Surówka z marchewki z dodatkiem jogurtu naturalnego Dzisiejsza propozycja to porcja witamin w postaci surówki z marchwi. Marchewka pełna witamin, minerałów i wartości leczniczych, dzisiaj
Mój pomysł namomentalnie robi się głodny. Całość przeplatana jest apetycznymi zdjęciami, krótkimi informacjami o autorce, jej zdjęciami oraz miejscem na własne notatki . W książce można znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia - rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem(...)razu chciałam wykorzystać połowę z nich! Z pewnością sporo z nich znajdzie się na moim blogu! Robyn trafiła w mój gust i cieszę się, że będę mogła inspirować się pysznymi słodkościami (i nie tylko), które zobaczyłam w tej książce. Myślałam, że ich zabraknie, a tu są! Przyznam, że wcześniej nie znałam autorki, ale dzięki książce, na pewno będę śledzić
Di gotujedrodze do domu pomyśleć, co z nich ugotować. Padło na potrawkowy sos śmietanowo - musztardowy. Wszyscy w domu lubią, więc nie będzie wybrzydzania tym razem ;) Trafiłam w dziesiątkę! Było pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;) Składniki: 70 dkg indyczych żołądków, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, ćwierć średniego selera, pół małego pora(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCzas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie tego dania to nie więcej niż 15 minut. Pozostały czas podany w przepisie to czas oczekiwania, który można wykorzystać zgodnie z własną fantazją. :) Pyszny i aromatyczny kurczak z pieczarkami i szpinakiem Nie dość, że jest to danie wymagające wyjątkowo mało zaangażowania to jeszcze świetnie smakuje. Kurczak, obtoczony w przyprawach i szybko obsmażony jest soczysty(...)pilnować. Nie trzeba mieszać, sprawdzać, danie po prostu robi się samo. Po 40 minutach wyciągamy z piekarnika gotowego kurczaka, którego można zjeść z kaszą jaglaną, brązowym albo czerwonym ryżem, sałatką lub bez żadnych dodatków. Piersi z kurczaka można podawać w całości lub też poszarpać mięso widelcem i wymieszać z sosem wedle uznania :) Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis
Book of spellsZupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na zupę krem z groszku Nigeli Lawson z dodatkiem od nas! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami(...)się ten przepis – czyli miętę – która zaskoczyła nas swoimi możliwościami! Polecamy! Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa
Niedzielny kucharzgości mógł czuć się komfortowo i miał dla siebie odrobinę prywatności. Menu Menu w restauracji nie jest zbyt długie, przede wszystkim znajdziemy w nim pizzę (wiele rodzai) i włoskie sałatki . Mamy do wyboru także wino i włoską wodę mineralną . Czytając menu, z całą pewnością będziecie mogli poczuć się jak we włoskiej pizzerii, no może poza tym… że jest(...)czym można :) Ogromny plus :) Sam smak pizzy jest wyśmienity , jedząc ją z całą pewnością możemy poczuć się jakbyśmy byli we Włoszech. Świetna szynka długodojrzewająca , rozpływająca się mozzarella i pyszny duże kawałki karczochów . Nawet we Włoszech nie zawsze możemy spotkać tak podane pizze. Pizze są bardzo duże, myślę że jedną będą w stanie najeść się 2 osoby :) Do posiłku zamówiliśmy wodę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witajcie kochani. Kolejny dzień tygodnia praktycznie za nami, a skoro udało nam się przeżyć poniedziałek oznacza to, że lada moment do naszych drzwi zapuka weekend. Dzisiejszy
Symfonia Smakówwypasionego (czy tam spasionego) odpoczynku. Oprócz tradycyjnych pyszności na grillu pojawiły się także nasze ulubione tortillki , które przygotowaliśmy wraz z Mężem. Oto pomysł na drobiowego kebabika z grilla. Proste, pyszne i dużo lżejsze niż kaszankowo - kiełbasiane historie. Składniki (na 7 sztuk): 1 i 1/2 dużej piersi z kurczaka 7 placków pszennych typu tortilla 1 papryka 1/2 cebuli 4-5 liści(...)kilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę. Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście
Kuchnia po mojemutradycją mojego domu rodzinnego. Zawsze zalewałam ogórki zimną wodą, i nie patrzyłem na rodzaj używanej soli. To był mój błąd, ponieważ więcej ogórków wyrzuciłam niż zjedliśmy. A kupne w zupie, sałatce jarzynowej czy do obiadu to już nie to samo. Więc powstał mój przepis. Taki co pasuje mi i mojej rodzinie, jak również innym. Zauważyłam, że dodawanie różnych liści do kiszenia(...)gotującą się wodą. Mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do ostygnięcia. Ogórki są twarde, chrupkie, rzadko kiedy puste w środku. Tak zrobione z tamtego roku są jeszcze pyszne
Malinowe Pocałunkiwiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania(...)przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki... jak Wasz żołądek sobie życzy ;) ** na 5 min. przed końcem pieczenia można posypać je serem. Pyszne, zdrowe i nie trzeba się nimi zbyt długo zajmować :) a jeśli jego smak Wam nie wystarczy, możecie śmiało użyć ketchupy, majonezu, musztardy... ;) Przepraszam za brudną formę
Kitchens Alphabetchińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę, taką z przymrużeniem oka. Dokładnie tak samo jak to kiedyś zrobiłam wymyślając nazwę mojego bloga. Tak więc kurczak po blondyńsku, czyli po mojemu jest pyszny! Debiut z kaszą bulgur uważam za udany. Kasza bulgur - nie jestem ekspertem w dziedzinie kasz, rzadko je jadamy, ta jednak pozostanie z nami na dłużej. Dziecko co kasz nie znosi(...)marchew,paprykę, por duża łyżka masła sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka
Blondynka Gotujepodoba moje szarpane lasagne? prawda, że na talerzu zbytnio nie różni się od tego tradycyjnego! Szarpane lasagne to danie z resztek obiadowych . Zawsze podkreślam, że z resztek można wyczarować pyszne przepisy. Tak więc znalazły się tu resztki ugotowanego kurczaka i smażonego jarmużu. Znalazłam w lodówce jeszcze paczkę boczku- boczek i kurczak to świetne kombi…Okazało się, że nawet miałam(...)duża cebula 4 ząbki czosnku 10 liści bazylii 3 łyżki oliwy 150 g koziego twarogu lub ricotta 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku Do podania sałatka ze świeżych warzyw, pomidor, sałata,papryka,oliwki starty parmezan Zacznij gotować lasagne od sosu. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Wlej oliwę na patelnię (u mnie patelnia żeliwna Staub). Zeszklij cebulę
codojedzeniaZebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)gotowałam na bazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw. Gdy wywar był już gotowy, czyli wszystkie składniki zmiękły i oddały płynowi
Pichceniomaniagęstą śmietaną lub jogurtem , każda wersja jest smaczna . Ryż można ugotować na mleku lub wodzie jak kto woli. Dzielę się z Wami moim sposobem na pyszną zapiekankę, jabłkowo ryżową z nutą cynamonu :) Smacznego :) Ryż zapiekany z jabłkami 4 woreczki ryżu około kg jabłek masło cukier cynamonowy lub cynamon i cukier(...)ryż i kawałki masła. Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu. Zapraszam jeszcze po przepis na "Sałatkę z grillowaną sałatą rzymską " KLIK
Takie tam pichcenieWypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki to nie lada smakołyk! delikatne, lekko słodkawe ciasto i pyszne rozwarstwienie przy każdym kolejnym kęsie...Cudowne na drugie śniadanie z kubkiem mocnej herbaty, najlepiej prosto z samowara :) Tymi bułeczkami chciałam otworzyć nowy cykl blogowy "O tym jak rośliny zmieniały(...)względu na powolny zbiór. Mak polny jest jednym z najważniejszych dzikich warzyw zbieranych na południu Europy. Młode liście i rozety liściowe czy nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie
Dzieje kuchennej Wiewióry