puree dyniowe - 1213 przepisów (strona:55/81)

Korzenne ciasto dyniowe 170

blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe 2 szkl. mąki pszennej (400g) - czubate 3/4 szkl. oleju (200ml) 1 szkl. puree z surowej dyni - rozdrobnić blenderem na gładką masę i odsączyć z nadmiaru płynu 1 mały cukier

Grunt to przepis!
Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami 178

Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie(...)zalety - błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny. Składniki: 250 g mascarpone 150 g śmietany kremówki 250-300 g puree z dynii 2 łyżki amaretto 4 łyżki cukru lub ksylitolu figi i jeżyny Wykonanie: przygotować puree z dynii wg  tego przepisu mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie  deser ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zebra dyniowo czekoladowa 245

pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 30 minut. Miękką miksujemy na gładkie puree. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po odrobinie cukru i jednym żółtku. Gotową masę jajeczną łączymy z musem dyniowym- możemy miksować na najwolniejszych obrotach.   Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Koktajl dyniowo-kakaowy 138

cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka kakao W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać mleko, cynamon, gałkę muszkatołową i syrop klonowy. Zmiksować. Połowę koktajlu przelać do szklanek. Do pozostałej części dodać kakao i znowu zmiksować. Nalać na warstwę dyniową. Smacznego! * Dynię (około 500g ważone ze skórą) umieścić w piekarniku, piec w 200 stopniach przez

Moja Galeria Smaku
Bułeczki dyniowe 140

wiecie do czego je wykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej  200 g puree z dyni 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży 1 jajko(...)lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 195°C   . Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut (bułki powinny lekko się zarumienić).  Jak przygotować dyniowe purée? Dynię pociąć na mniejsze kawałki, wyjąć pestki, miąższ lekko skropić oliwą z oliwek. Pociętą dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (dynia

Ugotować
ciasto dyniowe z czekoladą 140

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru 250 ml puree z dyni ( tutaj przepis ) 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 jajko 60

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowe pankejki owsiane z syropem kasztanowym i bitą śmietaną 147

leżała na naszych talerzach. Taki deser przypasuję każdemu miłośnikowi aromatycznych, jesiennych smaków.  Dyniowe pankejki owsiane z syropem kasztanowym i bitą śmietaną Składniki (na ok. 10 naleśników): 2 szkl. mąki owsianej* 2 szkl. mleka sojowego + 1 łyżka do sosu kasztanowego 1/2 szkl puree z dyni 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki

wegujemy
Dyniowe ciasteczka owsiane 194

sezonie dyniowym nie mogło zabraknąć na moim blogu ciastek, na które od dawna miałam ochotę. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Modern Taste , ale nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 250 g puree z dyni 100 g masła, stopionego 2 jajka 1/4 imbiru 100 g brązowego cukru 2 łyżki miodu 320 g mąki 1 łyżeczka cynamonu 300 g płatków owsianych

Czerwień i błękit
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze! 191

mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej - masło rozpuszczamy - w dużej misce za pomocą blendera, miksujemy puree z dyni, masło, przyprawy, miód i żółtka, na bardzo gładką masę. Dodajemy suchy proszek- budyń waniliowy. - w misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli - dodajemy do masy dyniowej, bardzo delikatnie mieszamy - masę dzielimy w proporcji 60% na 40% - do mniejszej ilości dodajemy rozpuszczoną czekoladę

SMYKWKUCHNI
Dyniowe muffinki ryżowe z masłem orzechowym i bakaliami 144

książkami. Babeczki te, należą do jednych z moich ulubionych. Są wilgotne w środku, mają wyrazisty dyniowy, lekko korzenny smak, czuć w nich sporą ilość orzechów, a suszona żurawina jest tu idealnym akcentem. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Jedna (70g) ok. 179kcal. Składniki mokre: - 400g puree z dyni - 3 łyżki masła orzechowego - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 2 łyżki oleju rzepakowego

Be Fit Be Strong
Dyniowe tosty francuskie. Jesienne śniadanie 151

jasnymi promykami imitującymi słońce w postaci intensywnego koloru musu dyniowego. Z delikatnym aromatem dyniowym w towarzystwie aromatycznych przypraw.W końcu jesień już puka do drzwi. A jak jesień, to przecież i dynia... Na 2 porcje: 1 jajko 30 ml mleka 2 duże łyżeczki puree z dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki wanilii (ekstrakt - ja nie miałam, dałam cukier waniliowy

My simple kitchen
Pasteryzujemy - PUREE Z DYNI - bardzo prosto, bardzo pysznie :) 165

Puree z dyni jest bardzo proste w wykonaniu, potrzeba troszkę czasu i można wyczarować takie pyszności :) W tym roku postanowiłam zapasteryzować dynię na zimę, ażebym mogła trochę pokombinować z dyniowymi przepisami :) Dynia sama w sobie jest bardzo smaczna, a dodanie jej do innych dań sprawi, że staną się bardziej ciekawsze w smaku, bardziej kremowe, delikatniejsze, jeszcze bardziej zdrowsze i nabiorą

Zdrowie na języku :P
Pianka z dyni 229

skórki z pomarańczy, 1/2 laski wanilii.   Przygotowanie Mleko podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz cukier cynamonowy (lub zwykły cukier z dodatkiem łyżeczki cynamonu). Dokładnie wymieszać. Do żółtek dodać łyżkę ciepłej masy, po czym dodać żółtka do całej masy dyniowej. Gotować na małym ogniu około 4 minut, aż masa zgęstnieje.  Do 1/2 szklanki zimnej

Z miłości do słodkości
American pie w wersji dyniowej 181

która również dzisiaj dyniowy paj piekła. Czekoladowo-dyniowy paj Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 115 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 125 g ciemnej czekolady (85%) 125 g mlecznej czekolady 60 g masła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego(...)przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier. Piec w 200 st. C. jeszcze 10 minut. Przestudzić. Czekoladę posiekać, razem z masłem umieścić w garnuszku. Rozpuścić, przestudzić. Puree z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąkę, ekstrakt i przyprawy wymieszać na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, połączyć. Masę wylać na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 193

dodajemy podczas miksowania odrobinę przegotowanej wody – puree powinno być lekko wilgotne, w żadnym wypadku nie powinno podchodzić wodą. Zużyłam około 60ml wody na każdy słoik. Jeśli z kolei dynia jest za mokra – warto wyłożyć ją po blendowaniu na sito z kilkukrotnie złożoną gazą. Płyn powinien odciec.   Gotową masę dyniową nakładamy do umytych i wypieczonych(...)minut. Wyjmujemy słoiki i pozostawiamy je do ostygnięcia – nakrętki powinny się zassać. Jeśli któreś zostały oporne i się nie zassały – procedurę pasteryzacji ponawiamy – do skutku. Dobrze zakonserwowane puree można przechowywać przez rok. Ale na pewno zużyjecie je szybciej! SKŁADNIKI 350g dyni ze skórką, bez pestek, na jeden 250ml słoik 4,3kg dyni ze skórką, bez pestek, na 12 słoików

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania