wielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy! Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować(...)zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest w witaminy C, E, K, B oraz betakaroten. Szpinak możemy spożywać przygotowany na wiele sposobów- w postaci koktajli, jako dodatek do sałatek, farsz do naleśników i pierogów czy w połączeniu z makaronem- na taką też kombinację otrzymacie ode mnie przepis- makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Pychota! SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: 100g fileta
peanutbuttermonsterzwyczajny ( Humulus lupulus) zwany również dzikim szparagiem( aspagaro selvatico). Jego młode pędy mogą być z powodzeniem stosowane w kuchni. Po ugotowaniu w smaku przypominają szparagi. Idealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich zupy, risotto czy omlety.( zdjecie z netu ) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko(...)roślinki użyjemy kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną past ę (makaron
Mia Cucina SofietaPieczone udka z kurczaka to bardzo proste, szybkie ale zarazem niesamowicie smaczne danie. Możecie je przygotować na rodzinny niedzielny obiad, będą idealnie komponować się z różnymi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzonych recepturach. Takie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką(...)niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem (34 zł) - sałatka wygląda ładnie, lecz jest zupełnie bez wyrazu i smaku, nie licząc bardzo ostrej czerwonej cebuli, której nie da się zjeść. Krewetki
Kulinarne przygody GatityKrólika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale(...)highlightem Koktajli bezsprzecznie jest czekoladowe martini z przyprawami. Ja już nawet mam plan, kiedy i na kim to wszystko przetestuję… A Wy łapcie linka i sprawcie sobie ten pyszny prezent
GRUBY WAŁEKWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: 1 kalafior (około 650 g) 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być na przykład(...)Najpierw przygotuję kalafior i spód pizzy: Umyty, osuszony i podzielony na różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę możemy dodać do sałatki, zupy lub wyrzucić. Starty kalafior prażę na patelni przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas podgrzewania kalafior, należy od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypalił
Uwaga Babcia Piecze Chlebżeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne(...)wiosenny dektos-program na 5 tygodni, na każdy dzień i na każdą porę dnia. Przepisy proste, smaczne, opatrzone zdjęciami i listą zakupów na cały tydzień. trzeci - na dobre zakończenie - pyszne smoothies, zdrowe przekąski Warto zajrzeć i skorzystać. ja nastrajam się psychicznie do jakiegoś dotoksu. Nie zdecydowałam jeszcze, czy będzie to ten, ale mam ochotę spróbować :-) Tytuł: "Szybki detoks" Autor: Magdalena
kruche babeczkiwszystkich wielbicieli szparag (sezon szparagowy w pełni), pyszna zupka z mnóstwem tych wartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam(...)posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo słodką, mój bulion był pozostałością od gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową, duża ilość marchwi i pietruszki zrobiły swoje) Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku i zalać bulionem, wstawić na palnik i zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości szparag
Smaczne Zdroweskładniki: 250 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania
Domowy Smak Jedzeniapesto: pistacje, liście bazylii, parmezan, oliwę, pół ząbka czosnku i sporą szczyptę soli. Pod koniec blendowania dodajemy 2 łyżki wody z gotowania fasolki. Odsączoną fasolkę łączymy z pesto – pyszne na ciepło i na zimno. wiejski chleb, ciabatta lub bagietka, oliwa czosnkowa, ricotta, świeże figi, miód. Grzanki z ricottą i figami to coś wybornego. A zajmują tylko kilka chwil. Wystarczy(...)przystawki podają jeszcze ocet balsamiczny – ja wolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między
Poezja smakutartej zrumienionej na maśle. No ale ile jej można zjeść? Na pewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta. Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta(...)składniki wymieszać razem. Udekorować listkami bazylii. Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne. Dlaczego powinniśmy jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa jest produktem, z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Żółta jest źródłem fosforu i potasu, natomiast zielona prowitaminy A i kwasu foliowego, tak cennego przede wszystkim dla przyszłych mam. Jest produktem dietetycznym, gdyż zawiera bardzo dużo błonnika regulującego
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na tego kurczaka dostałam od znajomych z Francji , którzy zamieszkują w mieście LION.Mięso kurczaka jest pyszne ,delikatne i rozpływa się w ustach z każdym kęsem.Ten przepis jest najlepszy na pierš z kurczaka ,spróbujcie i się przekonajcie , że kuchnia francuska jest wspaniała.Mało pracy a ile przyjemności z jedzenia :).Moja przyjaciółka była nim zachwycona i zjadła(...)złoty kolor,dodać masło i drobno posiekany czosnek,podlać 0.5 szkl.wody.Dusimy do miękkości pod przykryciem na małym gazie.Wsypujemy bułkę tartą i przykrywamy pokrywką ,dusimy jeszcze 10 minut.Podajemy z sałatką z pomidorów na ostro i salatką z kapusty.W czasie duszenia nie podlewač woda!.Sosu ma być mało
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitego momentu dodaję ją do wszystkiego :) Kolejnym ulubieńcem jest kasza bulgur. Kupiłam ją po poleceniu mojej przyjaciółki i bardzo mi zasmakowała. Jak na razie próbuję wykorzystać ją w różnych sałatkach i świetnie się w takiej roli sprawdza :) Myślę, że na dłużej ze mną zostanie. Następnym produktem, którym chciałabym się z Wami podzielić jest(...)taką kombinacje :) Kolejnym ulubieńcem są domowe pomidory suszone, które robiłam na przełomie sierpnia i września. W tym miesiącu jadłam je ze wszystkim :). Tutaj możecie znaleźć przepis na te pyszne przetwory :) Najpyszniejszego ulubieńca zostawiłam na koniec. We tym miesiącu w weekend ciągle jadłam moją ulubiona tofucznice z suszonymi pomidorami. Jest to najlepsza wersja jaka kiedykolwiek jadłam. Tutaj możecie
wegujemyOstatnio chciałabym, żeby doba była dłuższa :) Tak wiele rzeczy do zrobienia, że blog wylądował na szarym końcu listy "to do". Strasznie mi żal, bo
Kraina Tysiąca Smaków