jeszcze nie koniec dyni w mojej kuchni. Dziś chciałabym Wam pokazać placuszki dyniowe, które niesamowicie smakują zarówno z miodem i owocami w syropie, ale będą też pyszne z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, syropem klonowym itd. Przygotowanie placuszków to kilka chwil, pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy sobie puree z dyni. Ja przygotowałam dzień wcześniej i przechowałam sobie je sobie
Blondynka GotujeJeśli kochacie ją tak bardzo jak ja, to gwarantuję Wam, że dyniowe brownie stanie się waszym ulubionym ciastem :). Jeżeli jednak nie jesteście fanami gorzkich słodkości, to możecie użyć deserowej, lub mlecznej czekolady (wtedy jednak nie będzie to już bezmleczne ciasto). Składniki (około 12 porcji): 1 szklanka puree z dyni z tego przepisu 2 duże jajka 2 łyżki mleka kokosowego
Smiling Shrimpcukinia zmięknie dodajemy pokrojone pomidory. Ugotowany makaron mieszamy z puree z dyni, odsączonym tuńczykiem oraz posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzch wykładamy podsmażone warzywa. Posypujemy startym parmezanem i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka makaronowo-dyniowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni.Składniki:gnocchi200g puree z dyni600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków200g mąki pszennej1
W kuchni wieczoremproszku do pieczeniapłaska łyżeczka mielonego cynamonuszczypta soligarstka pestek dyni do dekoracjiMuffinki Dyniowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Wydrylowaną i obraną dynię kroimy w grubą kostkę, a następnie wrzucamy do ok. 1 l wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), odcedzamy i rozgniatamy widelcem na puree. Studzimy.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie
Słodka StronaCookies, czyli miękkimi, korzennymi i nieco pikantnymi ciastkami dyniowymi! W grze potrzebujecie przynajmniej 80 poziomu, aby móc je stworzyć, ale u nas wystarczy Wam tylko szczera chęć i kilka podstawowych itemków! Zobacz, jak ciastka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z DYNI (20 min + 60 min pieczenia) Ten krok(...)miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem i ucieramy trzepaczką na gładką masę. Następnie dodajemy puree z dynii i mieszamy do dokładnego połączenia składników (jeśli wrzucicie zimne puree, to masło może się pozbijać w grudki – wtedy wystarczy włożyć miksturę na 10 sek na średnią moc do mikrofalówki i wymieszać). 4. SUCHE SKŁADNIKI + MOKRE SKŁADNIKI
Nerds KitchenJesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość. Czasem placuszki się trafią
Codzienna kuchnia niecodziennawielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju(...)puree. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i blendujemy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy ją do suchych składników i kilka minut miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe
My Chcemy Jeśćjeden z lepszych dyniowych wypieków jakie jadłam. Dodatek płatków górskich sprawia, że struktura ciasta przypomina wypieki z dodatkiem orzechów. Słodki kajmak świetnie uzupełnia całość, polecam :) Przepis pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. W oryginale występuje z bananowym kremem karmelowym. szklanka puree z dynii szklanka płatków owsianych górskicch 2/3 szklanki wrzątku 100 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego
Mienta blogpewno zrobię jeszcze raz jak mi się skończy :) Inspiracja Dyniowa granola Składniki ( ok. 10 porcji): - 1/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej, opłukanej i odsączonej - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - 3 łyżki otrąb owsianych - 5 łyżek siemienia lnianego - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 3 łyżki miodu - 1/2-1 szklanki puree z dyni - 1 łyżeczka oleju - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - 1 łyżeczka cynamonu
Corner With RecipesPyszna, puszysta drożdżówka dyniowa z dodatkiem słodkiego twarożku, mleczka i truskawek. W planie były drożdżówki dyniowe…ale w trakcie okazało się, że brakuje mi składników i ciasto wyszło za rzadkie. Postanowiłam więc wlać je do formy i upiec ciasto drożdżowe. Po upieczeniu opadło w wielu miejscach i już byłam pewna, że nie będzie nadawało się do zjedzenia. Na szczęście(...)mąki pszennej 100 g mąki owsianej (użyłam bg) 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżki cukru trzcinowego 0/5 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki puree z dynii 0/5 szklanki zmiksowanych truskawek 3 kopiaste łyżki zmielonego twarożku 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego dodatkowo: kilka pokrojonych truskawek 2 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem. Maślankę roztrzepujemy
Mienta blogŻyczę Wam miłego czwartkowego wieczoru! Polecam Wam wykwintne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni, które na pewno zasmakuje Wam i Waszym najbliższym. Idealne na jesienne obiadki w towarzystwie naszych bliskich, przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 750ml bulionu (750ml wody + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 250g puree z dyni - 200g ryżu Arborio - 150ml wytrawnego białego wina (można zamienić
Be Fit Be Strongzdrowym i jednocześnie smacznym. Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:) Składniki na około 8 sztuk : 125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę należy ugotować, wystudzić i zmiksować
apetytnapieczenieczym dodaję paprykę. Podduszam kilka minut, na samym końcu wrzucając dynię i patisona. Mieszam, podgrzewam około 3-4 minuty, po czym dodaję majeranek i koncentrat pomidorowy. Duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiam do smaku. Podaję ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym lub z ziemniakami z wody bądź w postaci puree SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki