wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis znów przyniosła z pracy od koleżanek! Kruchy spód, delikatna serowa masa i lekka puszysta owocowa pianka totalnie podbiły nasze serca! Sernik został okrzyknięty jednym z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek robiłyśmy! I zgadzam się w 100%! Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki. Każdy będzie chciał(...)dokładkę – gwarantuję! Lekki, puszysty, delikatny …. dla każdego! Mam już pomysł na kolejną wersję! Wypatrujcie! SKŁADNIKI : ( 24×26 cm ) SPÓD: * ciasteczka kruche np. owsiane – ok. 200 g * masło – ok.100 g MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony – 750 g * śmietana 36% – 250 ml * jajko L – 2 szt * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * cukier
Ostra na SłodkoLekki, puszysty i nieprzesłodzony. Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody 150 g masła(...)łyżki cukru 1 żółtko rodzynki lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 2 szklanki wody dowolne owoce Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać stopniowo do masy zmielony ser i wszystko dokładnie ucierać do połączenia się składników. Podzielić na trzy części. I galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance – 300 ml wody
Walijskie PichcenieDzisiaj zapraszam Was na przedświąteczny sernik brzoskwiniowy. Jego smak jest po prostu obłędny. Jest lekki, puszysty i bardzo delikatny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik brzoskwiniowy Składniki Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 150 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 4 łyżki gęstej śmietany 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę(...)godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy (25X36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pieczemy około 20 minut w 180 C. Brzoskwinie miksujemy. Żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy małymi porcjami ser, wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło, dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zmiksowane brzoskwinie. Delikatnie miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo do masy serowej
To co lubię - gotuję i polecamPierwszy na blogu przepis na sernik, ale nie ostatni jaki upiekłam. Przepis dostałam od mamy. Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty. Piekłam go już wiele razy i za każdym razem smakuje doskonale :) Składniki: Spód: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)papierem do pieczenia i posypać delikatnie kakao (kakao można dodać także do ciasta i otrzymamy dwukolorowy sernik). 2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką
Na Ciasteczkowych PapierachLato nie może się obyć bez serników jagodowych. Jeden pokazywałam już tydzień temu – sernik jagodowy z waniliową panna cottą – zrobił furorę! Dziś mam dla Was kolejny, jagodowy przepis, ale w odwróconej wersji. Zamiast masy jagodowej – waniliowa. Zamiast panna cotty waniliowej – lekki i puszysty mus jagodowy. Zakochacie się w tym połączeniu. Zarówno masa serowa(...)Mieszamy z żelatyną. Chłodzimy. Do schłodzonej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na sernik, chłodzimy. Dekorujemy! Smacznego! Ps. po więcej słodkich inspiracji zajrzyjcie też na mojego Instagrama! TUTAJ! The post Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoPrzepis na kolejny pyszny sernik na moim blogu, w którym idealnie sprawdzi się dobry ser z wiaderka. Tym razem trochę bardziej kremowy, ale nadal pozostający bardzo puszystym. Taki w rodzaju mojego sernika doskonałego , z tym że jeszcze bardziej delikatny, dzięki dodatkowi białej czekolady. Ponadto w dzisiejszym przepisie podzielę się z Wami radą, co zrobić jeśli sernik pęknie
Słodki Blogsmaku advocata, na spodzie z korzennych ciasteczek Spekulatius oraz kremem advocatowym i karmelizowanymi orzeszkami na wierzchu . Przepisu nie ma na blogu, więc szybko nadrabiam zaległości. Sernik krówkowy jest słodki, delikatny, kremowy, puszysty, z wyczuwalnym smakiem i aromatem adwokata. Rozpływa się w ustach, ten krówkowy sernik. Sernik palce lizać! Składniki na masę serową na sernik krówkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie serniki ? bo ja tak, ten sernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam tutaj .Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale wiadomo, każdy ma inne gusta. Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm CIASTO 3/4 kostki margaryny lub masła
Moje domowe kucharzenieZapraszam na pyszny sernik na zimno z owocową galaretką. Sernik na zimno czyli sernik bez pieczenia zawsze się uda. Sernik chłodzi i orzeźwia. Jest lekki i puszysty, konsystencją przypomina ptasie mleczko. Dodatek ubitej śmietanki sprawia, że sernik jest delikatny. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam twarożku z jogurtem przez co ciasto jest lekko kwaskowate. Sernik
codojedzeniaPrzyznam, że piekę go także o innych porach roku, ponieważ zawsze posiadam zapas puree dyniowego , które wykorzystuję do mnóstwa potraw. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepszy sernik dyniowy! Jest miękki, kremowy, puszysty, czyli jednym słowem - przepyszny. Dyniowa masa świetnie komponuje się z orzechowym spodem, polewą toffi i delikatnymi nutami cynamonu. To też jeden z dietetycznych serników, gdyż nie zawiera(...)pieczenia. (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.) Przygotować masę serową. Wszystkie składniki wymieszać jedynie do dokładnego połączenia się. (Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-80 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien
Di gotujemiseczkę akurat w sam raz do polewy truskawkowo-rabarbarowej. Kaloryczny, puszysty, maślany, ale taki właśnie za mną chodził od dawna. Smaku dopełnia mus na bazie truskawek i rabarbaru oraz całe truskawki ułożone na wierzchu. Pycha… Składniki: Sernik • 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica • 8 jajek(...)łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-rabarbarowy • 2 łodygi rabarbaru • 1 szklanka świeżych truskawek • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki cukru Dekoracja • pokrojone truskawki • listki mięty Wykonanie: Sernik • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i wbijać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Zmiksować na jednolitą masę, dodać śmietanę, budyń i mąkę ziemniaczaną
To co kochamSernik złota rosa (znany też jako łzy Wałęsy) jest chyba najdelikatniejszym sernikiem jaki jadłam. Delikatny, miękki i puszysty ... nie za mocno przesłodzony, o kremowej konsystencji i kontrastowo - dość mocno słodkiej bezie na górze, jest lubiany chyba przez wszystkich :)) A dlaczego sernik "rosa"? Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności: zmielony ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka Piec 45 minut w temp. 180st po czym ubić pianę z 3 białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru. Bezę wylać na sernik i wstawić ponownie
Walijskie PichceniePOTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO -CYTRYNOWĄ IDEALNY PRZEPIS NA SERNIK
SMYKWKUCHNISernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed
Poezja smakuSerniki mają to do siebie, że łatwo jest się nimi zapchać, są bardzo syte, ten zdaje się pod tym względem być nieco "lżejszy", jest bardziej puszysty i wilgotny niż tradycyjny sernik maślany . Jednak dla mnie numerem jeden pozostaje tradycyjny serniczek maślany z rodzynkami, który co prawda jest zbity i ciężki ale właśnie takie serniki lubię. Spód
Kuchenne aromaty