soli na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do momentu, aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca *** *** Do ubitej piany dodajemy naprzemiennie masę serową i zimne mleko, mieszamy za każdym razem delikatnie łyżką *** *** Blaszkę (moja ma wymiary 26×26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i dno smarujemy masłem lub margaryną *** *** Na natłuszczonym dnie blaszki(...)zastygła *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Puszysty sernik z mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemRobicie od czasu do czasu różne smarowidła do chleba? Ja robię je dość często, zwykle z makreli,wędlin albo jajek (przepisy znajdziecie w menu), ale ostatnio
Bon appetit mon amieUwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci
Poezja smakuTaka galareta na pewno jest dietetyczna i zdrowa , nie ma w niej żadnych tłustych kawałków. A przecież o to chodzi
W kuchennym oknie EwyKolejna propozycja na zbliżający się sezon szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt
Ladylaura.Majowe wyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić
Stare Garysmaku, lekko słodkie z kwaskową nutką od owoców! Jakie to były pyszne święta! Była u nas też ta sałatka - może być dla 3-4 osób na przekąskę czy przystawkę, ale może też służyć jako porcja obiadowa - u nas tak właśnie było! Świeżo, smacznie i zielono! Pysznie! Składniki: (2-4 porcje) świeży łosoś - 200 g, 200 g fasolki szparagowej, zielony(...)szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić i odparować, następnie przesmażyć na oliwie na złoto brązowy kolor. Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Obrać i przekroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki i rozdzielić razem z warzywami pomiędzy dwa talerze, posypać ziołami i podawać z pesto bazyliowym rozcieńczonym
Plate of JoyBardzo lubię chude, domowe pasztety, więc kiedy kupiłam robota kuchennego, który "sam wszystko robi" i ma przystawkę do mielenia mięsa, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem(...)jajka garść orzeszków ziemnych (niesolonych) garść rodzynek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: 1. Umyte i osuszone udka z kurczaka zalałam ok. 2 litrami zimnej wody i zagotowałam. Po zebraniu szumowin dodałam obraną i pokrojoną w spore kawałki włoszczyznę, 2 łyżeczki soli, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Całość gotowałam na wolnym ogniu przez
Kulinarny PamiętnikSezon na szparagi trwa krótko zatem trzeba korzystać. Składniki 275g ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów 300g ostrego żółtego sera 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta
R'n'G KitchenSkładniki: kilka filetów świeżej białej ryby puszka mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki ząbek czosnku sok z połowy małej cytryny sól imbir do smaku Przygotowanie: Mleko wlać
Gaździnka warzyPo śledziach z rodzynkami, oraz śledziach z cebulką i jabłkiem dziś kolejna odsłona - z suszonymi pomidorami. Uwielbiam suszone pomidory! W ostatnim letnim sezonie zaczęłam je
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatalerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach u cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około(...)skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki lub w kostkę. 3. Jajka kroimy na ćwiartki. 4. W małym rondelku zalewamy żelatynę niewielką ilością zimnego rosołu, odstawiamy, aby napęczniała. Po kilku minutach rozpuszczamy żelatynę na niedużym ogniu ( nie zagotowujemy, aby nie straciła swoich właściwości! ). Następnie rozpuszczoną żelatynę mieszamy z pozostałym rosołem. 5. Galaretę przygotowujemy w małych
W kuchni KatieŚledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki(...)szczypta cynamonu· 3 łyżki cukru· Olej Kujawski z BazyliąPrzygotowanie:Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i pepperoni. Wymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie
SzczyptaSmaQJeżeli szukacie inspiracji na przekąskę z cukinii, to być może spodoba Wam się taka propozycja. Cukinia w cieście smakuje bardzo dobrze, ale taka rozbudowana o podsmażonego
Smaki Na TalerzuNasze oczy przykuł nietypowy dla nas przepis, bo wcześniej nie znaliśmy tego tureckiego połączenia. Musakkę jedliśmy w Grecji, więc zdziwiliśmy się ogromnie, że istnieje jeszcze inna
R'n'G KitchenMoim ostatnim daniem z kokilek jest chicken pot pie. Podchodziłam do niego z małą rezerwą, spodziewając się nijakości w smaku. Na szczęście nie miałam racji. Mięso
zadanie-gotowanieSkładniki: 6 płatów śledzi matias 5 ziemniaków 4 marchewki 1 duża cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 15 dag sera żółtego sos 1
kgwjanczewotrafione, gdyż danie wszystkim smakowało i o mięsie nikt nawet nie wspomniał. Pieczona papryka z kaszą gryczaną i warzywami jest świetna na obiad lub jako smaczna, lekka i zdrowa przystawka. Przyznam, że czasami lubię eksperymentować i fajny pomysł na coś smacznego powstaje pod wpływem chwili i tego, co akurat znajdę w lodówce 😊 Składniki: 3 duże papryki 1/2 selera naciowego(...)selera umyć i pokroić na małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i również drobniutko pokroić. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Kaszę gryczaną zalać szklanką zimnej wody i podgotować pod przykryciem przez około 8 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie kaszę odstawić pod przykryciem, aby wchłonęła wodę. Podsmażyć lekko cebulkę i czosnek, dodać pomidory
Kuchcik gotujetrafione, gdyż danie wszystkim smakowało i o mięsie nikt nawet nie wspomniał. Pieczona papryka z kaszą gryczaną i warzywami jest świetna na obiad lub jako smaczna, lekka i zdrowa przystawka. Przyznam, że czasami lubię eksperymentować i fajny pomysł na coś smacznego powstaje pod wpływem chwili i tego, co akurat znajdę w lodówce 😊 Składniki: 3 duże papryki 1/2 selera naciowego(...)selera umyć i pokroić na małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i również drobniutko pokroić. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Kaszę gryczaną zalać szklanką zimnej wody i podgotować pod przykryciem przez około 8 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie kaszę odstawić pod przykryciem, aby wchłonęła wodę. Podsmażyć lekko cebulkę i czosnek, dodać pomidory
Kuchcik gotujeJeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny, ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna sałatka, która zachwyci każdego smakosza. Jest szybka w wykonaniu więc można ją przygotować kiedy goście jeszcze w drodze ;) Świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie
Smakołyki AsiZapraszam na kolejną szybką i prostą w wykonaniu sałatkę. Ta sałatka to fajna propozycja na śniadanie , kolację, spotkanie ze znajomymi czy święta. Polecam :) Składniki - wędzona pierś
Kuchnia z widokiem na ogródCzas karnawału i spotkań z przyjaciółmi rozpoczęty, więc chcę Państwu zaproponować przystawkę z łososia wędzonego. Myślę, że nie tylko dla smakoszy ryb- każdy chętnie przekąsi coś tak dobrego. SKŁADNIKI: 200gr. wędzonego łososia serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.) 1/2 opakowania serka Almette z ziołami ogórek zielony 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 1/4 marchewki ugotowanej przyprawy: sól, pieprz (świeżo(...)długości terriny) , kładziemy na nią plastry łososia, następnie przygotowujemy pasty: serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.), 1 mały plasterek drobno pokrojonego łososia, poduszona marchewka, przyprawy oraz połowa zimnej żelatyny, wszystko razem mieszamy i kładziemy na łososia, na pastę kładziemy plastry ogórka, Przygotowujemy drugą pastę: 1/2 opakowania serka Almette z ziołami, drobno posiekana pietruszka ewentualnie przyprawy, kładziemy na ogórek, zwijamy
Kuchnia BeatyNa koniec drugiego tygodnia mojej diety podaję Wam przepis na pyszną, dietetyczną galaretkę z drobiu , inaczej zwaną też galartem , czy galantyną . U nas w domu na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię