pulpety w sosie pomidorowym - 533 przepisów (strona:22/36)

Pulpeciki w sosie pomidorowym 115

szklanki wody 1 duży koncentrat pomidorowy sól , pieprz Sposób wykonania Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą bądź kaszę mannę. Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 15min. Wyjąć pulpety na talerz. Do wywaru dodać koncentrat(...)dobrze wymieszać. Łyżkę mąki połączyć z 5-6 łyżkami wody wlać do sosu stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając śmietanę. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać, podgrzać (nie gotować

Smaki Natalii
Klopsiki z zielonej soczewicy 126

smakują z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti. Super sprawdzają się także na imprezie jako przekąska typu “finger food” Jednym słowem mają wiele zastosowań. Polecam! Składniki: 1 papryka słodka 1 średnia cebula olej do smażenia 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 szklanka rozgotowanej soczewicy zamiennik jajka: 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki ciepłej wody 2 łyżki sosu tamari lub sojowego(...)najlepiej czystymi dłońmi! Dodajemy mąkę ryżową, mieszamy i formujemy kulki lub pulpety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Podajemy w wybranej wersji: na obiad z makaronem spaghetti i z sosem pomidorowym albo na lunch z sałatką w sosie pomarańczowym . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd Artykuł

Lamarida.pl
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 223

Kolejne danie uwielbiane przez moje dzieci, tylko w wersji z ziemniakami. Dla mnie to nie ma znaczenia, pulpety smakują mi z ryżem, ziemniakami czy kaszą :) Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką(...)porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka  2 szt. (cztery  połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy  mąka pszenna  śmietana 12-18% lub jogurt naturalny ryż / ziemniaki / makaron / kasza (dodatek do wyboru, u mnie ryż) Zaczynam od zmielenia piersi. Następnie wrzucam do niej jajka, ugotowany

Kuchnia Viki
Pulpeciki w sosie słodko kwaśnym 202

Pyszne pulpeciki z kurczaka w słodko kwaśnym sosie. Od niedawna bardzo polubiliśmy połączenie mięsa z owocami. Różnorodność warzyw sprawia, że danie jest bogate w witaminy i syte. Sos jest również pyszny na zimno! Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 1 cebula 1 czerwona(...)zalewy i pokrojonego w kostkę ananasa. Całość przesmażamy do miękkości, przekładamy do pulpetów. Do garnka dodajemy jeszcze natkę pietruszki, słoiczek koncentratu pomidorowego oraz zalewę z ananasa. Dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Sos zrobi się gęsty. Jeżeli jest zbyt gęsty wlewamy do garnka wlewamy odrobinę wody

VioletoweKucharzenie
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 137

warzyw. Przygotowanie nie jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu.  Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady. Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych - olej do smażenia - sól, pieprz, liść laurowy(...)kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym, smaż ok.5 minut, dodaj resztę warzyw.Duś następne 6-8 minut, dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj, chwilę podduś i wlej  7 szklanek wody. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.Zostaw na niewielkim gazie. Żeberka umyj, osusz i pokrój jak lubisz, im mniejsze kawałki czas

Pasje Jolki
Aromatyczny gulasz z szynki 167

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięsa 211

jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką i marchewką

Ala piecze i gotuje
MINI PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I MAKARONEM RAZOWYM 131

przygotowałam pulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem. Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem(...)łyżki Sos: pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew 1 duża szt.  bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki  kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki  pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op.  natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone

Kuchnia Paulettes
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 warzywnych makaronów 99

tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką Zamiast noodli ryżowych zrobiliśmy noodle z cukinii. Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym(...)podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku. My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio. Smażony czosnek pięknie aromatyzują danie, papryczka wyostrza smak, a parmezan dodaje słoności. Czytaj dalej Zuccini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym Są na świecie rzeczy

Niedzielny kucharz
Zapiekane pulpeciki z kaszą z grzybami i marchewką w ziołach 182

rozgrzanym oleju. Lekko wystudź. Do mięsa dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na jednolitą masę. "Uturlaj" w dłoniach pulpeciki i obsmaż na brązowo na oleju. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych  lub passaty pomidorowej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz spory ząbek czosnku kieliszek wytrawnego białego wina szczypta oregano po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki(...)łyżki tartego parmezanu Rozgrzej olej, dodaj czosnek, wlej pomidory, dodaj resztę składników bez parmezanu!  i wymieszaj. Do zagotowanego sosu przełóż obsmażone pulpety. Wlej wino, odparuj alkohol. Posyp parmezanem. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. Kasza pęczak z grzybami: 1,5 szklanki kaszy pęczak wypłukanej na sicie 2  - 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz cebula

AZgotuj!
Pulpety w sosie pomidorowym 131

ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać

Wołowina od rekina
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 268

Cudowny i bardzo smaczny makron z warzyw podawany z mięsnymi pulpecikami w pomidorowym sosie z mnóstwem bazylii. Danie niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na pulpety: Ok. 250g mięsa mielonego z indyka 2 gałązki natki pietruszki Cebula Ząbek czosnku

Kolizje Smaków
Delikatne pulpeciki w sosie 189

Bardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od

Zielona Kuchnia
Indycze Pulpeciki w sosie pomidorowym 70

osobnej misce umieszczamy zawartość puszek z pomidorami, koncentrat pomidorowy, posiekana cebulę i natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek.  Do szklanki nalewamy wywar w którym gotowaliśmy pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość szklanki przelewamy do miski z sosem.  Z pulpetów odlewamy wywar i zalewamy je sosem.  Dusimy/ gotujemy

ClauditteMissCooking
pulpety w sosie koperkowo - śmietanowym 133

wydanie pulpecików jest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie :P No....to chyba wypada napisać jak je robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * masło do podsmażenia(...)przypadku pulpetów, kotletów, klopsa. Jak już wyrobiłam masę robiłam kulki średnicy 4 cm. i obtaczałam je w mące. Gotowe kładłam na patelni z rozpuszczonym masłem i podsmażyłam z dwóch stron. Jak już się troszkę zarumieniły podlałam połową szklanki wody. Dusiłam pod przykryciem kilka minut. W kubeczku rozrobiłam łyżkę mąki z wodą i podlałam pulpety by zagęścić sos. Na koniec wlałam

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania