pyszna sałatka - 7462 przepisów (strona:349/498)

Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 170

jest to poparte filozofią i misją dziejową. Natomiast uważam, że zachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool(...)smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy

ladykitchen
Śledzie marynowane z imbirem 229

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepisy na dynię 147

dyni można przygotować wiele cudownych, jesiennych, rozgrzewających dań. Często przygotowuję potrawy z dyni i muszę przyznać, że najlepiej smakuje mi ona pod postacią curry lub gulaszu, jednak równie pyszna jest pieczona. Upieczoną dynię można zjeść samą lub wykorzystać ją do przygotowania innych potraw. Dynia to niezwykle wszechstronne warzywo, można jej używać do sałatek i surówek, zup i dań głównych(...)dyni z ciecierzyca Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa Rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem Zupa dyniowa w pieciu smakach Dania główne Risotto z dynia Pieczona dynia z feta Salatka z pieczonej dyni z brukselka i zurawina Dynia w mleku kokosowym Makaron z sosem dyniowym Makaron w sosie dyniowym Deser Pumpkin Pie Smacznego

Codzienne Gotowanie
CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA NA BAZIE BIAŁEJ FASOLI 131

Jutro już święta. My z mężem jeździmy na tzw "gotowe" czyli Niedziela Wielkanocna u teścia a Poniedziałek u moich rodziców. Już nie mogę się doczekać kiedy zjem maminą sałatkę warzywną czy napije się barszczyku. Mąż mówi, że gdyby był konkurs kto najczęściej je barszcz biały to byłabym to ja. Nie przepadam jednak za barszczem czerwonym czy ukraińskim(...)pisałam wcześniej jedziemy do rodziców, ale to nie znaczy, ze pojedziemy z pustymi rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta i miękka. Oczywiście jak to w ciastach z dodatkiem buraków, cukinii czy szpinaku nie czuć jest w ogóle fasoli. Fasola nadaje wilgotności ciastu. Składniki na babkę: CIASTO: 2 puszki

Kuchnia w oparach
Konfitura z czerwonej cebuli w kuchni Baccaro 162

wynajęcia studia do sesji zdjęciowej czy na imprezy integracyjne. Podczas warsztatów poznałam dziewczyny, które kilka tygodni wcześniej zorganizowały w studio wieczór/poranek panieński - z opowieści mogę stwierdzić, że było pysznie, zabawnie i pomysłowo - przyszłe druhny weźcie taki pomysł pod uwagę :)  Fartuchy w dłoń i gotujemy ! Damian - prowadzący warsztaty, po kolei ze stoickim spokojem wszystko nam tłumaczył i ze szczegółami(...)każdym kęsem byliśmy jeszcze bardziej dumni ze swoich dań. Menu tych warsztatów było prawdziwą ucztą dla mięsożerców stworzyliśmy: 1. Burrito z wołowiną i guacamole - Guacamole od dziś moja ulubiona sałatka/dip 2. Kanapka ze stekiem, chrzanem i konfiturą z czerwonej cebuli - oj ten stek! 3. Pierożki wonton z kurczakiem - idealne na imprezę, szybkie! tanio! dużo! Postaram się jak najszybciej napisać

Wylizany Rondel
Świątecznie z Folwarkiem. Dalsza współpraca. 189

okazji zbliżających się Świąt otrzymałam od Folwark pyszną paczkę pełną wspaniałych produktów. Jak napisała w mailu przedstawicielka firm: "Święta Wielkanocne to dobra okazja, żeby wypróbowali Państwo kilka idealnych sosów na tę okazję: remulada duńska, majonezowy sos chrzanowy oraz nasz przepyszny kremowy majonez i zainspirowali pasjonatów gotowania nowymi przepisami na Wielkanoc." Dziękuję producentowi sosów za pamięć i prezent(...)Wielkanocnych na blogu znajdziecie kilka ciekawych, a co najważniejsze smacznych pomysłów na dania, które umilą Wam i Waszym bliskim świąteczne spotkanie przy stole. Już dziś zapraszam Was na "Rolowaną sałatkę z pomidorkami cherry i ogórkiem kiszonym

Słodkie okruszki
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 124

wiedzą, że warzywa i owoce od niepamiętnych czasów były na samym końcu mojej listy kulinarnych preferencji. Paweł co prawda od wielu lat stara się mnie "ucywilizować" przygotowując wszelkiego rodzaju sałatki i surówki lub przemycając warzywa do różnych potraw, ale oprócz sosu tzatziki i pierożków samosa (sambousa), które bardzo lubię na niewiele się to zdało. Co więcej, zdarza się(...)pary - odżywiającego się niezdrowo wegetarianina Davida Frenkiel i nie stroniącej od mięsa, ale preferującej zdrową kuchnią Luise Vindahl może być zaskoczeniem. Zwłaszcza, że nie znajdziecie w niej przepisów na pyszną wołowinę czy pożywne zupy na mięsnym wywarze. Jednak podane w książce przepisy umożliwiają ich modyfikację zgodnie z preferencjami czytelników i właśnie w ten właśnie sposób na bazie przepisu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SZYBKA SURÓWKA Z SAŁATY, OGÓRKA I RZODKIEWKI 202

Dla mnie dodatek to obiadu - to jego podstawa.  Musi być i nie ma innego wyjścia. Jak mam czas to robię coś bardziej pracochłonnego np. jakieś

Walijskie Pichcenie
Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty 299

około pół godziny, żeby składniki się przegryzły. Można serwować zaraz po upływie tego czasu, np. jako surówkę do obiadu. Jeśli coś od obiadu zostanie albo wolicie tę sałatkę w formie kimchi, to wystarczy pozostawić ją w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej na około 24 godziny (lub więcej w zależności od temperatury pomieszczenia). W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji(...)nadaje Praktyczna rada: Przepis ten można przyrządzać przez cały – wystarczy pominąć paprykę, w okresie osiąga horrendalną cenę, czyli poza sezonem. Koniecznie należy użyć uprażonego sezamu – dodaje on pysznego orzechowego posmaku, mniam Smacznego! Artykuł Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Surówka z jabłek i pora 273

Surówka z jabłek i pora. Zapewne podajecie do obiadu dodatki w postaci surówek, czy też sałatek? U mnie surówka to obowiązkowy dodatek obiadowy! Lubię szczególnie takie surówki, któe mają mało składników i nie potrzeba do nich wymyślnych sprzętów AGD. Do przygotowania tej lekkiej, dietetycznej surówki wystarczy tarka jarzynowa i ostry nóż. Surówka z jabłek i pora, z dodatkiem koperku(...)drobno posiekać, doprawić a obiad będzie zdrowy i urozmaicony w smaku. Taką surówkę przygotowuję przeważnie jako dodatek do mięsnego drugiego dania, tym razem była urozmaiceniem kotletów z siekanej karkówki . Pyszna była. Inne moje propozycje surówek obiadowych: surówka z marchewki Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LAWENDOWY DOM 184

jest bardzo aromatyczna, należy uważać aby nie przesadzić z ilością. Niewielki jej dodatek sprawi ,że nasz wypiek nabierze pazura i charakteru. 5. LAWENDOWE OLEJE I OLIWY świetnie uzupełnią smak sałatek , marynat itp. Wystarczy kilka łod yżek lawendy umieścić w butelce , szczelnie zamknąć, by po kilku tygodnia ch cieszyć się aromatycznym olejem. 6. NAPARY Z LAWENDY działają odpr ężająco , odkażająco(...)końcu coś co świetnie ugasi pragnienie i orzeźwi podczas letnich upałów. Aromatyczna lawendowa lemonia da z dodatkiem soku z e słodkiej pomarańczy lub limonki i cytryny wygląda i smakuje pysznie.  POTRZEBUJEMY: 3 szklanki wody 4 łyżeczki kwiatów lawendy 1 słodką pomar ańczę 2,3 łyżki miodu lód     Kwiaty lawendy zalewam y 2 szklankami

WYSPA SZCZĘSLIWA
Restaurant Week Wrocław Wiosna 2016 124

wiosennym wydaniu RESTAURANT WEEK we Wrocławiu wygrała restauracja ALYKI, a jedną z nagród był tort przygotowany przeze mnie :). Ogromnie się cieszę, ponieważ tort się spodobał i podobno był pyszny. W ramach festiwalu organizowane były również warsztaty, wykłady i spotkania. Udało mi się przygotować z tego wydarzenia krótki FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)warsztatach przygotowaliśmy pod okiem Szefa Kuchni Łukasza Terlikowskiego 3 wyjątkowe dania, które później wspólnie zjedliśmy :). Zajęcia były kameralne i odbywały się w miłej, przyjemnej atmosferze.     Przygotowaliśmy sałatkę z łososiem, kaczkę z puree z pietruszki i jarmużem oraz suflet czekoladowy z gorgonzolą.     Następne warsztaty to: Warsztaty barmańskie. Miały nam pokazać, jak w domowych warunkach, bez użycia profesjonalnego

Mała Cukierenka
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 138

Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior(...)ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora proponuję orzo kalafiorowe. Orzo kalafiorowe Składniki: 4 porcje 1 kalafior, średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 g brukselki 1 mała zielona cukinia 2 łyżki posiekanej świeżej

codojedzenia
Tatar po francusku 122

zaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa.  No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi(...)było to „najlepsze nouveau” jakie w życiu piłem, z pewnością jednak odmienne – pozbawione nut bananowych i truskawkowych, blade, lekkie jak piórko, bardzo, bardzo subtelne i w swoim rodzaju – pyszne. Z tatarem zagrało

królestwo garów
Oliwa aromatyzowana lubczykiem 110

oliwy.Wybieramy ten okres nie bez przyczyny.Wtedy właśnie mamy na działce zawsze najwięcej ziół. W tym roku lubczyku (magi) mamy niestety niewiele, ale od czego ma się sąsiadów. Polecam takie pyszne domowe oliwy, bo gdy przyjdzie czas zbiorów pomidorów, nic więcej nie będzie już im potrzebne. Powiem Wam jeszcze, że pomidor i lubczyk bardzo się lubią na talerzu. Składniki(...)naczynia wsypać zioła i sól, dodać trochę oliwy i porządnie rozmieszać.Dodać pozostałe liście i olej. Postawić w ciemnym miejscu. Olej po tygodniu juz zaczyna intensywnie pachnić. Idealny do sałatki z pomidorów. Smacznego . pokroić

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania