Przy okazji uroczej blondynki pisałam, że zakochałam się w świeżej żurawinie. Choć na surowo niezjadliwa, po upieczeniu staje się idealnym dodatkiem do słodkich ciast - kwaskowa, pyszna! W dodatku ten kolor... Sami powiedzcie, jak tu jej nie kochać...? Po upieczeniu ciasta została mi odrobina, i zastanawiałam się, co z niej przygotować. Najprościej byłoby upiec kolejną blondynkę, ale... Chciałam poeksperymentować, poszukać nowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkie, proste, nie wymagające prosiło się o upieczenie. Smak pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest mięciutkie, dość mocno kokosowe. Orzeźwiające jabłka, polane lukrem kokosowym są dopełnieniem całości. Pyszne, szybkie ciasto, typowe do popołudniowej herbatki. Bardzo polecam. Składniki: 4 średnie jabłka 125 g masła 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 200 g mąki 50 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki
Made By Mom And SonPomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj ..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka... Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm) Na spód: 160 g mąki pszennej 40 g cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 70 g masła 1 jajko
Moje domowe kucharzenieAlbo i nie . Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik(...)Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość. Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzie Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zmielonych orzechów laskowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblacie ;) A że dzień był ponury, więc na rozgrzewkę dorzuciłam troszkę pachnących przypraw i syrop imbirowy zamiast polewy czy lukru. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące :) Chcecie kawałeczek? :) Składniki: 3 jajka , 1 szklanka cukru , 2 i pół szklanki startej drobno dyni , 1 szklanka oleju , 3-3 i pół szklanki(...)bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę to sprawdzić :) Aby podkreślić smak nie polewałam ciasta żadną polewą, lecz (tak jak wspomniałam wyżej) podałam w dzbanku syrop imbirowy. Spróbujcie sami, jakie to pyszne :) Przepis na syrop imbirowy znajdziecie tam >klik!< można go zrobić bardzo szybko i prosto :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio moim dzieciom smakuje ciasto marchewkowe, dzisiaj dodałam buraka, chociaż w taki sposób mogę go przemycić :) Powiem Wam że ciasto wyszło pyszne a burak nie wyczuwalny. Polecam bo jest zdrowe z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 1 cukier
Sama słodycz i szczypta chiliRewelacyjnie kruchy spód ciasta i pyszne owoce na wierzchu. Truskawki na pewno jeszcze gdzieś znajdziecie, mogą być mrożone. Rabarbar nadaje ciastu kwaskowatości a daktyle słodyczy, zachęcam do pieczenia. Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietakie gorąco to tylko coś na szybko i z daleka od kuchni. Niestety się za bardzo nie da. Wpisów mnie, ale jak się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :))) Składniki ciasto jasne: 13 dkg masła 20 dkg cukru pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie
kruche babeczkiwyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao. Biszkopt kakaowy: 10 jaj 10 łyżek cukru cukier waniliowy
Smakołyki Asiczyli szarlotka w trochę innym wydaniu: pyszne półkruche ciasto przełożone orzeźwiającą masą jabłkową, zwieńczone słodką, orzechowo-karmelową skorupką. Prawda, że brzmi smacznie? :) Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu cytrynowych galaretek, tylko wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie) , każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę
Domowa Cookierenka Agimożna jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca
moj przepis napyszną i aromatyczną szarlotkę z chrupiącą bezą. Wyznacznikiem idealnej szarlotki jest dla mnie duża ilość kwaskowych jabłek, odpowiednio doprawionych cynamonem, mielonymi goździkami i prawdziwą wanilią. Do tego pyszne kruche ciasto i już możemy zapraszać gości. Dzisiejsze ciasto zyskało iście królewski charakter za sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy. Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto
Mia Cucina Sofietawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na stronie: winiary.pl. Troszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej
Di gotujeprzygotować w nieco mniejszej tortownicy - wyjdzie wyższe. Choć mi takie odpowiada - więcej miejsca na owoce... Polecam Wam je ogromnie! A końcem truskawkowego sezonu nie przejmujcie się ani trochę - ciasto wyjdzie pyszne z malinami, jeżynami, a nawet śliwkami, które już pojawiają się na targach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko czyli Kruche z jagodami i kruszonką . Więc można powiedzieć że sezon jagodowy rozpoczęty :) Ciasto wyszło pyszne , ledwo udało mi się ukroić z resztek kilka kawałków do zdjęcia
Sama słodycz i szczypta chili