zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam także mąkę pełnoziarnistą, to takie moje małe uzależnienie... ;-) Z podanych ilości wychodzi ok.30 sztuk. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 500ml kefiru
Smaczne Zdroweminut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, odklejamy papier do pieczenia i studzimy na kratce.Po wystudzeniu można przystąpić do degustacji... Doskonały z domowym masełkiem ... Pychotka ;-) Smacznego
Smaczne Zdroweserem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pychotka
WielopokoleniowoZrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły zestaw :) A może zapiekanka? Zaczęłam wertować przepisy i na stronie przepisy.pl znalazłam zapiekankę makaronową "Pychotka". Już po samej nazwie miałam ochotę ją wypróbować. No i faktycznie - strzał w 10! Po prostu łatwo i pysznie. Zmieniłam jedynie proporcję, żeby więcej osób mogło się najeść :) Paprykę
Świat Domowej KuchniWitajcie :) Na dworze mróz, aż nie chce się wychodzić z domu więc postanowiłam upiec pyszne ciasto z jagodami, do tego gorące kakao lub herbata. Przepis na tą pychotkę znalazłam w książce Cukiernia Lidla. Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. Ciasto podałam na porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche: 310 g mąki tortowej 250 g masła 4 łyżki
Sama słodycz i szczypta chiliciacho jest już gotowe. Można jeść na ciepło (ale dać mu chwilę przestygnąć żeby się nie poparzyć ;)) albo na zimno – wtedy przestudzone już ciasto wstawić na godzinkę do lodówki ;) Pychotka :D Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćNastępnego dnia włożyć schab do rękawa foliowego do pieczenia, zamknąć szczelnie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, około 1 godziny i 10 minut. Rewelacyjne mięsko, nic suche, pychotka
Kuchnia Pokoleńserem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pychotka
Wielopokoleniowowigilię-chciałam zrobić oprócz moich tradycyjnych w śmietanie jakieś nowe-trafiło na te-wypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie
Swojskie jedzonkolekko ubić i posmarować nimi ciastka, posypać u góry cukrem lub po upieczeniu udekorować w dowolny sposób. Piec ciastka w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 10-15 minut Pychotka, znowu dekorowała moja synowa, wiem że widać Buziaki kochana
Kuchnia PokoleńPychotka Składniki: - chleb biały lub może być ciemny - sałata lodowa - ser zółty - pomidor - czerwona cebula - sól, pieprz Czasami, żeby bardzo nie najadać się na noc robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa. Zakupy: Chleb biały lub ciemny
Tanio smacznie i prostoPychotka Składniki: - 1 szt. sałaty lodowej - 1 szt. cebuli czerwonej - 1 szt. pomidora - sól i pieprz do smaku - łyżka śmietany Bardzo mi pasowała do dania "kurczak z pieczonymi ziemniakami". Pyszna. Zakupy: 1 szt. sałaty lodowej koszt ok.4,50 zł, 1 szt cebuli czerwonej koszt ok. 0,50 zł, 1 szt. pomidora koszt ok. 0,60 zł, śmietana kubek cały
Tanio smacznie i prostominute ;) Jeszcze zdążycie zrobić tę nalewkę, w iście świątecznym klimacie. Najlepsza jest wprawdzie po 2-3 tygodniach, ale już po tygodniu smakuje świetnie. Delikatnie kwaśny smak przełamany miodową słodyczą, pychotka :) Ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Polecam! Składniki: 2 szklanki świeżej żurawiny 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki wody 1,5 szklanki spirytusu Żurawinę umyć i osuszyć. Zalać spirytusem i odstawić
Domowa cukiernia Ewyrównież i on bardzo przypadł nam do gustu, a szczególnie mnie. Przez kilka kolejnych dni zajadałam go z wielkim apetytem na kolację. Uwielbiam pasztety z dodatkiem żurawiny z chrzanem... pychotka. Sosem tatarskim również nie pogardzę. ale chrzan i żurawina, to dla mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki
Smaczne ZdroweIdealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i dużą ilością pestek dyni, pychotka ;-) Składniki: - 280g mąki żytniej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 170g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smaczne Zdrowe