nadaje się do pieczenia, gdyż miąższ jest dosyć wilgotny (nie jest też więc najlepsza na puree). Za to idealna będzie do wszelakich zup czy np. do wyciskania z niej soku (jeśli jesteście zwolennikami świeżych, warzywnych soków, to jak najbardziej Wam tę dyniową opcję polecam! :)). Dynia Piżmowa (butternut) To dynia o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i jasnej skórce. Ma małe(...)dynia uniwersalna, która nadaje się zarówno do faszerowania i pieczenia, przygotowania z niej puree, czy zupy. Ma delikatny orzechowy smak. To by było na tyle. Ale się rozpisałam... :) Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam trochę najgłębszych sekretów dyni. Na razie dobranoc, dyniowych snów
Smiling ShrimpPyszne, aromatyczne placuszki z dyniowym puree . Puszyste, bardzo delikatne, o lekko korzennym zapachu przywodzącym na myśl pierniki. Dyniowe placuszki jedliśmy na śniadanie z cukrem pudrem. Polecam
babka w formietheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z sosem dyniowym i cukinią Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Puree z dyni – ½ szklanki Cukinia – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Masło – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Orzechy pini – 1 garść Parmezan – 3 łyżki startego Sól, pieprz
Kuchnia Bon AppetitTosi, nie miała wtedy jeszcze nawet roku!). Są naprawdę pyszne i godne tego, by przesłać je dalej w świat. Przepis pochodzi ze strony AlaAntkoweBLW . Babeczki dyniowe z amarantusem (na 15 sztuk) 1,5 szklanki puree z dyni 0,5 szklanki mąki z amarantusa 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej (można też w całości wsypać zwykłą pszenną
Przepysznik - BLW i nie tylkosię porwać w wir konsumenckich zagrywek. A co jeżeli chcemy zaoszczędzić, zaimponować znajomym lub po prostu cieszyć się codziennie smakiem Pumpkin Spice Latte ? Najprostszy syrop dyniowy (wersja "fit" i ta odrobinę mniej): - 2 szklanki puree z dyni (dynię ugotować do miękkości i dokładnie zblendować) - szklanka wody - 3/4 szklanki cukru lub stewi/ksylitolu/erytrolu/pyłku kwiatowego - kopiasta łyżeczka cynamonu (ja i tak zawsze
Pland based filleostatnio mało mnie tutaj było, ale mam nadzieję, że teraz, jak już się wszystko trochę uspokoiło, to pomiędzy nauką znajdę czas na blogowanie. ~ Gotowany serniczek dyniowy z z cynamonem ~ Składniki: 200g serka twarogowego 150g puree z pieczonej dyni 1 jajko 1 łyżka budyniu bez cukru/ mąki ziemniaczanej opcjonalnie słodzidło cynamon + puree z pieczonej dyni dowolne dodatki np. mandarynka, pomarańcza Twarożek
Kuchenny Skrawek Niebaogłosić, że sezon choroby się rozpoczął! Po prostu jestem ledwo żywa. Katar, kaszel i ból gardła - masakra. W takie dni pragnie się rozgrzewających posiłków. Sezon dyniowy się rozpoczął, po raz pierwszy dyni użyłam jako puree. Bardzo mi zasmakowała, więc zaprzyjaźniłam się z nią na dłużej. Rozgrzewająca zupa krem z posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki
Truskawkowa Fiestabędę chciała się przyłączyć. Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie , takie , czy takie ), później pomyślałam o rollsach z ciasta drożdżowego z dynią , mmm, uwielbiam dynię, pod każdą postacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;) Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa SBM z serii "Smaczne i zdrowe(...)bardzo czasochłonny, chwila pracy i długie godziny czekania - polecam więc tym, którzy mają minimum popołudnie wolne;) składniki: 500 g mąki chlebowej ok 1/4 niedużej dyni hokkaido (tyle, żeby po ugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree) 3/4 szkl ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru odrobina rozmarynu mały słoik pomidorów w oliwie ok 20 czarnych oliwek
6nieboSzukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja . I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego
Moja Galeria SmakuDyniowe scones upiekłam w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie„ – zajrzyjcie na fanpage i pieczcie razem z nami! Tym razem przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Bardzo fajna propozycja na weekendowe śniadanie. Zwłaszcza, że mamy sezon na dynię(...)Składniki: 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g zimnego masła 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka Czytaj dalej... Artykuł Dyniowe scones pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumasło, cukier puder, cynamon i przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi aż 450 g puree z dyni. I znowu proponuję dynię odmiany Hokkaido, jest naprawdę pyszna. Minus za to, że do upieczenia dyniowego ciasta potrzeba aż trzech małych tortownic, więc jeśli macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy babć (ja dziękuję Madzi(...)zmiksuj na gładkie puree. Puree pozostaw do ostygnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (z termoobiegiem). W misce utrzyj miękkie masło i cukier na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj sypkie składniki do masy jajeczno-dyniowej na przemian z mlekiem
Słodko-Słony Świat IlonyBabka dyniowo-kokosowa Po wczorajszym wykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł(...)połączyć go z dynią. Skoro zupa dyniowo kokosowa smakuje wyśmienicie to ciasto z pewnością nie powinno być gorsze. Zainspirowana różnymi przepisami na ciasto dyniowe stworzyłam aromatyczną babkę. Babka dyniowo-kokosowa Składniki: 300 g puree z dyni 3 jajka 50 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki
Aromatyczne Podróżełyżeczki gałki muszkatołowej Tipy i porady w temacie dyni [źródło: Wszystko o dyni ] przy zakupie należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa; powinna być jędrna i odpowiednio ciężka w stosunku do rozmiaru, a na jej skórce nie może być plamek czy pleśni jeśli skórka kupowanej dyni jest miękka, to znaczy, że dynia jest niedojrzała a miąższ przesiąkł wodą okres przechowywania(...)ciemnym i przewiewnym miejscu - moja piwnica sprawdziła się tu wyśmienicie! dyni nie należy trzymać w lodówce , no chyba że już po przekrojeniu i wtedy tylko max. 5-6 dni owinięte folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna
Grunt to przepis!zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli(...)cukier. Skorzonerę tniemy w słupki o długości koł o 2 cm. Rybę wykładamy na dynie i podajemy z pieczoną skorzonerą . Banię (dynię) można zastąpić pieczonymi ziemniakami i podać karpia np. z puree z fioletowych ziemniaków
SzczyptaSmaQTłusty Czwartek już za tydzień, więc mam dla Was przepis na pączki dyniowe z kajmakiem. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Pączki dzięki dodaniu puree z dyni mają przepiękny żółty kolor w środku. Razem z kajmakiem tworzą pyszne i słodkie połączenie. Pierwotnie przepis ukazał się w specjalnym wydaniu Magazynu Aromat. Składniki (na około
Pasja Smaku