krówkowa) kostka masła 1 puszka masy kajmakowej ok. 2 łyżek wódki, najlepiej spirytysu Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masę z puszki, na koniec wódkę lub spirytus. Nakładać, smarować na wierzchu sernik, już po ostudzeniu! Masa słonecznikowa- posypka: 200 g słonecznika łuskanego 3 łyżki masła 3 łyżki cukru brązowego, najlepiej na suchą, gorącą patelnię wsypać słonecznik
kgwjanczewoKojarzy mi się z jednym momentem z dzieciństwa, w czasie letnich wakacji spędzanych na wsi. Mieszałam wtedy cienkim patykiem płatki róż w starej, blaszanej puszce. Wyobrażałam sobie, że tak jak moja Babcia, robię sernik dla moich gości. Sernik różany. Przepisy piszę przez całą wiosnę i lato. Także na naszych letnich wakacjach, w czasie których, pod wpływem podróży, powstają
Raj dla Podniebieniabudynie waniliowe bez cukru - puszka mleka kokosowego (puszka 400g) - 100g wiórków kokosowych - ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: - lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami(...)wierzch polewamy lukrem ananasowym (cukier puder utarty z częścią zalewy, w której były ananasy w puszce oraz łyżką soku z cytryny). Gdy lukier lekko zastygnie brzegi sernika ozdabiamy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na noc do lodówki. Tuż przed podaniem na serniku układamy kwiaty zrobione z ananasa . UWAGI: 1. Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, więc
mojewypiekiinietylkojednak przyznać ,że czarna porzeczka świetnie się tu smakowo wpasowała ze swoja kwaskowatością. Składniki : foremka 25x30 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 3/4 szklanki (170g ) cukru 4 jajka 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 puszka mleka kokosowego 1 budyń waniliowy 50 g roztopionego masła mus kokosowy : 3/4 szklanki mleka 5 -6 łyżek wiórków kokosowych(...)kokosowe po otwarciu puszki należy dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na przygotowany spód z herbatników. Posypujemy owocami. (równomierną cienką warstwą ) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C. Na dół piekarnika dobrze jest wstawić dodatkową foremkę z wodą , która zapewni odpowiednią wilgotność. Pieczemy ok godziny ,aż masa serowa będzie zwarta. Po tym czasie zostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia
Malinowa Kawiarenkaaromatycznych, korzennych ciasteczek. Nie powinno się go długo miksować, aby nie napowietrzyć masy, a wyjdzie równiuteńki. Polecam zarówno sam jak i polany solonym karmelem . Sernik dyniowy: 1 kg mielonego twarogu * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 1 – 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni ** (ok. 300 g) 4 duże jajka 2 łyżki cukru z wanilią(...)tortownicy ok. 24 cm. Ugniatamy. Na wierzch wlewamy masę serowo-dyniową. Na dno piekarnika wstawiamy jak największą, głęboką blachę, do której wlewamy wrzątek z czajnika (ok. 1 litr). Sam sernik wstawiamy na środkowy poziom, zmniejszamy od razu temperaturę do 150ºC (bez termoobiegu!) i pieczemy przez ok. 90 minut. Chłodzimy potem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem sernik dyniowy
Poezja smakutwarogu 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 100g wafelków czekoladowych, starta czekolada do posypania Herbatniki i wafelki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy(...)posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy startą czekoladą
Kocham Czekoladęzatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Składniki: 1 kg zmielonego 3-krotnie białego sera (może być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. "Mój Ulubiony") 800 g masy kajmakowej/krówkowej (2 puszki) 100 g orzeszków solonych 200 ml śmietany kremówki(...)Masę wylać na herbatniki. Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę. W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną
Poezja Smaków - blog kulinarnyPołączenie sernika z przepisu mojej babci, maku z puszki i ciasta z przepisu cioci :) Najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 20 dkg margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Sypkie składniki wysypać na stolnicę, dodać margarynę i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić
Agusiowe smakołykiprzez 50-60 minut. Ostudzić w piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych, ale jeśli macie inne, nie bójcie się eksperymentować. Z pewnością będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielenia sera, a jest równie smaczne. Upiekłam go na imieniny męża, bardzo się starałam i na szczęście nie opadł tak jak to zwykle bywa z sernikami :) Do masy śmietanowej dodałam brzoskwinie z puszki, ale można dodać inne owoce lub owoce suszone: rodzynki, czy żurawinę. Ciasto wychodzi nie za słodkie, ale smaczne. Warto dodać owoce, które urozmaicą smak ciasta
Niebieski kubek z kawasernik był pyszny, a wiśnie świeże można z powodzeniem zastąpić mrożonymi ( po uprzednim ich rozmrożeniu i osączeniu ); można też użyć owoców z puszki lub zrezygnować z nich całkowicie. W każdym z ty ch wariantów sernik będzie udany i smaczny :) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 80 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość(...)kruchy spód. Na wierzchu poukładać owoce, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 150° - 160°C przez około 75 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc, nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. Smacznego
Opowieści z piekarnikaśmietany 30% 8 jajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie o smaku toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki:5 serków homogenizowanych waniliowych (po 140g)2 galaretki brzoskwiniowe1 puszka brzoskwiń150 g biszkoptów okrągłychPrzepis:Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm owijamy folią spożywczą. Następnie układamy biszkopty, tak aby stworzyły spód pod sernik. Do wysokiego naczynia nalewamy 150 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim jedną galaretkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej wszystkie serki homogenizowane(...)pozostawiamy ją do całkowitego ostygnięcia. W czasie oczekiwania na galaretkę przygotowujemy brzoskwinie. Odlewamy syrop z puszki i kroimy połówki brzoskwiń w paseczki (ok. 1 cm grubości). Tak pokrojone brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy galaretką (powoli- tak aby brzoskwinie nie wypłynęły). Sernik pozostawiamy na noc w lodówce, a przed wyciągnięciem go z tortownicy obkrawamy nożem jego brzegi
Emcia Pichciprawda nie jestem na diecie wegańskiej, ale wciąż próbuję tworzyć roślinne słodkości i muszę przyznać, że coraz bardziej mi się to podoba. Oczywiście nie zabraknie na moim stole prawdziwego sernika ( tradycyjny, z rosą, mój ulubiony! ), ale takie ciasto może stanowić miłą odmianę dla tych cięższych i bardziej kalorycznych pyszności. Wiem również, że wiele osób potrzebuje wegańskich przepisów, więc(...)mleczka kokosowego light ok. 100 g cukru pudru lub innego słodzidła łyżka roztopionego oleju kokosowego opakowanie budyniu waniliowego wiórki kokosowe + ananas z puszki Kaszę jaglaną najlepiej ugotować dzień przed pieczeniem naszego sernika. Jeszcze ciepłą zblendować dokładnie na gładką masę, a następnie przy pomocy miksera zmiksować z mleczkiem kokosowym dodając stopniowo cukier puder, olej i odrobinę wiórków kokosowych
Kuchnia ElliePrzepis, który wam chcę dzisiaj zaprezentować jest kolejnym moim autorskim. Otwierając szafkę z przetworami zauważyłam puszkę z ananasem, którą jakiś czas temu kupiłam z myślą o ananasowym sosie. No cóż jak widać kompletnie o niej zapomniałam i pomyślałam, że wykorzystam ją do mojego sernika. Przyznam się wam, że wielkim fanem ananasa nie jestem, bo przeważnie kojarzy mi się z mozolnie(...)cierpię marnotrawstwa, więc syrop też miał swój udział i zastąpił cukier. Masę zrównoważyłam dodatkiem soku z limonki i galaretką cytrynową, która też związała całość. Jednym słowem delicja wśród serników. Koniecznie spróbujcie bo warto. Składniki : Na spód : 100 g herbatników 50 g masła 1 łyżka miodu Na masę serowo- kokosową : 600 g sera przynajmniej 2-krotnie
vaniliowoczekoladowa