pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:924/1162)

Drożdżowe bułeczki z ziarnami 186

pewno każdemu z Was zdarzyło się choć raz wstać rano potwornie głodnym. Z nadzieją na pyszne śniadanie zaglądacie do lodówki - wszystko czego potrzeba na swoim miejscu, ale... jest dzień wolny, a Wy zapomnieliście kupić pieczywa albo jesteście w środku imprezy, którą organizujecie, masło czosnkowe cieszy się dużym powodzeniem, ale jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis(...)ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Po wyrośnięciu wlewamy na mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki lub przekładamy je do foremek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy około 40 min. Drożdżowe bułeczki z ziarnami Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pieczona Alaska wg Jamesa Martina 300

Baked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa na lodach tworzy warstwę izolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie(...)zrobiłam. Jedyne co zmieniłam to spód deseru powstał z ciasteczek a nie z biszkoptu i dodałam truskawkową warstwę. Jak zrobić jego deser możecie zobaczyć tutaj . Polecam bo to naprawdę pyszny deser. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką 221

Babeczki z dodatkiem marchewki są wilgotne, pachnące i aromatyczne. Dodałam na górę lukier i karmelizowaną marchewkę wyszło na prawdę pysznie. Przyznam, że marchewkę musiałam zrobić 2 razy gdyż za pierwszym razem jakieś "duszki " ją zjadły. Pomysł z moimi modyfikacjami z Magazyn kuchenny. Składniki: 50 g cukru brązowego 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka skórki z pomarańczy* 1 szk oleju(...)mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Wyszło 15 babeczek. Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować

Ala piecze i gotuje
Ulubieńcy lipca i sierpnia 117

najważniejsze mają dobry skład :) Szczególnie polecam ten z orzechami! Następnym produktem wartym polecenia jest masło orzechowe z kawałkami orzechów z Lidla. Nie ma się co rozpisywać - jest pyszne i ma dobry skład, wiec czego chcieć więcej :)   Kolejnym ulubieńcem jest również produkt z Lidla. Sos słodko-kwaśny, który można tam znaleźć tak mi zasmakował, że zużyłam kilka opakowań(...)Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć  tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne

wegujemy
Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z cebulą 155

ulubionych. Zresztą moja rodzina też zjada się nimi ze smakiem, więc często goszczą na naszym stronie. Gdy pierwszy raz je usmażyłam, mama zapytała: "Z czego te placki? Są takie pyszne!" A mąż myślał, że to ziemniaczane... Fakt, serka nie wyczuwa się, pomimo że nie rozgniatałam grudek. Całość jest niezwykle delikatna i jednocześnie taka chrupiąca! Placuszki są odpowiednie dla osób będących(...)przyprawy. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Orzechowe muffinki z kruszonką 109

Orzechowe muffinki z kruszonką. Pyszne muffinki o smaku orzechowym z dodatkiem kakao, posypane kruszonką. Wiadomo, koniec pracowitego tygodnia, więc orzechowe muffinki na osłodę. Upiekłam je dla mojej gromady w pracy. Muffinki wszystkim smakowały. Upiekłam je w mini wersji, z podwójnej porcji. Idealne na dwa gryzy! Orzechowe muffinki Składniki: 10 muffinek 100 g masła, roztopionego 2 duże jajka 150 brązowego cukru(...)masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 15-20 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem

codojedzenia
Bułki z kawałkami czekolady 142

Upiekłam bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady i rodzynkami. Pyszne, mięciutkie i puszyste. Wygoniłam lenia i pobuszowałam dzisiaj trochę w kuchni. Tak, tak to tygryski lubią najbardziej. Relaks przy mieszaniu w garnkach. Pogoda dzisiaj nie była najlepsza więc była okazja piec, gotować. Weekend przed nami i teraz możemy poleniuchować, poczytać książkę, a jak zaświeci słoneczko to wyjść na wiosenny spacer(...)ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkiem. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie zagnieść. Włożyć ciasto do miski nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodać

O kuchni z uczuciem
Kopytka leniwe z marchewką w sosie cynamonowym 136

Leniwe z twarogie m w zupełnie nowym wydaniu i iście wiosennym kolorze, który zawdzięczamy... marchewce. Te pyszne i pożywne kluski można potraktować jako samodzielne danie obiadowe (jak tradycyjne leniwe), a jako, że dodatkowo 'podkręciłam' je o dodatek skórki pomarańczowej, to zdecydowanie wolę je w wersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami(...)blenderze i dokładnie zmiksować na gładką i jednolitą masę. Do gotowego puree dodać jajko, skórkę z pomarańczy oraz mąkę i dłońmi dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dosypać mąkę. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować małe kuleczki- takie na jeden kęs. Kuleczki wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 1,5 minuty od wypłynięcia. Sos cynamonowy: Kremówkę zagotować wraz

Kraina Miodem Płynąca
Babka kokosowa z morelami 146

Babka na bogato, z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Pyszna, owocowa, bardzo aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki. Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że "otulona" białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu! Składniki: 100 g wiórków kokosowych(...)misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegańskie tartaletki różane z borówkami. 113

różanym wypełnieniem, udekorowane borówkami i posypką z lifiziowanych malin. Może i nie są tak piękne jak być powinny, ale uwierzcie mi, że ich wygląd jest mało ważny. Są pyszne. Po prostu. Wegańskie tartaletki różane z borówkami   Składniki //na trzy większe tartaletki// spód 1/2 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki z tapioki 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki agawy(...)stewią z erytrytolem. * Składniki na spód mieszamy ze sobą (najlepiej użyć do tego rąk bo olej kokosowy pod wpływem temperatury szybko twardnieje, a ciepło rąk go rozgrzeje). Z ciasta na spód tworzymy kulkę i wsadzamy na 15 do zamrażarki. Masa serowo-różana: W tym czasie blenderujemy odcedzone nerkowce z resztą składników. Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Spód wykładamy w foremkach

Fill The Bowl
CIASTKA BARDZO CZEKOLADOWE NA MAŚLANCE 104

Pyszne, meeega czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz. Dla wszystkich wielbicieli czekolady, będzie to nie lada gratka. Moi czekoladoholicy mlaskali z zachwytu... Przepis na te ciasteczka znalazłam tutaj Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk pełnych czekolady łakoci... :-) Składniki: - 2 szklanki* mąki pszennej, dałam 375g mąki orkiszowej typ750 - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 115g masła - 3/4 szklanki* kakao(...)dokładnie miksujemy. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy. Na końcu wsypujemy czipsy czekoladowe, lub tak jak u mnie czekolady pokrojone na małe kawałeczki i mieszamy. Ciasto jest dość gęste i klejące. Wykładamy po ok.1/2 łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10-12 minut

Smaczne Zdrowe
Gofry z serkiem mascarpone i galaretką jabłkową 157

Coś na pyszny deser Składniki Gofry • 1,5 szklanki mąki • 2 jajka • 2 łyżki masła • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • szczypta soli Nadzienie z sera • 1 szklanka śmietany 30% • 1/2 serka mascarpone • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego nadzienie z jabłek • 4 jabłka średnie • 1 galaretka agrestowa • 3 łyżki cukru(...)Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować  dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto wychodzi dosyć gęste Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami  smażyć w rozgrzanej gofrownicy 4. • Usmażone gofry posmarować serkiem i na górę położyć galaretkę jabłkową

W królestwie smaków Beaty
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 220

smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto :D Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne. SKŁADNIKI English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1 duża łyżka masła 1 duża łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie(...)plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez

DefinicjaSmaku
Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami. 122

bazylią, tymiankiem lub macierzanką (do wyboru), dając cudownie chłodzący napój na gorące dni :), no i ten piękny landrynkowy kolor...  Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia, będzie pysznie, zdrowiej i mniej kalorycznie. Lemoniadę można rozcieńczyć wodą gazowana lub winem musującym w wersji dla dorosłych. Podawać z lodem i plastrami pomarańczy... najlepiej na tarasie, balkonie lub w ogrodzie(...)wyciśnięty z pomarańczy, ewentualnie dosłodzić. Dodać pozostałe świeże zioła, mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce.  Przed podaniem rozcieńczyć wodą gazowaną i/lub winem musującym.  Dobrze smakuje z ciastem rabarbarowym :) Tkaniny lniane Kardelen by  Mira design

SzczyptaSmaQ
Chleb na zakwasie 105

Najpierw mi nie wyszedł, na kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim wykonałam zakwas opowiem Wam więcej innym razem. Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie wykonanie domowego chleba, ja oczywiście(...)łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej

dom-agi.pl