pyszna sałatka - 7462 przepisów (strona:375/498)

Curry z dynią 190

Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis: oto pyszne i łatwe curry z dynią. Będzie idealne na naszą pogodę za oknem, gdy za oknami ładne parę stopni mrozu na pewno Was rozgrzeje.  Do mojego curry użyłam upieczonej dyni, natomiast jeśli takowej nie posiadacie albo po prostu nie chce się Wam bawić w jej pieczenie, możecie także użyć surowej dyni(...)blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem  keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera ------------------------------------------------------------- Curry  z dynią Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 spora cebula

Kulinarne przygody Gatity
Wołowina po chińsku 299

ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym ;) Aż mi ślinka cieknie jak patrzę(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;)     TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania

Jak gotować i nie zwariować
Pomysł na grzyba 202

problem. Co z tych grzybów zrobić? Bo zbiera się przyjemnie, ale już obróbka taka przyjazna nie jest. W tym roku do naszego żelaznego repertuaru grzybowego dołączył nowy sos. Inspirowany pysznymi borowikami z Bergamo, jest naszą drugą wariacją na temat lombardzkiej kuchni. Pierwszą była torta rustica , którą polecam na jesienne smutki. A dzisiejsza, to adaptacja przepisu z bloga epicurious . Nasze ogrodowe(...)płaskiego naczynia, mocno wygładzić i poczekać. Kiedy ostygnie kroi się ją w plastry i podsmaża albo grilluje. Zrobiłam to z pozostałą po obiedzie polentą i dodałam do resztkowej sałatki. Pycha! Kiedy byliśmy w Bergamo trafiliśmy na małą knajpkę, która serwowała polentę z różnymi sosami na wynos. Oczywiście nas skusiła- zamówiliśmy ją z sosem z borowików. Była parująca, aromatyczna i nieziemsko

les mirabelles
Fast food z patelni 196

lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że on lubi je zdecydowanie bardziej. Zresztą nawet dziś, na specjalne jego życzenie będę piec bułeczki i robić (pyszne!) domowe hamburgery. Tylko żebyście się wszyscy nie zlecieli, bo mi braknie 😋 Wracając do tego, co tam na tej patelni u mnie się działo, to w zasadzie nic trudnego. No bo wiecie(...)Jogurt łączymy z posiekanym drobno lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno i mocno odciśniętym świeżym ogórkiem oraz solą i pieprzem. Wykonanie: Ciepłe placki pita smarujemy odrobiną sosu, nakładamy sałatkę, kurczaka i zwijamy boki do środka. Wierzch ponownie polewamy sosem koperkowym. Pity możecie także ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190stC na złoty

Kuchnia w czekoladzie
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 245

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 200

wszystkie etapy produkcji przebiegają w szałasach na stokach górskich. Redykołka posiada certyfikat ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Serwowana na ciepło z żurawiną jest nie do opisania w smaku. Coś pysznego! Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, w strefie Trzech Znaków Smaku odbył się pokaz kulinarny wykonywania Pierekaczewnika.  P ani Dżenneta Bogdanowicz z Kruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta(...)Swoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak!  Poznań i Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na pewno zostaną w mojej pamięci na bardzo długo

Sajkofanka smaku
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 194

swojej piątej edycji. Poprzednia miała miejsce w sierpniu tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar. Jego twarzą tym razem został David Gaboriaud – znamy z programu „David w Europie” z telewizji kuchnia +. Akcja potrwa do 30 listopada, bierze w niej(...)tutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/     Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznym CONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflową DANIA GŁÓWNE : JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym

Ostra na Słodko
Koktajl owocowy z jarmużem 144

zieleniny: są gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również  okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu(...)awokado 1 gruszka 2 gałązki selera naciowego 1 banan 1/2 pomarańczy 2/4 szklanki wody mineralnej Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miksera bądź blendera. Po około 3 minutach mamy gotowy pyszny i zdrowy koktajl! Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Szakszuka ze szpinakiem 228

dawno już minęły i dziś mogę go jeść łyżkami. Do historii przeszły już papki, którymi nas raczono w dzieciństwie 😎. Dzisiaj szpinak jemy na surowo, blanszowany, smażony i duszony. Jest pyszny, zdrowy i można go dodawać do wielu, wielu dań. Dziś na blogu szakszuka ze szpinakiem i ziemniakami: smakowita i sycąca. Może być pożywnym śniadaniem lub lunchem. Zapraszam i życzę smacznego(...)Mangan  0,90 mg Selen 1 µg Fitosterole  9 mg Do   czego możemy wykorzystać szpinak ? Spożywamy go i na surowo - w sałatkach, w postaci różnych past, pesto czy też koktajli i po obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość

Kulinarne przygody Gatity
Kiszona kapusta – czyli jak zrobić dobrą kiszoną kapustę do słoików 257

Moja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie

Smaki Ewy
Grillowana ośmiornica 222

ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu, 4 łyżek octu cydrowego, pół pęczka świeżego koperku, soli morskiej, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Może ktoś nie uwierzy, ale naprawdę przygotowanie pysznej ośmiornicy to zadanie proste i niezbyt pracochłonne. Po pierwsze należy mieć ośmiornicę, co w naszych warunkach może okazać się największym wyzwaniem, ale jak już się uda, to dalej idzie(...)maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku

Wyprawy kulinarne
Duszona marchewka z groszkiem 239

Duszona marchewka z groszkiem... Miękkie kosteczki słodkiej marchewki. Kulki zielonego groszku. A całość oblepiona maślaną zasmażką. Idealny dodatek do obiadu! Składniki: 4 średniej wielkości marchewek; Puszka

Gospodyni Miejska
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1409

szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny oboje(...)gałką. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Tak naprawdę tarty są wspaniałe, bo można je przyrządzić na milion sposobów, i zawsze będzie pysznie. Oczywiście na lunch nie jada się słodkich (mi się zdarza, ale tylko jak jestem sama w samu i nikt nie patrzy), ale z wytrawnymi również można eksperymentować. Wystarczy tylko sięgnąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 341

Zapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj

Jem więc Jestem
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 309

Zapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj

Jem więc Jestem