pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:174/1162)

Mała Wielka Uczta 182

dostępne w Internecie, czy na blogu kotlet.tv.  Dzieli się ona na kilka smacznych rozdziałów: świeże chrupiące – chleb i bułki, małe wielkie – przekąski i przystawki, smakowite gorące – obiady, pyszne słodkie – ciasta i desery. Każda z części zaczyna się krótki opisem, w którym autorka przybliża nam, co dla niej oznaczają dane rozdziały książki i dlaczego znajdziemy w nich takie przepisy

Emcia Pichci
Chleb na maślance. Najprostszy 156

bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka w lodówce czekając, aż ktoś się nią zainteresuje... To się zainteresowałam, i dorzuciłam ją do ciasta. Wyszło pysznie. Chleb jest miękki i wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku. Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się(...)miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml maślanki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę maślanki, wyrobić ciasto - będzie się mocno lepiło. Odstawić je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Mozzarellę pokroić w kostkę, równomiernie rozprowadzić w cieście. Przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rafaello na herbatnikach 189

Ciasto jest pyszne, bardzo szybko się je przygotowuje, jeszcze  szybciej konsumuje :)  Ale czy to faktycznie rafaello , czy raczej princessa kokosowa?   Najlepiej oceńcie sami :) Składniki: 2-3 opakowania herbatników 1 kostka masła 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 200-300 g wiórek kokosowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Dwie szklanki(...)Każdy herbatnik moczę w mleku i układam na spodzie blaszki. Wykładam połowę masy kokosowej, przykrywam następną porcją namoczonych herbatników, na to ponownie masa kokosowa, a na wierzch herbatniki. Gotowe ciasto posypuję pozostałymi wiórkami i odstawiam do lodówki na ok 2-3 godziny

Ciasteczkowy Potwór
Miodownik pszczelowolski ("Kalendarz pszczelarski" z 1974r.) 187

Kalendarza pszczelarskiego z 1974 roku, który od kiedy pamiętam, co roku wyciągany jest z szafki tuż przed świętami. Po latach już sam otwiera się na odpowiedniej stronie... Ciasto jest pyszne - piernikowe, miodowo-korzenne, z każdym dniem smakuje coraz lepiej i jest coraz bardziej wilgotne. Z przepisu wychodzi duża blacha, więc jest co jeść przez całe święta. Uwielbiam je samo(...)śmietankę. Wystudzić. Dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w mleku i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i połączyć wszystko aby powstała jednolita masa. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać na blachę (ok 35x25cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w temp. 160 stopni 45-55 minut. Na koniec warto udekorować ciasto polewą czekoladową ( u mnie tabliczka gorzkiej czekolady

Kulinarne Inspiracje
Tort Red Velvet na oleju rzepakowym 173

naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego obniża ryzyko zawałów serca oraz jest odpowiedni w diecie nawet małych dzieci. Wypieki z dodatkiem oleju nie wysuszają się tak szybko. Ciasto jest pyszne! Przepis na tortownicę 24 cm ( inspiracja ) 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka kakao pół łyżeczki soli 2 duże jajka 1½ szklanki oleju rzepakowego(...)rózgą kuchenną do połączenia się składników (mieszając tylko w jedym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko – pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić. Formą serce

dom-agi.pl
Ciasto drożdżowe z truskawkami 153

ciastem drożdżowym z truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej herbatki jest super. Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny. Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej, że dodatkiem są pewnie ostatnie w tym sezonie truskawki. Składniki : 4-5 jaj 3 niepełne szklanki mąki krupczatki mleko  4-5 dag drożdży 10 dag rozpuszczonego(...)pozostawić do wyrośnięcia -zimową porą może stać na kaloryferze Gdy mąkę już połączymy z masa jajeczną, wlać drożdże ( gdy już podrosną) -wyrobić, aż do połączenia składników  Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki) Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać mocno drewnianą łyżką Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy Na wierzchu ułożyć truskawki

Proste Potrawy
Wiewiórka wg Aleex 162

kiedy już je upiekłam, okazało się, że smakuje bardzo podobnie do mojego jesiennego ciasta. Ale różnica jest wyczuwalna. Do tej wersji „Wiewiórki” dodaje się czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam. Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 100 g suszonej żurawiny • 1 szklanka orzechów włoskich • 100 g ciemnej(...)masło. 7. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na najniższych obrotach miksera, wyłącznie do połączenia się składników. 8. Do ciasta dodać jabłka, orzechy, żurawinę oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. 9. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. 10. Piec

W mojej kuchni
Ciasto Shrek 332

już chyba będzie stałym elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to poleca, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch(...)Schłodzić. Masa śmietanowa : * 2 kremówki po 200ml * 2 łyżeczki żelatyny * dodatkowo : 2 galaretki agrestowe Przygotowanie : Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę

Magiczne Życie Marty
Kremówka bez pieczenia + film 132

Kremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko dokładnie wymieszać poszczególne składniki i całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami . składniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka(...)aluminiową wykładamy herbatnikami, na warstwę herbatników wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową a na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników. Tak przygotowaną kremówkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie 149

statnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczył o mnie ciasto kruche , do które go autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :) Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać... Przepis pochodzi ze strony Kwesti a Smaku Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche:   150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru  3 łyżki płynnego miodu  5 łyżek cukru

Delicious Titbits
Ciasto owsiane z nektarynką 131

jeszcze we mnie wiary, Ile jeszcze we mnie samym sił, by dalej żyć w taki czas". Coma, Daleka droga do domu Długo zastanawiałam się, czy opublikować ten przepis. Ciasto jest pyszne. Ma lekko orzechowy smak, do którego bardzo dobrze pasują nektarynki. Jest bardzo syte - wystarczy jeden kawałek żeby się najeść. Jest proste w wykonaniu. I w całości pieczone na mące(...)cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz dolewać mleko. Na końcu wyspać mielone orzechy. Ciasto dokładnie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i wygładzić. Poukładać cząstki nektarynek. Wierzch ciasta posypać cukrem i płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni przez około

My simple kitchen
Sernik z białą czekoladą i truskawkami 119

przepyszny sernik został zaczerpnięty od blogerki nieesi25 ze strony  https://www.youtube.com/watch?v=LTsI7Sn_jv0. Nie dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć(...)Teraz można dodać aromat waniliowy.  Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru.  Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania.  Wskazówki: Sernik trzymać w lodówce  minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu

upichcic
Tort Babci 492

Dzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest

Oryginalny smak
Mazurek z karmelem, bezami i solą 200

minutach ciasto powinno być twarde, wykrawamy nożem kształt, jeśli chcemy możemy zrobić grubszy brzeg, wystarczy dookoła 0,5 cm brzeg ciasta złożyć do środka i np przycisnąć widelcem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy zacząć przygotowywać karmel (nie wcześniej bo za bardzo nam się ściągnie i będzie trzeba go znów(...)bezy, możemy też dodać kilka plastrów pokrojonych truskawek, lub innych owoców czy orzechów. Mazurka odstawiamy do ostygnięcia, stygnie dosyć szybko, więc nie musimy długo czekać na spróbowanie tego pysznego, słodkiego ciasta. Smacznego

Co na wege obiad?
NAPOLEONKI NA KRAKERSACH 92

Przymierzałam się do tego ciasta, już od dłuższego czasu.  W zasadzie zastanawiam się dlaczego ? Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. To także, taki powrót do smaków z dzieciństwa. Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto.  No bo kto nie lubi Napoleonek :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakresów 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki maki pszennej(...)cytryny, dokładnie rozmieszać.  Krem wylać na krakersy, dokładnie rozprowadzić po całości. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z krakersów. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Wierzch ciasta posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania