pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:917/1162)

Bułki z czosnkiem i pietruszką. 151

Pyszne mięciutkie bułki z chrupiącą skórka i cudownym, czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, gdy zapach jest najbardziej intensywny, a skórka najbardziej chrupiąca. Idealne solo lub jako dodatek do pieczonego np. na grillu mięsa. Polecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto

Rozpustne gotowanie
Mini placuszki bananowo - owsiane z kawą inką 169

Kolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie(...)łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy

DefinicjaSmaku
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 272

termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić.  Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej.  Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem.  Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki(...)batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość. Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem ( tak jak w przepisie dyniowym , dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki  z kremem batatowym. Tu znajdziecie informacje o nowej książce

SzczyptaSmaQ
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 280

Piekąc dziś te pyszne rogaliki , wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-) Składniki: 1) 25g drożdży (1/4 kostki) 2) 1/2 szklanki ciepłego mleka 3) 1/2 kg mąki 4) 3 łyżki cukru 5) 2 jajka 6) 100 ml. oleju(...)resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut.  Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić

Anielska Kuchnia Ani
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 204

wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne. Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę piec chlebki(...)misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę 200 stopni. Do zimnego

Ala piecze i gotuje
Wspaniałe rogale św. Marcina 145

Witam Kochani tego świątecznego dnia. Jak ten czas szybko leci, dopiero mieliśmy wszystkich świętych a tu już 11 listopada, ani się obejrzymy a już będą Mikołajki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Stefanka czekoladowa-bez pieczenia 549

ciacho na bazie czekoladowych budyni,bardzo kremowe i pyszne a do tego proste do zrobienia , herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy  godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy

Swojskie jedzonko
Szybkie małe mazurki orzechowe 145

Święta Wielkanocne już za kilka dni. Dlatego już dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne i szybkie małe mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, dzięki czemu będziecie mogli go poświęcić w pełni na rodzinne świętowanie. Spróbujcie. Takie mazurki nadają się idealnie na Święta, jak i do codziennej kawy. Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych słodkości. Składniki(...)mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami

Słodkie okruszki
Sernik z porzeczkami i borówkami 116

wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest idealnym deserem na letnie popołudnie z filiżanką kawy..  Do sernika pyszna kawka w filiżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice .... i czego chcieć więcej? Sernik: 1 kg gotowego sera do serników 100g miękkiego masła 5 jajek 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy(...)wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą

Smakołyki Asi
Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem. 154

Dziś zapraszam Was na czekoladowe babeczki z kokosowym nadzieniem. Są pyszne! Mięciutkie, obłędnie czekoladowe, skrywające śmietankowo-kokosowe nadzienie, za które posłużyły mi domowe Rafaello , które ostatnio robiłam. Polecam, bo są naprawdę wyśmienite! Składniki na Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem na 20-22 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego(...)widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami, najpierw 1 łyżka ciasta, na nią układamy 1/2 Rafaello, na nie kładziemy kolejną łyżkę ciasta (w foremce nie powinni być więcej masy niż 3/4 wysokości). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Eklerki z kremem budyniowym 154

jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Krem nakładamy na połówkę ciastka i przykrywamy jego drugą częścią. Gotowe eklerki oprószamy cukrem pudrem. Eklerki z kremem budyniowym - lekkie, chrupiące z pysznym, aromatycznym kremem. To ciastka, do których nie trzeba zachęcać. Kto jeszcze nie próbował ich zrobić, może tym razem się skusi, bo wbrew pozorom – przepis jest prosty. Same ciastka, bez kremu

mojewypiekiinietylko
Muffiny z mrożonymi borówkami 203

Wiosna, więc porządki, także w zamrażarce :)  Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych  jagód lub malin.  Co mamy akurat"pod ręką" lub co lubimy najbardziej. Urocze, małe "łakotki" ,s zybko się je robi i smakują każdemu, a najbardziej naszej Zuzi :)  Polecam do wypróbowania i czekam na opinie;)  Muffiny(...)cukry , ew. przyprawę, mieszam w misce . Osobno mieszam  składniki mokre, czyli , kefir, jajko i olej .   Do suchych składników przelewam mokre, mieszam i dodaję owoce, łączę całość , ciasto jest raczej gęste.  Nakładam masę do przygotowanych foremek, piekę  około 30 minut w 190 st C ( góra-dół) Po wystudzeniu można dowolnie udekorować , lub tylko oprószyć pudrem. Życzę

Takie tam pichcenie
Pączki z budyniem 139

przynosi szczęście. Nie wyobrażam sobie nie zjeść chociaż jednego, dlatego chciałabym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na pączki z budyniem. Są delikatne, stosunkowo łatwe w przygotowaniu, puszyste i PYSZNE. Ja pączki nadziewam budyniem po usmażeniu, nie lubię, gdy mi wypływa do garnka i się przypala, ale równie dobrze można nadziać je przed smażeniem. Dzieci zażyczyły sobie kilku pączków(...)łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, dodać zaczyn i rozbełtane jajka, dodać olej (ja smaruję nim ręce, żeby ciasto się nie kleiło) i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ugotować budyń z wanilią, po wystudzeniu zmiksować z serkiem. Ciasto na pączki rozwałkować

dom-agi.pl
Muffinki waniliowe z czekoladą 169

Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki(...)dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko.  Wlej esencję waniliową. Wymieszaj. Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta. Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki piecz około 15-20 min , do tzw. suchego patyczka

Słodko-Słony Świat Ilony
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 127

musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać".  Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku(...)dżemem. U nas w czasie wystąpienia bananowca ze słoika króluje też inny Pan Słoik - konkretnie znany i lubiany: Łowicz - truskawka z czarnym bzem . To połączenie to bajka. Coś niemożliwie pysznego. Całość robi się góra 40 minut, więc warto poświęcić ten czas rano aby tak wspaniale rozpocząć dzień. Zdecydowanie sama produkcja prowadza w dobry nastrój, nie mówiąc już o wspólnym degustowaniu

Wypisz Wymaluj