ciepło i ziemniaki z koperkiem:) Mniam, mniam:) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (ale niekoniecznie) przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona słodka papryka(...)kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa , pomidorowa , ogórkowa , ziemniaczana na boczku . Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Tak więc do kubeczka przekładamy 3 łyżeczki koncentratu wraz z dwiema łyżeczkami śmietany i jedną łyżeczką mąki - mieszamy. Następnie dodajemy wywar spod pulpetów i mieszamy - najlepiej sprężynką, ponieważ wszystko się ładnie wymiesza
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym. Dziś polecam Wam przepis na pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym. Pyszne, delikatne i naprawdę proste w przygotowaniu
Słodkie okruszkigarnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut. Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej śmietana
Walijskie PichcenieUwielbiamy! Zarówno mąż jak i ja. Są soczyste, aromatyczne no i ten pomidorowy sos. Dodatek oliwek przenosi nas do słonecznej i ciepłej Hiszpanii w samym środku zimy. Jeżeli chcecie możecie zajadać się samymi pulpetami
Szybko Tanio Smaczniesos 500 g opakowanie przecieru pomidorowego - passata 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 ząbki czosnku lub czosnek suszony sól, pieprz 2- 3 gałązki (baldachy ) kopru ogrodowego - opcjonalnie do podania ryż lub kasza przygotowanie Wszystkie składniki na pulpety, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie(...)olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć z naczynia nadmiar tłuszczu. W misce wymieszać pomidory, czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, oregano, sól i pieprz. Przełożyć na patelnie, podgrzać. Wolnowar nagrzać zgodne z instrukcją. Na dno misy wylać połowę sosu, ułożyć pulpeciki, zalać
Stare GaryOryginalności dodaje tu fakt dodania do sosu ogórków konserwowych. Jest pysznie:). Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 3 różnokolorowe papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 500g passaty pomidorowej 6 ogórków konserwowych 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)zarumienienia. Ściągamy z patelni. 2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pulpetów. Po 15 minutach dodajemy passatę, wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pulpety i ogórki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami
Szefowa kuchnisuszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: 500 g passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: parmezan bazylia Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe(...)kulki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy. Wymieszać, zagotować i dusić sos na małym ogniu przez kilkanaście minut. Następnie dodać pulpeciki i jeszcze chwilę całość pogotować, żeby smaki się połączyły. Porcję makaronu wyłożyć
wyzwania kuchennepietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego
Maminek kulinarnybulionu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (20 g) 2 łyżki śmietany 30% (28 g) 3 łyżki mąki pszennej (30 g) Opcjonalnie: natka pietruszki drobno pokrojona do posypania pulpetów na talerzu Wykonanie: W misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, rękoma przez kilka minut. Jeśli mamy więcej czasu, wyrobioną masę na pulpety schładzamy w lodówce przez(...)okrągłe pulpety. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. W garnku średniej wielkości zagotowujemy bulion (lub gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową), do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną marchewkę oraz delikatnie wkładamy pulpety, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy całość pod przykryciem przez 20 minut. Po 20 minutach wyłączamy ogień, z wywaru wyciągamy pulpety. Około
KulinarneImpresje.plNie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Delikatne pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i czerwoną fasolą to pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi
Oryginalny smakmące, bułce tartej lub kaszy manny, chociaż to nie jest konieczne. Smazżmy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Na sos: 2 cebule 1 papryka czerwona 150 g pieczarek puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku) sól pieprz ziołowy słodka papryka olej śmietana 18% 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki mąki natka lub koperek(...)drobnych oczkach ogórki oraz sól, pieprz ziołowy , słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dodajemy dla smaku 1-2 łyżki zahartowanej śmietany. Mieszamy, dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Do gorącego sosu przekładamy pulpety
Walijskie PichceniePyszne, aromatyczne pulpeciki z papryką w sosie pomidorowym. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, bo całość nam zajmie tylko 25 minut. Do
magiczna kuchnia Kasizagnieść. Masę przyprawić do smaku pieprzem i papryką (wg uznania słodką lub pikantną). Uformować pulpety dowolnej wielkości. (Ja robię malutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej ilości wody. Na bazie tej wody można później przygotować sos (np. pomidorowy). Na zdjęciu pulpeciki indycze podane z curry szpinakowym z poniższego przepisu Skomentuj
MamaOskarka