcia
Mieszam w Garnkuoknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jabłka, 50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR , 50g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżki cukru trzcinowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki(...)cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze niejednokrotnie wykorzystywana
Tradycyjna kuchnia KasiDomowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny przepis :) bardzo lubimy takie przekąski :) Bułeczki upiekłam wieczorem (w zasadzie to już w nocy) na całodzienny wyjazd (wkrótce o nim opowiem), dzięki czemu było co przegryzać przez drogę ;) wpadłam na ten pomysł, aby nieco(...)Córeczkę, która nie mogła się już doczekać by zjeść i tym samym zakończyła "sesję" wypieku ;) ale ponieważ nie publikuję zdjęć dziecka to Wam go nie pokażę... (a korci!;)) Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz
Kolorowy PrzepisownikDeser z cyklu "na szybko". Przygotowałam go na obiad z rodziną mojego męża. Wyszło pyszne, słodkie ciacho, przełamane słodyczą krakersów. Mniam! Pomyśleć, że napoleonki nie jadłam całe wieki! Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 1 1/2 klasycznego opakowania krakersów 1 litr mleka 6 żółtek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 500g miękkiego masła(...)powstania gęstego kremu. Krem wyłożyć na krakersy, przykryć ich drugą warstwą - solą do kremu. Na wierzchu rozsmarować kajmak, a na kajmaku ułożyć kolejną warstwę krakersów. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki, najlepiej na całą
Cakes By KejtSernik jest pyszny, jadłabym go codziennie, dlatego postanowiłam upiec sobie wersję niskokaloryczną. Do tego przepisu nie użyłam wogóle tłuszczu zastąpiłam go odchudzonym jogurtem i mlekiem. Zawartość cukru każdy może sobie obniżyć indywidualnie odpowiednio do potrzeb :D SKŁADNIKI 600 g twarogu 3 jajka 1 kubeczek jogurtu ( 125g ) waniliowego 2 kubeczki cukru 1 kubeczek mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy szczyptę(...)aromat waniliowy, jogurt, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać. Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie herbatnikami lub pokruszonymi suchymi ciasteczkami. Na tak przygotowany spód sernika wylać powoli masę sernikową posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym
zielonacukinkaSkładniki: 0,5 kostki margaryny 3-4 jajka 2 szkl mąki 1 op proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżka korzennej
Luźna KuchniaSkładniki : 3 kg dobrze dojrzałych owoców ciemnego winogrona 1,50 kg cukru Sposób wykonania : Owoce winogrona odszypułkować, dokładnie opłukać i osuszyć. Czyste owoce lekko zmiażdżyć, aby
Przepisy i porady kulinarnesmaku będzie ten sernik smakować wyśmienicie. Ale bez względu na to, czy musicie zrezygnować z cukru, mąki, mleka, jajek, tłuszczu to spróbujcie tej dietetycznej wersji. A z innych zdrowszych ciast polecam też deser z kaszy jaglanej z granatem . Sernik z bananami light Składniki: 1 białko szczypta soli 4 banany 1kg serek naturalnego Vitello do serników 1 budyń śmietankowy z cukrem(...)dodałam 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody, wymieszałam i gdy mus zaczął tężeć przełożyłam na powierzchnię sernika, wyrównałam i ponownie wstawiłam do lodówki. Zdrowo, chudo i pysznie! Czyż nie? The post Sernik z bananami light appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięochotę je zrobić, dlatego niewiele myśląc, popatrzyłam na skład podany na opakowaniu i spróbowałam je zrobić. Za pierwszym razem nic z nich nie wyszło - to znaczy nie nic! Były pyszne, tylko nie takie jak te ze sklepu. Druga próba była już dużo lepsza. Ciastka wyszły chrupiące, bardzo czekoladowe z mleczną nutą. Żeby smakowały identycznie, prawdopodobnie nie powinno się dodawać żółtka(...)Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko. Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej. Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 8-10 minut
Słodkie PrzyjemnościPierniczki nadziewane są pyszne, mięciutkie i trudno poprzestać na jednym, kiedy się po nie sięga. Można je przygotować tuż przed świętami, gdyż od razu po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, a schowane do szczelnego pojemnika, nabiorą jeszcze większej miękkości. Pierniczki można pozostawić nieudekorowane, polukrować lub pokryć, tak jak ja, polewą czekoladową. Jako nadzienia użyłam gęstych powideł śliwkowych. Z poniższego(...)dodać miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną - składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastycznie ciasto - nie podsypywać mąką (chyba że za mocno się klei, ale nie powinno), gotowe ciasto zafoliować, schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni - schłodzone
Smakołyki BerenikiLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki... Miękkie i rozpływające się w ustach. Pokryte warstwą słodkiego lukru. Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania. Pyszne! Składniki: 250 g mąki pszennej; 85 g zmielonych na pył migdałów; 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 200 ml płynnego miodu; 85 g masła; 1/2 szklanki(...)miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można
Gospodyni MiejskaZdrowy, domowy chleb z orkiszem i dużą ilością ziaren, a do tego pyszna suszona śliwka!. Kocham takie chleby, chrupiąca - stukająca skóra, a wewnątrz miękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach(...)rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże ,,ruszyły,,. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodaj wszystkie ziarna, otręby i pokrojone śliwki. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C
Apetyczna babeczkamrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego śniadania. Na drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej. Grahamki (bułeczki razowe): 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3 szklanki) 2 średnie lub 1 bardzo duży, ugotowany ziemniak 2 i 1/2 łyżeczki drożdży(...)ciepła, nie gorąca). Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże i sól. Mieszamy łyżką. Dodajemy jogurt, miód/melasę, puree z ugotowanych ziemniaków oraz podgrzane mleko z masłem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk – można odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy
Poezja smakuzbyt wysoki. M iąższ ma dość zwarty, j est za to mocno wilgotny i miękki. Dzięki podpiekaniu w parze wodnej, skórka wychodzi wspaniale chrupiąca. Dodanie migdałów i oleju smakowego pysznie komponuje się ze słodyczą melasy. Czy muszę dalej zachwalać jego walory? Kompozycja składników niech przemówi sama za siebie :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki(...)migdałowe W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto
Grunt to przepis!