sprawą oleju dyniowego, którym ją doprawiłam. Olej dyniowy ma smak mocno orzechowy, dzięki czemu nadaje charakteru całej sałatce. Pachnie również dość intensywnie, jednak po zmieszaniu, w sałatce, jego zapachu nie wyczujemy. Tu prym wiedzie aromat bazylii. Intensywnie zielony kolor oleju, dodatkowo podkreśla naturalną barwę awokado. Czy dacie się zaprosić na miseczkę? :) Składniki(...)sokiem z cytryny. Ser kroimy w kostkę. Pomidorki przekrajamy na pół. Dodajemy słonecznik, bazylię, sól i pieprz do smaku. Całość polewamy olejem dyniowym i delikatnie mieszamy. Smacznego :) Oleje SemCo - pyszne i estetyczne
Smak mojego domurzymskiej przyprawiona cytrynowym pieprzem Lekka sałatka w ogórkowym sosie, czyli porcja witamin na start Sałatka z pomarańczą w kokosowo-miodowym sosie Wiosenna lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym Obiad - lżejsze propozycje : Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i syte, bez dodatku jajka. Makaronowe kokardki pieczarkowym sosem(...)obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku do pieczenia Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Cynamonowy deser sernikowy chia z jabłkami Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie. Zdrowa słodycz każdego dnia. Grillowane jabłka z cynamonem
Słodkie okruszkibakłażana Roladki są w przygotowaniu wieloetapowe. Trzeba ugrilować bakłażana, osobno podsmażyć mięso z grzybkami i cebulką, a mimo to przyrządzenie ich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Są pyszne, sycące, ale wcale nie ciężkie. Dodatek mozzarelli spaja całość i nadaje im miłą konsystencję. Na jeden duży chaps mogą stać się przystawką, choć u mnie były w roli głównej. scroll(...)mozzarelli 2 razy po ½ łyżeczki oliwy ½ łyżeczki harissy/sambalu lub ostrej papryczki w innej postaci sól i pieprz Przygotuj: patelnię grillową patelnię z nieprzywierającym dnem naczynie do zapiekania Podaj z: sałatką Najpierw trzeba zająć się bakłażanem. Kroję go wzdłuż na dość cienkie, półcentymetrowe paski. Można go posolić, odstawić na 10 minut, wypłukać i odsączyć, ja jednak ten proces pomijam. Do grillowania
Bazując na smakuWachowicz Wojciech Modest Amaro MIEJSCE Cafe Pietro swojego czasu bardzo często odwiedzane przeze mnie miejsce a później zapomniane. Na nowo odkryte jakiś czas temu. Wielki plus za pyszną kawę oraz cudowne desery. Polecam ! Cafe Pietro Żary KOSMETYK W tym miesiącu także Avon i mój ulubiony krem z serii Solutions koloryzująco-nawilżający na dzień z SPF 20. Króluje(...)niej już na stałe. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie mogłam na awokado nawet patrzeć. Jak to się smaki przez lata zmieniają. Teraz dodaję do każdej kanapki , sałatki czy też jem bez niczego. A i maseczka z awokado idealnie nawilża cerę. Awokado Na kolejnych ulubieńców zapraszam za miesiąc
Magiczne Życie MartyTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych
Fabryka pomysłówSałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi po różną postacią. Dziś przestawiam Wam przepis na pyszne śledzie po tatarsku. SKŁADNIKI: 6 płatów solonych matiasów, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE(...)pieczarki także kroję w małą kostkę. Do salaterki przekładam cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodaję majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Przygotowaną sałatkę wykładam na półmisek. Na sałatce układam kawałki śledzi i podaję
Tradycyjna kuchnia Kasinowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina(...)wybitni szefowie kuchni: Joël Robuchon oraz Guy Martin oraz znani polscy kucharze: Maciej Majewski (La Brasserie Moderne) oraz Paweł Anders (Winestone), jak również autorka książki i blogerka Joanna Drzazga („Pysznie dla rodziny i przyjaciół”) oraz Karolina i Maciej Szaciłłowie (autorzy bloga medytujemy.pl, promujący kuchnię wegetariańską i wegańską), oraz David Gaboriaud, kulinarny podróżnik mieszkający w Polsce, którego styl łączy tradycje kulinarne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamiejsce na około 1 godzinę. Porcja jest dość spora, bo wychodzi z niej 16 bułeczek. My część zjedliśmy z kiełbaskami oraz surówką i domowym sosem czosnkowym a pozostałe były pysznym dodatkiem do śniadania :) Pod koniec wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 180stopni góra/dół bez termoobiegu. Sposób na podzielenie ciasta na w miarę równe porcie: wyrośnięte ciasto podzielić na pół(...)pozostawiając odstępy między nimi. Odstawić do napuszenia na kolejne 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować bułki rozmąconym jajkiem z mlekiem. Bułeczki piec na złoty kolor około 17-20 minut. Sałatka to sałata lodowa + ogórek zielony + pomidor + czerwona cebula + czerwona papryka + pomidor z sosem czosnkowym oraz ulubiony ketchup. Sos czosnkowy: Duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary
W garach u Gosidresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez(...)Bagietka korzenna , bagietkę kroimy wzdłuż lub w poprzek, skrapiamy oliwą i grillujemy Poniżej foto reportaż z warsztatów, zapraszam do oglądania :) Organizatorzy powitali nas słonecznymi uśmiechami Na wstępie zostaliśmy poczęstowani pysznymi wędlinami i kabanosami z certyfikatem jakości QAFP Jolanta Ciechomska, koordynator projektu opowiadała jak tworzona jest jakość mięsa wieprzowego i wędlin sygnowanych certyfikatem QAFP a szef kuchni Sebastian Krauzowicz zdradzał kulinarne
upichconaKarkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego(...)kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUZapraszam na pyszne kotleciki z bakłażana, które podobnie jak te z cukini wybornie smakują i są do przygotowania w ciącu kilku minut. Świetne na obiad lub cipłą kolację...polecam. Składniki: 2 średnie bakłażany sok z 1 cytryny 1 łyżeczka świeżej bazylii 1 łyżeczka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku oliwa Sposób przygotowania: Baklażany umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe(...)ziołami. Rozgrzać patelnię grilową, wysmarować ją olem i układać warzywo. Piec z obu strn po około 3-5 minut, aż waezywo będzie miękkie, ale się nie rozpadnie. Podawać z sałatką pomidorową...Smacznego
Gosia gotujekilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam(...)mieć zamrożonych kilka opakowań klopsiki szwedzkie IKEA Możecie przyrządzić je sami i później zamrozić, ale jeśli w Waszym mieście jest IKEA, to polecam zaopatrzyć się w ten produkt. Są pyszne i mają naprawdę dobry skład, dzięki nim obiad zrobi się niemal sam - warzywa na patelnię z ziemniakami, kilka klopsików, jogurt naturalny i obiad, że palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię
Cooking Monsterposiekaj go drobno (wg swoich upodobań) Jogurt wymieszaj z chrzanem. Ja do sosu nie dodaję soli, bo przeważnie kiełbasa jest dość słona i to ona jest elementem słonym w sałatce, ale możesz dodać do sosu szczyptę soli. W dużej, płaskiej misce lub na półmisku rozsyp sałatę z roszponką, porozrzucaj na niej plasterki białej kiełbasy, rzodkiewki, połówki jajek przepiórczych, posyp szczypiorkiem(...)gęstego 3 białe kiełbasy z szynki (ok. 300 g) 2 łyżeczki chrzanu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!